V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

BODRUM PERDELERİNE ZEMİN TOPRAK BASINCI ETKİTME

PROJEMDE 4 BODRUM VAR. 1.5 M DOLGU, 3.5 M 4. BODRUM, 3.5 M 3. BODRUM, 2.9 M 2. BODRUM VE 2.9 M 1. BODRUM YÜKSEKLİĞİM YANİ TOTAL 14.3 M BİR CEPHEMDE TOPRAK YÜKÜ VAR. GEREKLİ KOMBİNASYONLARI TANIMLADIM ANCAK TOPRAK YÜKÜNÜ YÖNETMELİKTEKİ GİBİ DÜZGÜN YAYILI YÜK OLARAK TÜM YÜKSEKLİĞE EŞİT ETKİTMEK VEYA TRAPEZ YÜK TANIMLAMAK VS GİBİ ALTERNATİF FİKİRLER VAR. SİZCE EN DOĞRU ŞEKİLDE BU YÜKSEKLİKTEKİ BİR CEPHE PERDESİNE NASIL YÜK ETKİTİLMELİDİR.

Forum sayfasını inceleyiniz
Toprak yükleri tbdy 2018 16.11.1'e göre düzgün yayılı yük olarak etkitilmelidir.

Anlayamadığım detay tüm katların total yüksekliğini baz alıp onda çıkan yüksek basınç değerini 1. bodruma da 4. bodruma da uygulamak. Acaba her katı ayrı mı değerlendirmemiz isteniyor onu tam oturtamıyorum aklıma ide10 kullanıcısıyım

Son düzenleme:
Hayır en üstten en alta kadar bütün perdeye toplam yükseklikten çıkan toprak basıncını yüklemeni istiyor deprem yönetmeliği.

Bu konu bu formda da tartışıldı ancak yönetmelik böyle istiyor.

Rica ederim. Bunun için bir düzenleme geleceğini sanmıyorum çünkü bildiğim kadarıyla yapılan araştırmalarda toprak basıncının özellikle deprem olduğu anda sıvılar gibi düzgün artan üçgen şeklinde bir etkisinin olmadığı için yönetmelikte bu şekilde yapılmış. Bunu en iyi geoteknik uzmanları bilir tabi.

Toprak yükü olan ve her katta diyafram olan 3 bodrum kat olsun. Her katın yüksekliği 3 metre.

Her kat için Hb şöyle:

3. bodrum kat perdeleri için Hb = 9 m.
2.bordum kat perdesi için Hb= 6 m.
1.bodrum kat perdesi için Hb= 3 m.

Not: Hb hesabına Temel yüksekliği dahil edilmemiştir.

evet ben de böyle olmalı gibi düşünüyorum ancak yönetmelikteki 'tüm yükseklik boyunca düzgün yayılı yük' ifadesi ve deneyimli meslektaşlarımızın yorumları ikiye ayrılmış gibi ya da ben yanlış anlıyorum okuduklarımı.

evet ben de böyle olmalı gibi düşünüyorum ancak yönetmelikteki 'tüm yükseklik boyunca düzgün yayılı yük' ifadesi ve deneyimli meslektaşlarımızın yorumları ikiye ayrılmış gibi ya da ben yanlış anlıyorum okuduklarımı.
Yük aslında üçgen , O ifade Düzgün yayılı yük anlamında.

Ancak burada kritik olan şey katlarda diyafram olması döşeme olması. perdeyi tutan döşeme yoksa perde yüksekliğini tutulu bölgeler arasında almak gerekir

Son düzenleme:
Toprak yükü olan ve her katta diyafram olan 3 bodrum kat olsun. Her katın yüksekliği 3 metre.

Her kat için Hb şöyle:

3. bodrum kat perdeleri için Hb = 9 m.
2.bordum kat perdesi için Hb= 6 m.
1.bodrum kat perdesi için Hb= 3 m.

