V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

YÜKSEK SÜNEK ÇÖZÜMDE KOLON KİRİŞ BÖLGESİ KESME GÜVENLİĞİ HATASI

EKTE SUNDUĞUM PROJEDE ZEMİN KAT DÜKKAN ÜST KATLAR MESKEN OLDUĞU İÇİN YÜKSEK SÜNEK ÇÖZÜM YAPTIM. ANCAK KOLON KİRİŞ BÖLGESİ KESME GÜVENLİĞİ HATALARINA TAKILDIM TAVSİYELERİNİZİ BEKLİYORUM İYİ ÇALIŞMALAR...

Ekli dosyalar

EKTE SUNDUĞUM PROJEDE ZEMİN KAT DÜKKAN ÜST KATLAR MESKEN OLDUĞU İÇİN YÜKSEK SÜNEK ÇÖZÜM YAPTIM. ANCAK KOLON KİRİŞ BÖLGESİ KESME GÜVENLİĞİ HATALARINA TAKILDIM TAVSİYELERİNİZİ BEKLİYORUM İYİ ÇALIŞMALAR...
merhabalar genelde birkaç farklı çözüm yolu var bunlardan bazılarını idecad zaten paylaşmış raporda hata üzerine tıklarsanız sizi ilgili sayfaya yönlendirir. benim ise birkaç sıralı önerim var:
-öncelikle bu birleşim bölgesi kesme kavramını iyice öğrenin okuyun anlamadığınız nokta kalmasın.
-yapabiliyorsanız mutlaka kuşatma şartını sağlayın yani kolon 40 ise kiriş 30 olsun en az bu sayede kapasiteniz %70 artıyor.
-kirişin genişliğini artırırsanız genelde taşıması gereken moment de artıyor o da donatıyı arttırıyor pek işlevsel değil.
-fakat perdemsi kolon yani ilgili yönde uzarsa derinliği artarsa diyelim bir çözüm olabiliyor yerine göre ki kolon yerine perde yaparsanız zaten böyle bir kontrole ihtiyacınız kalmıyor.
-donatılarla oynarsanız alt üst mesnet vs. As1 As2 değerleriniz değişiyor ve bazen çok işe yarıyor kirişin veya kolonun ebatlarıyla oynamadan halletmiş oluyorsunuz.
-hiçbir çare bulamazsanız çok kritik bir yer ebatlar oynamıyor ve donatı değişikliği de işe yaramıyorsa geriye tek çare daha yüksek dayanımlı bir beton kullanmak kalıyor. bu ekstra maliyet demek fakat tulum döküm yapılmayacaksa örneğin şantiyede önce kolon-perde sonra kiriş-döşeme dökülecekse kolon-perde C30 dökülecekse kiriş-döşeme C35 dökülebilir veya ilgili bölge küçükse tüm kiriş-döşeme yerine lokal olarak o bölge C35 dökülebilir. ancak burada soğuk derz konusunu unutmamak ve buna yönelik önlem almak veya çözüm getirmek gerekir. kesmenin 0'a yakın olduğu bir hat seçilebilir veya yapıda dilatasyon varsa buradan faydalanılabilir.

İlave modelle önerilerim;
--geometri kontrolündeki hataları düzeltiniz,
--dolgu katında yatay yükleri aktaracak döşemeler olmadığından bu katı kaldırınız,
--a3 düzensizliği işaretleyiniz,
--4 m yüksekliği olan katta kolon dar kenarlarını 4,00/10=0,40 m az yapmayınız,
--döşeme ile binaya bağlanmayan perdeleri kaldırınız,
--kolonların uçlarını sivri bir şekilde bırakmayınız,
--temellerin bağlantılarını kontrol ediniz,
1752687934869.png

1752687957951.png

1752688420880.png

Ünver bey'in yazdıklarına katılıyorum. projeyi ancak açabildim.
-bodrum perdelerinde boşluk açılabilir ancak basınç bölgeleri mantığına göre belirli bir çerçeve içerisinde açılabiliyor. 1/3 %20 gibi sınırları var.
-dolgu katına ya döşeme girin ya da katı silip elemanları bodrum kata girin ancak ben oraya demir bağlanacağından veya çesan hasır donatı serileceğinden beton döküleceğinden dolayısıyla da yük aktaran bir yapı elemanı oluşacağından eminim böylelikle de kütlesi ve deprem yer ivmesi ile atalet kuvvetleri momentleri oluşturacağını düşünüyorum. bence as-built projelendirmenizde fayda var.
-döşemesiz perdeleri dilatasyonlu çözebilirsiniz gibi geliyor bana zira otoparka inen bir rampanız sanırım. ama döşemeyi girmemişsiniz bence girin.
-kolonun ucunu sivri bırakmayın kalıpta sıkıntı olur elbette ancak kirişten gelip kolona kenetlenen demirlerin boylarının gerçek boylarla tutarlı olup olmadığına bakın zira eğik akslarda bu bir problem 3q12'den 2'si şartı sağlayıp 1'i sağlamayabilir bu da o donatı çöp demektir.
-a3 düzensizliği hakkında ve 4m için 40cm konusunda da bir yorumum yok zira henüz öyle bir tecrübem olmadı ama mantıklı öneriler.

Son düzenleme:
Geri