V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Konstruktif KOLON VE PERDE MİN BOYUT gözardı edilebillirmi?

S04 40X60 boyutlu kolon yapının ana taşıyıcı kolonu. mimar 60 cmlik betonarme sığınak duvar kalınlığını sağlamak için sadece bodrum katta 20x60 boyutlarında bir eleman tanımlamış kolonun yanına. 75 cm tuğla duvar yapılamıyor. çünkü kapı boşluğunu daraltıyor. bu durumda benim bu 20x60 cmlik kısmı normal kat kolonuna ekleyip kolon boyutunu bodrum katta 60x60 yapıp, diğer katlarda 40x60 boyutlarında devam ettirmem gerekiyor. ama ben bunu yapmak istemiyorum.

*bu yüzden sorum şu bu 20x60 elemanı taşıyıcı sistemime katmayıp yani modellemesem, sadece projede konstrüktif eleman olarak göstersem olur mu? yoksa illaki modellemem mi gerekiyor?(kısa başlık perdesi yapınca da min boyut hatası veriyor)

*ikinci olarak P01 (25X100) perde için minimum perde boyutu hatası veriyordu. P01 perdesi ile P05 perdelerini grup perde yaptım ve P01 perdesini kısa başlık perdesi olarak modelledim ,hata giderildi. doğru bir modelleme yapmış oldum mu?

* son olarak subasman kotumu bodrum katına ekleyip tek bir kat olarak modelledim. mimar subasman perdelerinin üst kotuna balkon döşemesi projelendirmiş. bende döşemeyi subasman üst kotuna indirmek için döşemenin kotuyla oynadım ve olması gereken yere geldi. lakin geometrik kontrolde hatalı döşeme kotu hatası veriyor. bunu nasıl hal edebilirim? (balkon döşemesi 2 elemanını ilkin balkon döşemesi 1 kotunda tanımlayıp ardından kotu ile oynayarak subasman üst kotuna,aşağı çektim)

yardımlarınız ve cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• 1785967349073.png
    1785967349073.png
    181.6 KB · Görüntüleme: 18
  • 1785967985597.png
    1785967985597.png
    165.8 KB · Görüntüleme: 19
  • Adsız.png
    Adsız.png
    268 KB · Görüntüleme: 19
Son düzenleme:
*bu yüzden sorum şu bu 20x60 elemanı taşıyıcı sistemime katmayıp yani modellemesem, sadece projede konstrüktif eleman olarak göstersem olur mu? yoksa illaki modellemem mi gerekiyor?(kısa başlık perdesi yapınca da min boyut hatası veriyor)
Konstrüktif olabilir.

*ikinci olarak P01 (25X100) perde için minimum perde boyutu hatası veriyordu. P01 perdesi ile P05 perdelerini grup perde yaptım ve P01 perdesini kısa başlık perdesi olarak modelledim ,hata giderildi. doğru bir modelleme yapmış oldum mu?
Evet bu şekilde modelleme yapılabilir.

* son olarak subasman kotumu bodrum katına ekleyip tek bir kat olarak modelledim. mimar subasman perdelerinin üst kotuna balkon döşemesi projelendirmiş. bende döşemeyi subasman üst kotuna indirmek için döşemenin kotuyla oynadım ve olması gereken yere geldi. lakin geometrik kontrolde hatalı döşeme kotu hatası veriyor. bunu nasıl hal edebilirim? (balkon döşemesi 2 elemanını ilkin balkon döşemesi 1 kotunda tanımlayıp ardından kotu ile oynayarak subasman üst kotuna,aşağı çektim)
Döşemeyi üst kotta (kiriş hizasında) tanımladıktan sonra kotunu değiştirdiğinizde kiriş ile bağlantısı koptuğu için bu hata verilir.
Döşeme ayarlarına girin öncelikle kotunu ayarlayın daha sonra tanımlayın. Bu durumda geometri kontrolü hatası verilmeyecektir.

Konstrüktif olabilir.

Evet bu şekilde modelleme yapılabilir.

Döşemeyi üst kotta (kiriş hizasında) tanımladıktan sonra kotunu değiştirdiğinizde kiriş ile bağlantısı koptuğu için bu hata verilir.
Döşeme ayarlarına girin öncelikle kotunu ayarlayın daha sonra tanımlayın. Bu durumda geometri kontrolü hatası verilmeyecektir.
Yasin Bey, betonarme bir eleman olduğu için ilgili idare modellenmemesine itiraz edebilir. Bu durumda bu elemanı bitişiğindeki kolona ekleyip, bu hatildaki kolonun bodrum katta 60x60 diğer kartlarda 40x60 olması durumunda ne gibi dezavantajları olur?

Projenizi ekler misiniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Perde boyut hatası "geometri kontrolünde" verilmektedir. Raporlarda verilmiyor. Geometri kontrolü hatasını dikkate almayabilirsiniz.
Yasin bey, projeyi yükledim. bodrum kat tavan planında S04 kolonunun bitişiğindeki P74 perdesi .

Yasin bey, ayrıca geometri kontrolünde bazı döşemelerde kalınlık hatası veriyor. bu döşemelerde dubleks merdiven boşlukları var. bu yüzden donatı metrajını sağlıklı hesaplatmak için ekstra donatı hesap aksları tanımladım. program bu hesap akslarının çalışma tipini çift yön olarak belirleyip, donatı kontrolünü iki doğrultuda çalışan döşeme prensibiyle hesap yapıyor. bu sorunu gidermek için nasıl bir yol öneriyorsunuz? manuel bu hesap akslarının çalışma tipini tek yön yapabilir miyim yada döşemeyi uygun yerlerden döşeme kenarı komutu ile bölüp öyle hesap akslarını tanımlasam doğru çözümleme olmuş olur mu? bu sorun bu şekilde hal edile bilinir mi?

cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Geri