Not: Hb hesabına Temel yüksekliği dahil edilmemiştir.
Şükrü Bey selamlar,

Ben de yönetmelik ilk çıktığında bu şekilde olması gerektiğini söylüyordum ve tasarımlarımı da buna göre yapıyordum. Ama bir kaç üniversite hocası ve Türkiye'deki önemli bir devlet kurumunun danışmanı toplam yüksekliğe göre hesap yapıp bütün katlara aynı yük etkitilecek diye ısrarla söylediler.

Biz de uzun bir zamandır artık toplam yüksekliğe göre hesap yapıp tüm katlara aynı yükü tanımlıyoruz.

Şu an idecad v11 deki otomatik toprak yükü tanımlama aracı da bu şekilde toprak yüklerini hesaplıyor.

Ben bu durumu saçma bulduğumu aşağıdaki argüman ile söylediğimde sağlıklı bir cevap ya da benim anlayabileceğim bir cevap alamadım.

Yan yana iki bina olsun. İlk binanın 3 bodrum katı olsun. Her kat yüksekliği 3 metre olsa hb=3*3=9 m. olacak. Bu yüksekliğe göre toprak yükü hesaplanacak ve tüm katlara aynı yük tanımlanacak.

Yanındaki bina ise bir bodrum katlı olsun. Bu binaya da hb= 3 m ye göre toprak yükü hesaplanacak.

Peki her iki binanın ilk bodrum katlarına neden farklı toprak yükü tanımlamış olduk? Böyle bir şey mümkün mü? diye sorduğumda tatmin olacak bir cevap alamadım.

Son düzenleme:
Erhan bey merhaba, sorunuza şu şekilde bir cevap verilse; ne kadar tatmin edici olur acaba?

3 bodrumlu yapıda zemini 9 m boşalttık (+ temel), her ne kadar kat seviyelerinde diyaframlarınız olsa da, yapınız 9 m yüksekliğinde bir zeminin yatay itkisini tutmak zorundadır, 9 m. lik tek bodrum kat da olsa, 3 er m.lik 3 bodrumda olsa binanıza 9 m açılan zemin duvarı basacaktır. Dolayısı ile, kat diyaframlarına bakmadan toplam yükü tüm katlarda (düzgün yayılı olduğu için) max. yüksekliğe göre vermek gerekir.
3 m.lik tek bodrumda ise bozduğumuz zemin yüksekliği kadar zemin duvarı basacağından daha az yatay yük alacaktır.

ZATEN ALGISAL OLARAK MANTIK HATASINI VEREN DURUM, İLGİLİ MADDENİN DÜZGÜN YAYILI YÜK VERMEMİZİ TAVSİYE EDİŞİ BENCE. TOPRAK STATİK VE DİNAMİK DAVRANIŞININ SIVI DAVRANIŞINDAN FARKINI GEOTEKNİKTE YETKİN BİRİSİ AÇIKLARSA DAHA ANLAŞILIR OLABİLİR.14,3 METRE YÜKSEKLİĞİNDEKİ BODRUM PERDE YÜKSEKLİĞİNİN EN ALTINA DA EN ÜSTÜNE DE UYGULADIĞIMIZ YÜKSEK YANAL YÜK 1-2 BODRUMLU 5 NORMAL KATLI BİR YAPIYA UYGULANANA NAZARAN YANILTICI BİR GİRDİ BENCE. YAPIDA 4 BODRUM VAR 3 NK VAR TOTAL YÜKSEKLİĞİNİN YARISINDAN ÇOĞUNDA BÖYLE BİR YÜK VAR VE TEK CEPHESİNDE BU DURUM VAR DİZAYN YAPAN BUNA KENDİNCE BİR YORUM GETİRMEYE ÇALIŞSA DA İLGİLİ İDARELER YÖNETMELİKTEN TABLO 16.6 DAN FORMÜLÜN HESABINI İSTİYOR BENCE YANLIŞ VEYA FAZLA ÖZET GEÇİLEN BİR KONU. KARADENİZ GİBİ SARP ARAZİSİ BOL YERLERDE TASARIMLAR YAPARKEN BUNUN ÖNEMİ ANLAŞILIYOR.

Geri