V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Yeni projelendirilen binaya doğrusal performans analizi uygulamak

Merhaba,
Yeni cizdiğim bir proje DD-2 performans hedefine göre yönetmeliğin bütün koşullarını sağlamıştır. Ancak Antakya'da yaşadığımız yıkım ve depremin büyüklüğünü göz önüne alarak projeyi farklı şekillerde sınamak istedim. Oluşturduğum bu projeyi doğrusal performans analizine tabi tuttuğum zaman GÖÇME ile değerlendiriliyor. Acaba performans analizi ile ilgili bir hata mı yapıyorum yada yönetmeliğin bütün koşullarını sağlayan bir binanın sonucunun göçme çıkması normal midir.Projeyi ekledim değerlendirmek isteyen veya fikir vermek isteyen olur ise sevinirim herkese iyi çalışmalar diliyorum.(13 aksı civarlarında mimariden dolayı Y yönünde perde koyamıyoruz. bazı kirişlerin 30x45 olma nedenleri odaların ortasından geçmekte olalarından kaynaklanmaktadır. )

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Merhaba,
Yeni cizdiğim bir proje DD-2 performans hedefine göre yönetmeliğin bütün koşullarını sağlamıştır. Ancak Antakya'da yaşadığımız yıkım ve depremin büyüklüğünü göz önüne alarak projeyi farklı şekillerde sınamak istedim. Oluşturduğum bu projeyi doğrusal performans analizine tabi tuttuğum zaman GÖÇME ile değerlendiriliyor. Acaba performans analizi ile ilgili bir hata mı yapıyorum yada yönetmeliğin bütün koşullarını sağlayan bir binanın sonucunun göçme çıkması normal midir.Projeyi ekledim değerlendirmek isteyen veya fikir vermek isteyen olur ise sevinirim herkese iyi çalışmalar diliyorum.(13 aksı civarlarında mimariden dolayı Y yönünde perde koyamıyoruz. bazı kirişlerin 30x45 olma nedenleri odaların ortasından geçmekte olalarından kaynaklanmaktadır. )
Sds 1.1 alınarak lineer analiz yapılmış ama Antakya diyorsunuz nonlineer analizde eğer time-history yaptıysanız sanırım aldığınız deprem ivme kayıtları çok yüksek. normalde aşağıdaki gibi olur.
Plastikleşme başlamadan kesitiniz donatınız hazır oluyor zaten lineer analizde. yani lineer > nonlineer diyebiliriz.
şahsi düşüncemi de eklemek istiyorum. 50 yılda aşılma olasılığı %10 olan ve tekrar periyodu 475 yıl olan depremi ve hatta daha büyüğünü yaşadınız maalesef :( dolayısıyla betonarmenin ömrünü düşündüğümüzde gelecek 50-60 yılda tekrar böyle bir büyük deprem yaşamanız pek olası değil sonuçta milli serveti "betona demire gömmek" ne kadar mantıklı değil mi? bu açıdan en azından yönetmeliğin mevcut şartlarını sağlamış olmanız yapı deprem performansı açısından yeterli olacaktır diye düşünüyorum. iyi çalışmalar dilerim.
1739777535968.png

Hocam hangi nonlinear analiz yöntemini kullandınız? Kullandığınız nonlinear analiz yönteminin şartlarını sağladığınızı kontrol ettiniz mi? (nbi katsayısı vs.). Birde yaptığınız analiz yöntemine göre sadece P08 ve P16 perde grubunuzda ağır hasar gözüküyor -İH, GB-. Dolasıyla bu perdeleri doğru modelleyip, modellemediğinizi kontrol edin. Yada buradaki perdelerin kesitlerini büyütmeyi, hasar durumuna göre donatılarını değiştirmeyi düşünülebilirsiniz. Eğilme hasarı varsa başlık bölgelerini büyütebilirsiniz, donatılarınızı büyütebilirsiniz, kesme hasarı varsa -programın kesme hasarlarını kontrol edip etmediğini bilmiyorum.- buna göre beton kalitesi, sargı davranışıyla ilgili parametreleri değiştirebilirsiniz. Tekrar hatırlatmak isterim ki, nonlinear analiz yönteminiz uygun olmayabilir, ben kontrol etmedim, dolasıyla tutarsız sonuçlar görebilirsiniz. Örneğin burulması fazla olan bir binada tek adımlı pushover analiz yaparsanız burulma etkisinden davranışı bu itme yöntemiyle tayin edemezsiniz, doğru bir analiz yapma şansınız çok düşük olur ki zaten yönetmelik birçok koşul ile yöntemleri de kısıtlıyor. Ek tavsiye olarak, yeni yayınlanması düşünülen 5 maddelik tebliğin taslağı forumda var. Buradaki şartları şağlayıp, nonlinear performansla ilgili paremetreleri önemsemeyebilirsiniz -zaten mecbur değilsiniz-. Bu tebliğ felsefesi zaten minumum hasar yada hasarsızlık üzerine, dolasıyla o şartları kontrol edip kontrol yapıp, yakınsamaya çalışabilirsiniz. -minumum perde alanı, düşey taşıyıcı alanı gibi-. İyi çalışmalar.

