V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Minare modelindeki bazı perdelere aşırı donatı atılması.

Merhaba, cami modelimde minareleri dairesel perde ile modelledim. Minarenin bazı bölümlerinde aşırı donatı atmak istiyor (Q10/2 cm ara ile). bunun sebebi nedir? toplu bir bölgede olsa normal karşılayacağım fakat ara ara bu yetersizlik görünüyor.1753267524122.png

Minare dairesel perde ile dikdörtgen perde arasını rampa ile modelledim. rampa kısmında bir problem olabileceğini düşündüm fakat birçok denemeye rağmen yine hata alıyorum. Fakat rampa ile oynadıktan sonra hatalar değişebiliyor

Ekli dosyalar

11 versiyonunda analiz edildiğinde hatalı mesnet uyarısı verilmekte. Bu gibi hatalı modelleme durumları 10 versiyonunda deformasyonlar ve analiz modeli incelenerek tespit edilebilir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Betonarme kolonlar içerisinde kalan çelik kolonları siliniz.
1753276102508.png

Minare modelinde simetriyi bozan durumlar var.
-Minarenin alt taşıyıcı kısmında bir yönde pencere boşluklarının olması
-Minarenin yapıya bağlanma şekli
-Minareyi oluşturan her bir perde parçasının deprem yüklemesi yönlerine göre farklı açılarda yer alması gibi unsurlar bu tasarım farklarını oluşturabilir.

1753281683306.png

-Perdelerde sonlu eleman genişliklerini düşürün
-Minarede tek donatı çapı kullanın.

Minarede geçiş olarak kullandığınız merdiven parçalarında sadece eğilmeye göre tasarım yapılır.
Merdivenlerde kesme güvenliği, sürtünme kesmesi, sehim gibi kontroller yapılmaz

11 versiyonunda analiz edildiğinde hatalı mesnet uyarısı verilmekte. Bu gibi hatalı modelleme durumları 10 versiyonunda deformasyonlar ve analiz modeli incelenerek tespit edilebilir.
Betonarme kolonlar içerisinde kalan çelik kolonları siliniz.
Ekli dosyayı görüntüle 53357

Minare modelinde simetriyi bozan durumlar var.
-Minarenin alt taşıyıcı kısmında bir yönde pencere boşluklarının olması
-Minarenin yapıya bağlanma şekli
-Minareyi oluşturan her bir perde parçasının deprem yüklemesi yönlerine göre farklı açılarda yer alması gibi unsurlar bu tasarım farklarını oluşturabilir.

Ekli dosyayı görüntüle 53358

-Perdelerde sonlu eleman genişliklerini düşürün
-Minarede tek donatı çapı kullanın.

Minarede geçiş olarak kullandığınız merdiven parçalarında sadece eğilmeye göre tasarım yapılır.
Merdivenlerde kesme güvenliği, sürtünme kesmesi, sehim gibi kontroller yapılmaz
İlginiz için teşekkür ederim. Analiz modelinde gözüme çarpan bir kaçıklık vs görmedim. Bir de minareyi katlara bölerek analiz ettiğimde daha rahatlıyor bunun sebebi nedir?

Geri