V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

1997 Yılına ait bir projenin güçlendirilmesi

İyi akşamlar, bitirme çalışması olarak 1997 yılına ait bir binanın güçlendirmesini yapmaktayım, kolon ve kiriş ebatlarına müdahale etmem söz konusu değil. Bazı hatalar alıyorum ve bu hataların kolon ve kiriş ebatlarında değişiklik yapmadan giderilip giderilemeyeceğini öğrenmek isterim, bu sonuca göre raporumu hazırlamaya başlayacağım. Binanın kolonlarına mantolama yaptım.
1- Kesme kapasitesi yetersizliği için tek bir kirişte hata alıyorum , donatıları değiştirmeme rağmen sürekli aynı hatayı veriyor.
2-Donatı alanı yetersizliği, 1. madde de ki kiriş için geçerli bu seçenekte.
3- Yukarıda yazdıklarımda değişiklik yaptığımda maksimum pursantaj kısmı da değişmekte.
4- Binanın tek cephesinde iki katta kolon-kiriş birleşim bölgesi güvensizliği mevcut, kolon ve kiriş sekmesinden baktığımda ab hatası veriyor. Bu hatanın giderilmesi için ebat değişimi dışında ne yapabilirim?
5-Yetersiz donatı kenetlenme boyu hatası alıyorum.
6- K329 kirişinde yetersiz burulma dayanımı hatası alıyorum ve bunu düzeltemedim.
Ek olarak belirgin hasar bölgesindeki kirişlerin bazılarına frp sargı yaptığımda belirgin hasar bölgesinden çıkıp ileri hasar veyahut göçme bölgesi uyarısı alıyorum, projemde 2 farklı güçlendirme metodu kullanmam isteniyor. Frp yi ne şekilde kullanmam gerekiyor?

Ekli dosyalar

Sorularınıza sırayla cevap vermeye çalışacağım.

1- Kesme kapasitesi yetersizliği için tek bir kirişte hata alıyorum , donatıları değiştirmeme rağmen sürekli aynı hatayı veriyor.
Burada normal analiz sonucunu kastettiğinizi düşünüyorum. Mevcut binaların performans analizleri yapılırken TBDY Bölüm 15 'te verilen koşullar kontrol edilmelidir. Ancak normal analizi Bölüm 4 ve Bölüm 7 'ye göre tasarım yapmaktadır. Burada normal analiz sonucunda kesme kapasitesi yetersizliği alıyorsanız bu oldukça normal. Çünkü mevcut yapının beton ve donatı sınıfı oldukça düşük. Bu noktada kontrol edilmesi gereken yer doğrusal performans analizi sonucunda hesaplanan süneklik kontrolleridir.

3- Yukarıda yazdıklarımda değişiklik yaptığımda maksimum pursantaj kısmı da değişmekte.

Bu iki sorunun cevabı da yukarıdaki bahsettiğim durum ile aynı. Normal analiz sonuçları ile mevcut binalarda performans değerlendirmesi yapılmamaktadır. Bu noktada donatı alanı yetersizliği Bölüm 4 ve Bölüm 7 'ye göre kontrol edilen bir sonuç. Ancak mevcut bina değerlendirmesi bölüm 15 'e göre yapılmalıdır. Burada performans analizi sonuçlarının incelenmesi gerekir.

4- Binanın tek cephesinde iki katta kolon-kiriş birleşim bölgesi güvensizliği mevcut, kolon ve kiriş sekmesinden baktığımda ab hatası veriyor. Bu hatanın giderilmesi için ebat değişimi dışında ne yapabilirim?
yapılabilecek olası çözümler için ideCAD bilgi bankası 'nı inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

yapılabilecek olası çözümler için ideCAD bilgi bankası 'nı inceleyebilirsiniz.

Ek olarak belirgin hasar bölgesindeki kirişlerin bazılarına frp sargı yaptığımda belirgin hasar bölgesinden çıkıp ileri hasar veyahut göçme bölgesi uyarısı alıyorum, projemde 2 farklı güçlendirme metodu kullanmam isteniyor. Frp yi ne şekilde kullanmam gerekiyor?

Burada projenizi ve sorunuzu daha net sormanızı rica edeceğim. Hangi kirişte nasıl bir sargı yaptınız? Hangi eleman hangi durumda belirgin hasar veriyor hangi durumda göçme bölgesine geçiyor? Hangi performans analizini yaptınız? Sorularınızı genellikle bu netlikte sorarsanız daha iyi yardımcı olabilirim. Ayrıca sorularınızı ekran görüntüleri ile de desteklemeniz daha net anlaşılması açısından oldukça önemli. Örneğin benzer bir belirsizlik 1. soru için de geçerliydi. Kesme kapasitesi yetersizliğini aldığınız kiriş hangisi ve bunu nereden kontrol ediyorsunuz?

Saygılarımla...

