V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Çerçeveli sistem yapmaya çalıştığımda projem bozuluyor.

Akiff

Yeni Üye
iyi günler şeflerim eklemiş olduğum proje 1.1 de çerçevesiz ve hatasız proje alıyorum 1 kopya olarak ekledim projede sitemimi daha düzgün ve daha rijit bir hale getirdiğimde kolon kesme hatası alıyorum sizce ne yapmalıyım ve hangisi daha doğru olur.

Ekli dosyalar

iyi günler şeflerim eklemiş olduğum proje 1.1 de çerçevesiz ve hatasız proje alıyorum 1 kopya olarak ekledim projede sitemimi daha düzgün ve daha rijit bir hale getirdiğimde kolon kesme hatası alıyorum sizce ne yapmalıyım ve hangisi daha doğru olur.
modelle önerilerim;
--eklediğim kalıp planında çerçeve oluşumu daha iyi,
--geometri kontrolündeki hataları düzeltiniz,
--döşeme boşluklarını döşeme kenarı ile oluşturunuz,
--1. kat merdivenleri beton olacaksa mesnetleyip bina ile beraber çözünüz, (plak kalınlığını artırınız)
---temele merdiven mesnetlenmemiş,
1774607259964.png
1774607585093.png

Bahsettiğiniz çerçeve kirişleri aşağıda işaretlediklerim. Burada sol taraftaki kolonlara bir kiriş bağlanmışken, sağ taraftaki sistem kolonlarına iki adet kiriş bağlanmış oluyor. Aldığınız hata kolon kesme güvenliği hatası değil, kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği hatası. Bu iki kontrol arasında hem yaklaşım hem de uygulama olarak çok ciddi fark var.

1774608325295.png

Birleşim bölgesi kesme güvenliği aşağıda gösterdiğim denklemde As yani bağlanan kirişlerin donatı alanlarına bağlıdır. Hem iki kiriş bağlandığı hem de donatı alanı As arttığından, bu kontrolün daha olumsuz çıkması oldukça normaldir ve beklenen bir davranıştır. ,
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1774608510461.png

"Hangisi daha doğru" olur sorusunun cevabı çok değişken olabilir elbette. Ancak kiriş bağlanmayan sistemlerde çerçevelerin eksikliği, sünekliğin ve rijitliğin azalmasına sebep olacaktır. TBDY Bilgilendirme Eki 3A 'nın da önerdiği üzere kiriş bağlanan çözüm çok daha doğru ve sünek davranış gösterir. Kiriş bağlanmayan çözümde de yeterli gelme sebebi döşeme kiriş birleşim bölgesinde TBDY 'nin öngörmediği bir tasarım olduğundan bu gibi durumlarda ekstra bir süneklik yaptırımı yoktur. Dolayısıyla bu tür durumlarda "süneklik düzeyi yüksek moment aktaran çerçeve" koşuluna uyup uymadığı sorgulanmalıdır. Bu da mühendisin inisiyatifindedir.

Bu nedenle, kiriş konulduğunda yetersizlik oluyor ise sistemin bozulduğunu değil sistemin uygun taşıyıcı sisteme evrilmesi gerektiğinin düşünülmesi kanaatindeyim.

Saygılarımla...

Geri