V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

İkili veya tek yükleme durumu

gamzeturkmen

Etkin Üye
Merhaba, genelleme yapacak olursak en az üç tarafı subasman perdeli olan bodrumlu yapılarda yani rijit bodrumlu yapılarda ikili yükleme hesap yöntemini kullanıp eğer üç tarafı perde olmayan yapılarda da yani rijit olmayan bodrumlu yapılarda tek yükleme hesap yöntemini kullanmak dorğu bir çözüm olur mu? Ayrıca aşağıdaki görseldeki projede bodrum katı rijit sayabilir miyiz? Rijit bodrumlu yapılar için dinamik dış merkezlik yöntemini seçip rijit olmayan bodrumlu yapılarda ise statik dış merkezik yöntemini seçebilir miyiz? @Rıdvan TURAN

1768506718451.png

Yardım ve forum sayfalarını inceleyiniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Yardım ve forum sayfalarını inceleyiniz
Yasin bey öncelikle teşekkür ederim, ancak yine netleştiremedim bu konuyu malesef, yardımcı olabilir misiniz?

Merhaba, genelleme yapacak olursak en az üç tarafı subasman perdeli olan bodrumlu yapılarda yani rijit bodrumlu yapılarda ikili yükleme hesap yöntemini kullanıp eğer üç tarafı perde olmayan yapılarda da yani rijit olmayan bodrumlu yapılarda tek yükleme hesap yöntemini kullanmak dorğu bir çözüm olur mu?
doğru bir çözüm olur.

Ayrıca aşağıdaki görseldeki projede bodrum katı rijit sayabilir miyiz?
tbdy 3.3.1.1 e göre en az üç tarafı perde ile çevrili olması lazım. bu tanıma göre sayamayız.

Rijit bodrumlu yapılar için dinamik dış merkezlik yöntemini seçip rijit olmayan bodrumlu yapılarda ise statik dış merkezik yöntemini seçebilir miyiz?
bodrumdan bağımsız olarak iki yöntemde tercih edilebilir. ancak daha gerçekçi yaklaşımı dinamik dışmerkezlik yöntemi verecektir.

doğru bir çözüm olur.

tbdy 3.3.1.1 e göre en az üç tarafı perde ile çevrili olması lazım. bu tanıma göre sayamayız.

bodrumdan bağımsız olarak iki yöntemde tercih edilebilir. ancak daha gerçekçi yaklaşımı dinamik dışmerkezlik yöntemi verecektir.
Rıdvan bey teşekkür ederim öncelikle, dinamik ve statik dışmerkezlik için aşağıdaki açıklamada olduğu üzere bir mantık yürütmüştüm aslında statik dışmerkezlik tanımında tek yükleme hesabı yapılacaksa statik dışmerkezlik kullanabilirsiniz dediği için.

1768662174317.png

11 Versiyonunda diyafram dışmerkezlik etkileri yöntemleri, tek veya iki yükleme durumlu hesap yönteminin seçiminden bağımsız olarak seçilebilir.
Belirtilen açıklama 10 versiyona aittir. 10 versiyonunda bu opsiyonlar yer almamaktadır ve Tek yükleme durumlu hesap yöntemi seçildiğinde statik dışmerkezlik yöntemi ile analiz yapılmaktadır.
1768825807589.png

1768825869495.png

Geri