V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Güçlendirme perdeleri arasında kalan kiriş

Merhabalar
Projemde 15cm genişliğinde ve 50cm yüksekliğinde mevcut kirişler var. 25cm genişliğinde güçlendirme perdesi kullanıyorum. Güçlendirme perdesinin üst kotunu -50 olarak girdim, perde sağdan ve soldan mevcut kolonlara ankrajlanıyor. İstediğim performans noktasına geldim ancak bu güçlendirme perdesinin içinde kalan kirişin "gevrek" olması sebebiyle projeyi tamamlayamıyorum. Böyle bir şey mümkün müdür? Kiriş perde tarafından sarılıyor, bu elemanın perdeden bağımsız olarak şekil değiştirme ihtimali var mıdır? Yoksa modellerken kaçırdığım bir nokta mı vardır?

Projemde 15cm genişliğinde ve 50cm yüksekliğinde mevcut kirişler var. 25cm genişliğinde güçlendirme perdesi kullanıyorum. Güçlendirme perdesinin üst kotunu -50 olarak girdim, perde sağdan ve soldan mevcut kolonlara ankrajlanıyor. İstediğim performans noktasına geldim ancak bu güçlendirme perdesinin içinde kalan kirişin "gevrek" olması sebebiyle projeyi tamamlayamıyorum. Böyle bir şey mümkün müdür? Kiriş perde tarafından sarılıyor, bu elemanın perdeden bağımsız olarak şekil değiştirme ihtimali var mıdır? Yoksa modellerken kaçırdığım bir nokta mı vardır?
Modelle önerim;
Aşağıdaki gibi güçlendirme perdesini kirişin yanına modelleyebilirdiniz,
1754822679767.png

Ünver bey cevabınız için çok teşekkür ederim
1754823611028.png
Bu yapıda toplam 4 adet güçlendirme perdem var ve hepsini aynı şekilde modelledim, sadece bir tanesinde sorun yaşıyorum. Dediğiniz düzeltmeyi mevcut kolon genişliklerinden dolayı yapamıyorum. Burada tavsiyeniz, rapordaki gevreklik hatasını görmezden gelmek mi olur, yoksa frp sargıyla kirişin güçlendirilmesi mi olur?

Gevrekliği gözardı edemezsiniz ki, bir eleman gevrek ise mutlaka güçlendirilmeli, FRP sargı ile deneyin, yeterli gelmez ise, son çare, döşemeleri askıya alıp kirişi komple kırıp yerine yapamadığınız güçlendirme perdesini ilave etmektir.

Bence de gevrekliği gözardı edemem, peki alt ve üstte güçlendirme perdesiyle sarılmış bir kiriş perdeden bağımsız bir şekilde, gevrek davranabilir mi?

1. alternatif: Gevrek elemanı kiriş mantolama ile güçlendirme yapabilirsiniz. Galiba idecad statiğin yeni versiyonunda mevcut değil. Bunun için yardımcı program kullanıp mantolanmış kirişin taşıma gücü ve akma değerlerine eşdeğer idecad statikte yeni bir eleman girip analiz yapabilirsiniz. Yalnız süneklik kontrolünde beton dayanımını ortalama veya en düşük değer alabilirsiniz.

2. alternatif: Kirişi kaldırıp imalatta da kırılan kirişin yerini inşa aşamasında destekleme yaparak komple güçlendirme perdesini üst kotsuz tanımlayıp imalat yapabilirsiniz.

Geri