V11'i Online Satın Alın

V11 ile Gelen Yenilikler ve Geliştirmeler Webinarı

Her iki yönde moment aktaran birlesim zorunlu mu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AYLA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AYLA

Yeni Üye
Iyi geceler.bir sorum vardi .tek katli arakat bir proje var.bu binanin bir yonune moment aktaran birlesim kullaniyorum diger yönune de bulonlu moment aktarmayan birlesim le yapmak istiyorum.lakin R katsayisini nasil sececegim capraz da kullanmak istemiyorum.illaki iki yonude ya moment aktaran birlesim mi olmak zorunda yada bir tarafini caprazli mi cozmek zorundayiz.ben bu sekil yaparsam R yine ne almak durumundayim.gordugum cogu arakat yerlerde bu sekilde yapmislar.

Merhaba, illaki iki yönde moment aktaran olmak zorunda değil, dediğin şekilde yapabilirsin. Moment aktaran veya aktarmayan yönde R katsayısı değişmez. Fakat moment aktarmayan yönde göreli kat ötelemesi fazla çıkabilir, dolayısıyla belki çapraz ister. Oda seçeceğin çapraza göre R katsayısını değiştirebilir. Çaprazsız göreli kat ötelemesi sorunu çıkmazsa çapraz koymana gerek yok.

Moment aktarmayan yönde R için C16 seçimi yapınız. Tek katlı ve mafsallı bağlantılar içindir. Moment aktaran seçimi en olumlu R=8 değerine sahipken onunla işlem yapmayınız. Göreli öteleme problemi yaşamanız halinde ya çapraz girişi yaparsanız sistemi de merkezi çaprazlıya çeviriniz.

1.png

Nurgül hanım; yazdığınız cümleden pek bir şey anlayamdım. Kusura bakmayın biraz cümlede düşüklük olmuş galiba sizden önce Mustafa bey soruya yanıt vermiş. Ben o şekilde yapmaya devam edecegim. iki tarafıda moment aktaran çelik çerceve alacagım. ama X yönü birleşimini kayma birleşimi yapacagım eger göreli ötelemeler yüksek çıkarsa ona göre işlem yapacagım.Yaptıgım işlemlerde yanlışlık veya yapmamam gereken bir durum var ise düzeltirseniz sevirim. kolay gelsin iyi çalişmalar.

Nurgül Hanım merhaba
Moment aktarmayan yönde R için C16 seçimi yapınız. Tek katlı ve mafsallı bağlantılar içindir. Moment aktaran seçimi en olumlu R=8 değerine sahipken onunla işlem yapmayınız. Göreli öteleme problemi yaşamanız halinde ya çapraz girişi yaparsanız sistemi de merkezi çaprazlıya çeviriniz.
Nurgül hanım; yazdığınız cümleden pek bir şey anlayamdım
Tam yeri gelmişken bu günkü webinar da bu konu hakkında açıklama yaparsanız çok iyi olur.
Şimdiden teşekkürler.

Tuğra Bey;

1- Bir yönü mafsallı bağlıyorsanız o yönü C16 tipi seçiniz. Mafsallı olan bir modelleme moment aktaran çerçeve olamaz. Özetle bunu diyoruz.

Nurgül Hanım merhaba

Tam yeri gelmişken bu günkü webinar da bu konu hakkında açıklama yaparsanız çok iyi olur.
Şimdiden teşekkürler.
Ünver Bey;

Bugün ki bir tanıtım webinarıdır. R vb. durumlar için daha önce verilen deprem yönetmeliği eğitimlerini önerebiliriz sizlere. Veya benzer şekilde İMO İstanbul'da Doc.Dr. Cüneyt Vatansever hocanın eğitimi vardı, o takip edilebilir veya diğer hocalarında yönetmelik eğitimlerine bakılabilir.

Nurgül hanım; yazdığınız cümleden pek bir şey anlayamdım. Kusura bakmayın biraz cümlede düşüklük olmuş galiba sizden önce Mustafa bey soruya yanıt vermiş. Ben o şekilde yapmaya devam edecegim. iki tarafıda moment aktaran çelik çerceve alacagım. ama X yönü birleşimini kayma birleşimi yapacagım eger göreli ötelemeler yüksek çıkarsa ona göre işlem yapacagım.Yaptıgım işlemlerde yanlışlık veya yapmamam gereken bir durum var ise düzeltirseniz sevirim. kolay gelsin iyi çalişmalar.
1- TBDY 2018 Tablo 4.1'de çelik taşıyıcı sistemler C kısmında verilmiştir. Bu tabloya baktığınızda farklı tipler göreceksiniz. Bunlardan bir tanesi kirişlerin kolonlara mafsallı bağlandığı C16 sistemidir. Bu sistemi kullanabilmeniz için yapınızın tek katlı ve kolon boylarının maksimum 12 m olması gerekir. Sizin analiz ayarları sihirbazından bu sistemi seçmeniz gerekir.

2- Moment aktaran çerçeve seçimi sadece gerçekten kirişleriniz kolonlara moment aktarıyorsa yapılır. Moment aktaran çerçeveli sistemler en yükse R katsayısına sahiptir. Yapıyı ekonomik tasarlamak için gidip bu seçimi yapıp sonra bu sistemin şartı olan moment aktaran kiriş olmadan devam edemezsiniz.

