02/03/2026’dan sonra fiyatlar güncellenecektir.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Zemin H. Titreşim Periyodu (Rezonans Riski)

Merhabalar, projelerde zemin değerlerinde periyot ve yer ivmelerini AFAD’ın sitesinden alıyoruz projemde AFAD’dan aldığım verilerde TA=0.061 (s) TB=0.305 (s), benim projemde Yapı Dogal Titresim Periyodu Tr=0.56, projemiz Ta ve Tb ‘nin dışında kalıyor ve ivme ve yükleri maksimumda almıyor program yönetmelik gereği.

Fakat zemin etüd RAPORUNDA ORTALAMA ZEMİN H.TİTREŞİM PERİYODU T0ort=0,5 sn ve yapı doğal titreşim periyodu 0.56 birbirine çok yakın

bu durumda benim anladığım yönetmelik gereği AFAD verilerinden devam edersem yönetmelik bakımından bir sıkıntım oluşmuyor ama mühendislik gereği zemin etüd raporunda yer alan T0ort dikkate almalı mıyız ? Nasıl bir yol izleyebiliriz ?

İdecad programında T0ort girdiğimiz bir bölüm yok ve doğal olarak program bunun kontrolünüde yapamıyor

Sorunuza teknik destek portalından da yanıt verilmiştir.

TBDY 2018 'de belirtilen spektrum eğrisi bir noktada zemin hakim periyotlarının gözönüne alınarak hesaplandığı ve plato bölgesinin de bu duruma göre değiştirildiği kabul edilmektedir. Dolayısıyla Zemin hakim periyodu kavramı TBDY içerisinde tanımlanmamış ve bu duruma bir kısıtlama getirilmemiştir.

Ancak literatürde zemin periyodunun ve yapı periyodunun birbirine yakın olmasının tehlikeli olacağına dair de çeşitli makaleler ve çalışmalar bulunmaktadır.

bu durumda benim anladığım yönetmelik gereği AFAD verilerinden devam edersem yönetmelik bakımından bir sıkıntım oluşmuyor ama mühendislik gereği zemin etüd raporunda yer alan T0ort dikkate almalı mıyız ? Nasıl bir yol izleyebiliriz ?

Dolayısıyla burada yönetmelik anlamında bir kısıtlama veya kural olmadığından bu noktada inisiyatifi kullanıcılarımıza bırakıyoruz. Teknik destek ve forum yazılarımız kapsamında da bu anlamda bir cevap vermemeyi tercih ediyoruz. Çünkü bu bir mühendislik yaklaşımıdır. Profesyonel danışmanlardan destek alabilirsiniz.

İdecad programında T0ort girdiğimiz bir bölüm yok ve doğal olarak program bunun kontrolünüde yapamıyor

Eğer yapının periyodunun zemin periyodundan uzaklaşmasını istiyorsanız yapının periyodunu değiştirmeniz gerekiyor. Bunun için de yatay rijitliği veya kütleyi değiştirmek gerekir. Yapının periyodunu değiştirmek için;
  • Kat sayısını artırmak veya azaltmak
  • Taşıyıcı sistemi değiştirmek
    • yapıyı, rijitliği daha büyük elemanlarla tasarlayıp periyodu düşürmek
    • Sistemi, rijitliği küçük elemanlarla tasarlayıp periyodu yükseltmek
  • Yapı kütlesinin değiştirmek (kat eklemedikçe kütle değişimi çoğunlukla mümkün olmuyor. ancak döşeme kalınlıkları değiştiğinde kayda değer bir kütle değişimi olacaktır.)
gibi çözümlere başvurmak gerekir.

Saygılarımla…

Geri