V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Ze zemin sınıflı projede göreli öteleme problemi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ayshe59
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ayshe59

Yeni Üye
Merhabalar, ze zemin sınıflı projemde göreli kat ötelemesiyle alakalı problem yaşıyorum. Özellikle köşedeki kolonları y yönünde büyütmem gerekiyor ama o kolonları büyütmek istemiyorum. Mimari projede dosyanın içerisinde mevcut, farklı bir tasarım fikri veya bir çözüm önerisi olan var mıdır?
Teşekkürler

Ekli dosyalar

Merhabalar, ze zemin sınıflı projemde göreli kat ötelemesiyle alakalı problem yaşıyorum. Özellikle köşedeki kolonları y yönünde büyütmem gerekiyor ama o kolonları büyütmek istemiyorum. Mimari projede dosyanın içerisinde mevcut, farklı bir tasarım fikri veya bir çözüm önerisi olan var mıdır?
Modelle önerilerim;
--duvar yükleri girilmemiş,
--fiber model işaretleyiniz,
--balkon hareketli yüklerini artırınız,
--merdivenleri modelleyip, mesnetleyerek bina ile birlikte çözünüz, (merdiven yerinin döşeme olarak çözülmesi uygun değil.)
Yukarıdakileri düzenledikten sonra y yönünde kolon ebadı artışı ve/veya perde ilavesi yaparsınız.

Teşekkürler
Göreli Kat Ötemelesini azaltabileceğiniz yasal olan birkaç yol var. Ana problem rijitliği artırmak gerekiyor. k*x=F F fazla k az x fazla yani k artarsa x azalır. Koyabiliyorsanız perde koyamıyorsanız kolon büyütmesi o da işe yaramazsa eğer kazık temel ile ZA zemine inip Sds düşürülebilir. Zaten perde koyamıyorsanız muhtemelen o düzlemde çelik çapraz da koyamazsınız. bir diğer yol da kütle merkeziyle oynamak. bu da dengeyi sağlayacak şekilde ama sizin projede zaten anlamsız çıkma yok dengede duruyor. Y yönlü perdeleri kalınlaştırmayı deneyebilirsiniz. şimdi analizi yaptım da e zaten GKÖ %0.5 görünüyor sınır 8

Teşekkürler
ze zemin göreli kat projenizin çözümlü dosyası ektedir. konsol balkonlarda hareketli yükü bilmemiz gerekir. tüm katlarda duvar yüklerini kaldırılmış.

Ekli dosyalar

Geri