3- Sisteme merkezi çapraz koymak zorunda değilsiniz. Ancak yetersizlikler ile karsılasırsanız özellikle göreli öteleme sorunları durumunda çapraz ekleyiniz. Ve analiz ayarları sihirbazına dönüp C16 seçtiğiniz sistemi C13 merkezi çapraza çeviriniz. Ve tekrar analiz ediniz.

NURÜL HANIM BEN SİZİ GAYET İYİ ANLIYORUM.BEN KOLONLARIN ZAYIF YONUNDE KAYMA BİRLEŞİMİ KULLANIYORUM.GÜÇLÜ YÖNÜNDE DE GUSE BİRLEŞİMİ KULLANIYORUM.HADİ DİYELİM BEN KOLONUN ZAYIF YÖNÜNDE MOMENT AKTARSIN DEDİM VE UC SERBESTLİKLERİNİ AÇMADIM HESAP ETTİM VE MOMENT AKTARMA SAĞLANDI.BEN BU KISMI HANGİ BİRLEŞİMLE MOMENT AKTARMASINI SAĞLAYACAGIM.İDECADDE KOLONUN BİRLEŞİM YERİNE BERKİTME DAHİ ATAMIYORUM.

İKİNCİ OLARAK; BNM C16 MADDESİNDEN ANLADIGIM KOLONUN BİRLEŞİM UCUNA RELEASES VER VE ÜZERİNE HERHANGİ BİR MAKAS EKLE MESNET BİRLEŞİMİ İLE BİRLEŞTİR VE MOMENT AKTARMASIN(MAKAS SİSTEMLERİ). BEN BU MADDEDEN BUNU ANLIYORUM. YÖNETMELİĞİN BU KISMINDA BİR KARISIKLIK VAR NET OLMAYAN DURUMLAR VAR.BENİM PROJEM 350 CM YÜKSEKLIGINDE DOSEMESI OLAN ARA KAT BİR BİNA VE BULONLU YAPMAM GEREKEN BİR PROJE SİZİN DEDİGİNİZ C16 MADDESİNİN BENİM PROJEME UYGUN OLABİLECEGİ MANTIGIMA YATMIYOR BENİM.BU KONUDA KAFAM ÇOK KARISIK MALESEF AŞAMADIGIM DURUMLAR VAR.

Taşıyıcı sistem tipleri için dilerseniz yönetmeliği yazan hocalara danışabilirsiniz.

Program kısmı ile ilgili sorduğunuz birleşim anlaşılamadı. Projenizi paylaşırsanız örnek birleşim girilebilir ve size bir kaç öneri verilebilir.

Nurgül hanım; çeliğin zayıf yönünde idecad içerisinde bana moment aktaran bir birleşim önerir misiniz?

Başlık levhalı bulonlu birleşim ve kolon-kiriş rijitleştirilmiş alın levhalı birleşimleri kullanabilirsiniz. Projede örnekleri mevcuttur.

Ekli dosyalar

iyi geceler ben size projeyı tekrar eklıyorum.bndekı 10.92 versyonda bu sekılde atıyor.ayrıca rjitleştirlmiş bulonlu birleşimin zayıf yönde hesabı yapılmıyor.

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    631 KB · Görüntüleme: 57
1- Birleşim sekmesine gidiniz. En sağda yer alan hızlı modu kapatınız. Kapatmak için üzerine bir defa tıklamanız yeterlidir. Aşağıdaki görseldeki gibi görünmelidir.

1.png
2- Başlık levhalı bulonlu birleşimi seçiniz. Önce kolon sonra kirişi seçiniz. Birleşimin özelliklerinden ilave levhalar olan gövde takviye ve berkitmeleri kapatınız.
3- Sizin görselinizde birleşim hatalı iki eleman arasında girilmiş kiriş-kiriş birleşimi yapılmış görünüyor. Size gönderdiğimiz proje 10.92 de oluşturulmuştu zaten fark sizin hızlı modu kullanırken tıkladıgınız noktadır.

4- Bu birleşimin o bölgede kullanılması için illa hesabının yapılmasına gerek yoktur.

2.png3.png

Nurgül hanım;kolon -kiriş rijitleşitirilmiş alın levhası birleşimde birleşim atınca otomatik mafsal atıyor.bu bırleşim moment aktaran birleşim olarak göremeyiz sanki

Size gönderdiğim modeli açıp oradaki birleşimin özelliklerine bakarsanız moment aktaran olduğunu görebilirsiniz. Birleşim geometrisi değiştirildiğinde ona göre mafsal veya moment aktaran bağlantı sağlıyor. Yukarıdaki görseldeki versiyonu ve projedeki versiyonu moment aktarır.

ANLADIM BASLIKLARIN USTUNDEKI BULONLARDAN MOMENT AKTARIYOR.BIR SORUM DAHA OLACAK HERHANGI BİR KAYMA BİRLESİMİN HESABI YAPILDIKTAN SONRA ÜZERINDEKI BULON ADETİNİ 1 E DÜSÜRÜYORUM KURTARMAYA DEVAM EDIYOR.ÜZERINDEKI BINA YUKUNU FAZLACA ARTIRIYORUM AMA HERHANGİ BIR KESME VEYA EZILME HATASI VERMİYOR .BIRDE SİZ BAKABILIRMISNIZ.

Geri