Merhaba,
ilginiz için teşekkür ederim arkadaşlar , Antakya şehrinin komple yok olmasaından kaynaklı burada yaşadığımız psikoloji çok farklı, biliyorsunuz burda bir sürü simograf PGA: 1.215 PGV ; 87 değerlerini ölçmüştür.Bu ölçümler şehir merkezinde söz konusu olmuştur. Bu projede ben bina önem katsayısını 1.2 alma kararı aldım böyle içim daha çok rahat edecek. İyi çalışmalar herkese.

Merhaba,
ilginiz için teşekkür ederim arkadaşlar , Antakya şehrinin komple yok olmasaından kaynaklı burada yaşadığımız psikoloji çok farklı, biliyorsunuz burda bir sürü simograf PGA: 1.215 PGV ; 87 değerlerini ölçmüştür.Bu ölçümler şehir merkezinde söz konusu olmuştur. Bu projede ben bina önem katsayısını 1.2 alma kararı aldım böyle içim daha çok rahat edecek. İyi çalışmalar herkese.
sözüm meclisten dışarı elbette ancak bence tam tersi psikolojiyi yaşamamız gerekiyor sizin rahat bizim tetikte olmamız lazım zira size vurdu ama biz daha sırada bekliyoruz acaba sıra bize ne zaman gelecek diye. ben mevcut yönetmelik şartlarına ve felsefesine güveniyorum açıkçası sadece yakın fay etkisini hesaba alan hiçbir formül olmamasından kaynaklı o açığı kapatmak adına faya yaklaşık 15km içerisinde bulunan yerlerde emniyetli davranmak belki dediğiniz gibi 1.2 veya 1.5 almak mantıklı olabilir. iyi çalışmalar kolay gelsin.

Merhaba. ideCAD Statikte performans analizi yapılırken rijit diyafram kabulüne göre yapılıyor. Merdivenler yük olarak girilmelidir. Temele ve en üst katta bağlandığı yerde yarım merdiven yükü ara katlarda tam merdiven yükü alınmalıdır. Ayrıca bana kalırsa bu bina ne x doğrultusunda ne de y doğrultusunda rijit. Ben olsam rijit kat tiklerini kaldırırım. En son kata Asansör/Makine Dairesi seçenekleri işaretlenmelidir. İyi çalışmalar dilerim.

merhaba Üstün bey ilginiz için teşekkür ederim. Rijitlik ile ilgili bodrum kattan bahsediyorsanız doğrudur zaten yönetmelik en az 3 veya 4 tarafı bodrum perdeleri ile çevrili binalar için Rijit bodrum (1 madde daha var ) kabulü yapabiliriz der o tikler muhtemelen bodrumu çepeçevre perde ile denemelerden kalmış. Teşekkür ederim

merhaba Üstün bey ilginiz için teşekkür ederim. Rijitlik ile ilgili bodrum kattan bahsediyorsanız doğrudur zaten yönetmelik en az 3 veya 4 tarafı bodrum perdeleri ile çevrili binalar için Rijit bodrum (1 madde daha var ) kabulü yapabiliriz der o tikler muhtemelen bodrumu çepeçevre perde ile denemelerden kalmış. Teşekkür ederim
Bence periyotları kıyasladığınızda aşım yoksa rijit kattır. 2 maddeye dayandırılmasındaki sebep ise 4 değil de 3 tarafı çevrili olmasına rağmen birtakım sorunlar nedeniyle eğer uyumsuzluk varsa yakalayabilelim diye periyottan karşılaştıralım diye yönetmelikte var. Yani birisi kaba diğeri ince hesap.

Geri