K330 ve K332 kirişleri kesme kapasitesi yetersizliği aldığım kirişler. Aynı şekilde donatı alanı yetersizliği de veriyor değiştirmiş olmama rağmen.1686124963395.png1686124920136.png1686125067581.pngburadaki kirişte ise br hatası alıyorum idecad de bu hatayı aradım çözümüne baktım fakat düzeltemedim.
Burada projenizi ve sorunuzu daha net sormanızı rica edeceğim. Hangi kirişte nasıl bir sargı yaptınız? Hangi eleman hangi durumda belirgin hasar veriyor hangi durumda göçme bölgesine geçiyor? Hangi performans analizini yaptınız? Sorularınızı genellikle bu netlikte sorarsanız daha iyi yardımcı olabilirim. Ayrıca sorularınızı ekran görüntüleri ile de desteklemeniz daha net anlaşılması açısından oldukça önemli. Örneğin benzer bir belirsizlik 1. soru için de geçerliydi. Kesme kapasitesi yetersizliğini aldığınız kiriş hangisi ve bunu nereden kontrol ediyorsunuz?

Saygılarımla...
Saygılarımla...

K330 ve K332 kirişleri kesme kapasitesi yetersizliği aldığım kirişler. Aynı şekilde donatı alanı yetersizliği de veriyor değiştirmiş olmama rağmen.
Kesit yetersizliklerinin tamamını DGT yaklaşımı ile uygulanan TBDY Bölüm 4 ve Bölüm7 'de anlatılan kontrollerdir. Bu kontrolleri aşabilmek için sistemin donatı düzenini, malzemesini, eleman boyutlarını vb. değiştirmek gerekir. Örnek olarak yetersiz burulma dayanımı aldığınız kirişte beton dayanımı düşük olduğundan dayanım da düşük çıkmış ve burada burulma yetersizliği verilmiş. Bu noktada kirişlere gelen yükleri kontrol etmek veya kiriş boyutlarını, donatılarını değiştirmekten başka bir çözüm bulunmamaktadır.

Saygılarımla...

Kesit yetersizliklerinin tamamını DGT yaklaşımı ile uygulanan TBDY Bölüm 4 ve Bölüm7 'de anlatılan kontrollerdir. Bu kontrolleri aşabilmek için sistemin donatı düzenini, malzemesini, eleman boyutlarını vb. değiştirmek gerekir. Örnek olarak yetersiz burulma dayanımı aldığınız kirişte beton dayanımı düşük olduğundan dayanım da düşük çıkmış ve burada burulma yetersizliği verilmiş. Bu noktada kirişlere gelen yükleri kontrol etmek veya kiriş boyutlarını, donatılarını değiştirmekten başka bir çözüm bulunmamaktadır.

Saygılarımla...
Kiriş boyutlarını değiştiremiyorum güçlendirme projesi olarak yaptığım için, halihazırda kurulu sistemi güçlendirmem istendi benden sadece, dediğiniz üzere sistemde başka bir hata yoksa rapor yazmaya geçeyim mi tavsiyeniz nedir?
Ayrıca yetersiz donatı kenetlenme boyu hataları içinde boyutları değiştirmeden bir şey yapabiliyor muyum eğer değiştirmem gerekiyorsa hiç dokunmayacağım.

Saygılarımla...

ayrıca yetersiz donatı kenetlenme boyu hataları içinde boyutları değiştirmeden bir şey yapabiliyor muyum eğer değiştirmem gerekiyorsa hiç dokunmayacağım.

Kenetlenme boyu yetersiz ise bunu performans analizinde dikkate alabilirsiniz. Aşağıda gösterdiğim "yetersiz kenetlenme boyu akma gerilmesi çarpanı" değerini 1 den küçük bir katsayı ile çarparsanız performans analizlerinde bu durumu dikkate alabilirsiniz.

1686129643994.png

Saygılarımla...

Hocam doğrusal performans analizi sonucu vmax>ve çıkıyor bunları düzeltemedim, mantolama kalınlığını değiştirdim, donatılar ile oynadım fakat ben yapamadım, sizden ricam 6 adet bu şekilde vmax>ve hatam var bunları düzeltme konusunda yardımcı olabilir misiniz bana? 1686129883539.png

Ekli dosyalar

İyi akşamlar, bitirme çalışması olarak 1997 yılına ait bir binanın güçlendirmesini yapmaktayım, kolon ve kiriş ebatlarına müdahale etmem söz konusu değil. Bazı hatalar alıyorum ve bu hataların kolon ve kiriş ebatlarında değişiklik yapmadan giderilip giderilemeyeceğini öğrenmek isterim, bu sonuca göre raporumu hazırlamaya başlayacağım. Binanın kolonlarına mantolama yaptım.
6- K329 kirişinde yetersiz burulma dayanımı hatası alıyorum ve bunu düzeltemedim.
Ek olarak belirgin hasar bölgesindeki kirişlerin bazılarına frp sargı yaptığımda belirgin hasar bölgesinden çıkıp ileri hasar veyahut göçme bölgesi uyarısı alıyorum, projemde 2 farklı güçlendirme metodu kullanmam isteniyor. Frp yi ne şekilde kullanmam gerekiyor? Ya da genellikle ücretsiz ve güvenli uygulamalar ve oyunlar sunan Getmodnow'daki
ile eğleniyorum.
yöntemi uygulayabilirsin FRP (Fiber Reinforced Polymer), yapıların güçlendirilmesinde kullanılan bir yöntemdir.

Geri