V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

1. Modda Burulma Düzensizliği Hk.

Merhaba,

Simetrik denebilecek bir yapıyı çözümlemeye çalışıyorum fakat kurumda kontrol edildiğinde 1. modda burulma momenti olduğunu söylediler. Bu yapıda 1. modda burulma baskın çıkması normal mi? Aynı yükseklikte daha karışık yapılarda (asimetrik ve idecad ile çözümlenmiş) 1. modda burulma çıkmadığını söylüyorlar. Bu konuda lütfen bana yardımcı olabilir misiniz?

Ekli dosyalar

Simetrik denebilecek bir yapıyı çözümlemeye çalışıyorum fakat kurumda kontrol edildiğinde 1. modda burulma momenti olduğunu söylediler.
Mod şekillerini kontrol ederken analiz görüntüleme seçeneklerinden "modal" sonuçlarını inceleyebilirsiniz.

1773405797253.png

Bunun dışında modal analiz raporlarından da bu sonucu görebilirsiniz.

1773405841468.png

Bu yapıda 1. modda burulma baskın çıkması normal mi?
Yapılan birinci modunun burulma olması simetrik olmasına veya karmaşık olmasına bağlı olmayabilir. Bu durumun sebebi burulma rijitliğinin düşük olmasından kaynaklanıyor.

Burulma rijitliğini artırmak için tüp benzeri bir şekil oluşturmaya çalışmak çözüm olabilir. Yani sadece X yönünde değil Y yönünde de dış çerçevelerde perde kullanımı düşünülebilir.

Örnek olması bakımından mimariden bağımsız aşağıda kırmızı ile işaretlediğim perdeleri ekledim. Bu durumda birinci ve ikinci modda X ve Y yönü baskın olan modlar oluştu. Burada burulma rijitliğini azaltmak için cepheye paralel perdeler, kolonların kuvvetli eksenlerinin cepheye paralel olması gibi önlemler almak gerekir.

1773406973154.png

İlk modda burulma olması TBDY 'de yasaklanmış bir durum değil. Ancak TBDY bilgilendirme Eki EK3A 'da önerilmiyor. Bu konuda daha önceden yazdığımız forumda da yazılarımız mevcuttur bir tanesini aşağıda gönderiyorum.

Saygılarımla...

Mod şekillerini kontrol ederken analiz görüntüleme seçeneklerinden "modal" sonuçlarını inceleyebilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 59826

Bunun dışında modal analiz raporlarından da bu sonucu görebilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 59827

Yapılan birinci modunun burulma olması simetrik olmasına veya karmaşık olmasına bağlı olmayabilir. Bu durumun sebebi burulma rijitliğinin düşük olmasından kaynaklanıyor.

Burulma rijitliğini artırmak için tüp benzeri bir şekil oluşturmaya çalışmak çözüm olabilir. Yani sadece X yönünde değil Y yönünde de dış çerçevelerde perde kullanımı düşünülebilir.

Örnek olması bakımından mimariden bağımsız aşağıda kırmızı ile işaretlediğim perdeleri ekledim. Bu durumda birinci ve ikinci modda X ve Y yönü baskın olan modlar oluştu. Burada burulma rijitliğini azaltmak için cepheye paralel perdeler, kolonların kuvvetli eksenlerinin cepheye paralel olması gibi önlemler almak gerekir.

Ekli dosyayı görüntüle 59831

İlk modda burulma olması TBDY 'de yasaklanmış bir durum değil. Ancak TBDY bilgilendirme Eki EK3A 'da önerilmiyor. Bu konuda daha önceden yazdığımız forumda da yazılarımız mevcuttur bir tanesini aşağıda gönderiyorum.

Saygılarımla...
Cevabınız için teşekkür ederim. Peki 1. modda burulma gelmemesi gerekliliği şart olmadığını göre ve mimari proje oldukça kısıtlı olduğu durumlarda mühendis RM-KM arasındaki mesafeyi bina alanına göre oranlayıp tecrübelerine ve binanın simetrisine dayanarak 1. modda burulma çıkmasını sorun olarak görmeyerek ilerleyebilir mi?

Cevabınız için teşekkür ederim. Peki 1. modda burulma gelmemesi gerekliliği şart olmadığını göre ve mimari proje oldukça kısıtlı olduğu durumlarda mühendis RM-KM arasındaki mesafeyi bina alanına göre oranlayıp tecrübelerine ve binanın simetrisine dayanarak 1. modda burulma çıkmasını sorun olarak görmeyerek ilerleyebilir mi?

Bu noktada evet veya hayır demem uygun olmaz. Yalnızca durumu ve TBDY'de belirtilen koşulları söyleyebilirim. TBDY'de bilgilendirme eki 3A'da belirtilmiştir. Burada da burulmadan kaçınılması gerektiği ve yeterli burulma rijitliğinin sağlanması gerektiği önerilir.

1773411736903.png
---

1773411632632.png

Önceki mesajımda da belirtmeye çalıştığım gibi, binanın simetrik olması, Kütle ve rijitlik merkezinin üst üste olması 1.modun burulma çıkmasına engel değildir. Bu kavramlar elbette kütle katılımını ve binadaki burulma düzensizliğini belirleyen şeylerdir, ancak ilk modun burulma olması çoğunlukla sistemin burulma rijitliğine bağlıdır. Bu da cephelerde, cephelere paralel uzunlukta elemanların oluşturulmasıyla mümkündür.

Dolayısıyla taşıyıcı sisteminizi buna göre düzenlemenizi öneririm.

Saygılarımla...

Geri