V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Nervürlü döşeme Mdev 0.75 sorunu ve kiriş-perde kenetlenme boyu hatası

tugrulcan

Yeni Üye
Merhabalar kolay gelsin. b+z+ 1n katlı bir villa projesinde döşeme tipini nervürlü olarak kullanıyorum fakat sınırlamalar dolayısıyla ve projenin büyük çoğunluğunun perde olmasına rağmen sistemde sıkıntı yaşıyorum fakat kaset döşemeye geçtiğimde sorun kalmıyor çözüm önerileriniz nelerdir?

Ekli dosyalar

1751561994565.png

öncelikle raporu inceleyin. İlgili madde kontrolü yapılmamış. yani perdeleri taşıyıcı sistem perdesi gibi dikkate almamış program. Ve ayrıca kenar perleriniz olmasına rağmen TBDY 2018 4.3.2.4 kontrolleride yapılmamış. öncelikle tüm katlarda devam eden her perdeyi (bodum perdeleri hariç) 'taşıyıcı sistem perdesi' olarak işaretleyin. Sonra her bir kenar perdesini konumuna göre perde ayarlarından işaretleyin ( yapının üst kenarında, sağ kenarında vb.). Ardından analizleri tekrarlayın ilgili kontorllerin yapılıp yapılmaddığını irdeleyin.

bu döşeme sistemine sahip bir yapıda perdeler deprem kuvvetini büyük oranda karşılamalıdır. o sebele 0.75 konrolü var. Çünkü çerçeve sisteem davranışı tam olarak gerçekleşmiyor ve deprem enerjisini yeteri kadar karşılamıyor. Deprem kuvvetlerinin çoğunu perdeye taşıtmak zorundasıınız. bu sebeple perdeleri büyütün veya sayısını artırın.

her yerde 25*50 kirişleriniz olduğu halde neden tek yönlü dişli yaptınız? diş yükseklikleri ile kirişler yükseklikleri bile aynı değil yani amaç düz bir tavan elde etmek değil mi? eğer öyle değilse normal kirişli döşeme ili çözebilirsiniz.

bu sistemlerde genelde döşeme 7cm diş yüksekliği 32 cm olur ve 25cm dolgu malzemesi ile düz bir tavan elde edilir. ancak hem döşemenin ince olması hemde kirişlerin yassı olması sebebiyle yeterli sünekliği göstermeyeceği için R katsayısı ve perde şartları etkili olur.

ancak sizin sistemde kirişler 25*50 döşeme kalınlığı 15cm yani zaten aslında normal kirişli-plak döşeme yapmışsınız. neden diş attınız, asmolen malzeme gelecekse neden döşeme kalınlıığı 15 cm?

bu sistemlerde genelde döşeme 7cm diş yüksekliği 32 cm olur ve 25cm dolgu malzemesi ile düz bir tavan elde edilir. ancak hem döşemenin ince olması hemde kirişlerin yassı olması sebebiyle yeterli sünekliği göstermeyeceği için R katsayısı ve perde şartları etkili olur.

ancak sizin sistemde kirişler 25*50 döşeme kalınlığı 15cm yani zaten aslında normal kirişli-plak döşeme yapmışsınız. neden diş attınız, asmolen malzeme gelecekse neden döşeme kalınlıığı 15 cm?
Ömer Bey ilginiz için teşekkür ederim, proje henüz bitmedi onlar ayarlanabilir fakat asıl sorunum perdelerin yoğunluğuydu. Ünver Bey döşeme tipini değiştirmemi öneriyor fakat bulunduğum bölge kaset döşeme imalatı için gerekli yetkinlikte değil ve işveren özellikle asmolen istiyor. Bende plak döşeme taraftarıyım ama bütün seçeneklerimi gözden geçirmek istiyorum sadece ilginize teşekkürler tekrardan.

Geri