dış akslara olabilecek yerelere perde eklememize rağmen mod1 i aşamadık,hesaplarda bir problem olabilir mi acaba ?
Benim dış akslara perde tanımlamaktan kastın dış akslar ekseninde perdelerin tanımlanması idi. Ek olarak yapının büyüklüğünü düşündüğümüzde burada ciddi bir katkı sağlayacak bir perde oranlarının yerleştirilmesi daha uygun olacatır.
Hesaplarda herhangi bir problem yoktur. Dilerseniz uluslararası geçerliliği olan bir başka yazılımla (sap2000 ETABS gibi) aynı modeli girip karşılaştırma yapabilirsiniz.
Mimariden bağımsız bir deneme yaptım. Hızlı bir sonuç almak için aşağıda kırmızı çerçeve içine aldığın bölümlerdeki kirişleri perdeye çevirip analiz yaptım. Burada burulma 3 modda oluştu. Bu elbette hızlı çözüm almak ve fikir vermek için girilmiş hızlı bir örnek, normalde kolonların arasına perde girilmesini ve kolon ve perdeyi bitişik modellemeyi (bodrum kat hariç) önermiyoruz.
Sizin gönderdiğiniz projede perdeler yapıya oranla ciddi rijitlik sağlayacak şekilde değil ve dış akslara dik şekilde girilmiş. Perdelerin bu anlamda verilmli kullanılabilmesi için dış akslara paralel olması taşıyıcı sistem anlamında daha olumlu katkı sağlayacaktır.
Yapınız burulmaya eğilimli bir şekle sahip. Yukarıdaki mavi ile işaretlediğim çerçevelere de perdeler konulabilir. Ya da kolonların boyutları dış çerçevelerde kuvvetli ekseni aks düzleminde olacak şekilde uygulamak da mümkün. Ancak burada sonuç alabilmek için tüm yapıdaki kolonları bu anlamda irdelemek gerekebilir. Yapı oldukça büyük olduğundan birkaç çerçeve boyutu değişikliğinde yapının davranışının değişimi göremeyebiliriz.
Çekirdek perdelerin de sisteme bağlanması hakkında yazdıklarım geçerliliğini koruyor.
Son olarak, TBDY ilk modun burulma modu olmasını yasaklayan bir madde içermiyor. Bu noktada forumda bazı yazılarımız da mevcut bir tanesini aşağıda gönderiyorum.
Yapıların 1. modlarının burulma olması ile alakalı herhangi bir kısıtlama TBDY içerisinde bulunmuyor. Burada modların kütle katılımlarının toplamının %95 'i geçmesi TBDY 'e göre yeterlidir. Yalnızca bu durumdan ve burulma düzensizliğinden kaçınılması gerektiği Bölüm ek 3a 'da önerilmiştir.
Birinci modun burulma olması durumu tamamen yatay yük taşıyıcı sistem ile ilgili bir durumdur. eğer 1. modda burulma modu olmasını istemiyorsanız taşıyıcı sistemi değiştirmeniz gerekiyor. Kenar akslardaki rijitliği artıracak...
Saygılarımla...