V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

BURULMA DÜZENSİZLİĞİ

tcemreatt

Yeni Üye
Merhabalar.
1- TBDY 4.6.2.2 A1 ve B2 türü düzensizlikler varsa eşdeğer deprem yükü yöntemi kullanılamaz diyor ama bu düzensizliklerin olup olmadığını kontrol etmek için de analiz yapılması gerekiyor. Peki bu analizi ben hangi analiz çeşidiyle yapmak zorundayım ? Eşdeğer ile mi mod birleştirme mi ?
2- TBDY 4.7.4 burulma düzensizliği varsa düzensizlik bulunan katlarda Dbi katsayısı %5 dış merkezlilik ile çarpılır diyor fakat programda her kat için dış merkezliliği ayrı ayrı girebileceğimiz bir bölüm bulunuyor mu ?

1) program sadece mod birleştirme yöntemi ile hesap yaptığı için herhangi bir şeyi seçmenize gerek yok. Eşdeğer/modal hesap diye bir seçenek de yok zaten.
2) 4.7.4 sadece eşdeğer yöntemi ilgilendirir. Bunun için de bir şey yapmanıza gerek yok (bkz madde 1)

1- TBDY 4.6.2.2 A1 ve B2 türü düzensizlikler varsa eşdeğer deprem yükü yöntemi kullanılamaz diyor ama bu düzensizliklerin olup olmadığını kontrol etmek için de analiz yapılması gerekiyor. Peki bu analizi ben hangi analiz çeşidiyle yapmak zorundayım ? Eşdeğer ile mi mod birleştirme mi ?

ideCAD statik deprem hesabını mod birleştirme yöntemine göre yapar. Bu sebeple burulma düzensizliğinin olup olmaması ideCAD statik içerisinde analiz yaklaşımını değiştirmez.

ideCAD statikten bağımsız olarak, İki yöntem de uygulanabilir TBDY bu noktada herhangi bir koşul getirmiyor. Düzensizliğin belirlenmesi durumunda mod birleştirme yöntemi ile hesap yapılmak zorunda olduğumuzdan ötürü bu noktada hangi hesap yöntemi ile analiz yapılacağı da sonucu değiştirmeyecektir.

2- TBDY 4.7.4 burulma düzensizliği varsa düzensizlik bulunan katlarda Dbi katsayısı %5 dış merkezlilik ile çarpılır diyor fakat programda her kat için dış merkezliliği ayrı ayrı girebileceğimiz bir bölüm bulunuyor mu ?

Bu koşul eşdeğer deprem yükü yöntemine göre hesabın bir parçası olduğundan ideCAD statik içerisinde de uygulanmaz.

Saygılarımla...

ilk soruma cevabınızı anladım sağ olun fakat ikinci cevabınız ile ilişkili değil sorum.
daha açıklayıcı anlatmam gerekirse
nbi değeriniz farklı katlarda 1.2 den büyük ve 2 den düşük olacak şekilde farklı değerlerde çıktı diyelim. kimi katta 1.5 kimi katta 1.8 çıktı.
bu durumda her kattaki dış merkezliliği o katın nbi değeriyle çarpmamı istiyor yönetmelik bu durumda sisteme bunu nasıl giricem diye soruyorum aslında

ilk soruma cevabınızı anladım sağ olun fakat ikinci cevabınız ile ilişkili değil sorum.
daha açıklayıcı anlatmam gerekirse
nbi değeriniz farklı katlarda 1.2 den büyük ve 2 den düşük olacak şekilde farklı değerlerde çıktı diyelim. kimi katta 1.5 kimi katta 1.8 çıktı.
bu durumda her kattaki dış merkezliliği o katın nbi değeriyle çarpmamı istiyor yönetmelik bu durumda sisteme bunu nasıl giricem diye soruyorum aslında

Sisteme bunu girmeniz gerekmiyor. 4.7.4 maddesi yalnızca eşdeğer deprem yükü yönteminde kullanılacak burulma hesabı olduğundan ötürü bu madde uygulanmıyor. ideCAD Statik mod birleştirme yöntemi ile deprem hesabı yaptığından 4.7.4 'te belirtilen koşul uygulanmamaktadır.

eşdeğer deprem yükü yöntemi yaklaşık bir yöntem olduğundan ve üst modları gözönüne almamaktadır. Yöntem yaklaşık olarak X ve Y yönlerinde hakim modlar kullanılarak katlara etkitilen deprem kuvvetlerinin hesabına dayanır. Ancak bunlar içerisinde burulma modu veya diğer üst modlar bulunmaz. Bu sebeple de üst modları dikkate alabilmek adına 4.7.2.2 veya 4.7.4 maddesindeki gibi fazladan etkiler dikkate alınır.

Saygılarımla...

Geri