Yukarıdaki bütün yazılara istinaden genel bir cevap yazmak isterim.
Çift sıra donatılı kesitte moment kolu biraz küçüleceği için moment kapasitesi bir miktar da olsa azalacaktır. Bunun için ideCAD statikte paspayı değerini artırarak eşit düzeyde bir kapasite hesaplayabilirsiniz.
Aşağıdaki resimde eskiz olarak bir çizim paylaştım. Bu donatı dizilimlerinin teorik olarak moment kapasiteleri aşağıda gösterdiğim serbest cisim diyagramları ile yapılabilir. Tablalı olan kirişin donatı alanının merkezi, çift sıra donatı ile çizilmiş kirişin merkezinden bir miktar daha yukarıda yani paspayı mesafesinde olacaktır. Ancak çift sıra donatı olan kesitte tüm donatının akma gerilmesini ağırlık merkezinde kabul edersek daha aşağıda olacaktır. Bu durumda L_tabla mesafesi, L_düz olan mesafeden büyük olduğu için moment kolu büyüyecektir ve tablalı kesitin moment kapasitesi bir miktar daha büyük olacaktır. Ancak yakın değerler kabul edilebilir.
Çift sıra donatı uygulamada ve teorik anlamda herhangi bir sakınca içermemektedir. Yalnızca yukarıda bahsettiğim moment kolunun bir miktar azalmasından dolayı moment kapasitesi tek sıra ile birebir aynı olmayacaktır. Burada ideCAD içerisinde bir deneme yapmak isterseniz kiriş paspayını artırabilirsiniz.
Kirişlerin üst donatısının döşemeye bu şekilde yayılmasına izin veren bir madde TS500 içerisinde bulunmamaktadır. TBDY
15.4.12 'de performans analizleri için tabla içerisinde bulunan döşeme donatısının gözönüne alınabileceği belirtilmiştir. Ancak bu madde bir mühendis inisiyatifi olarak, güçlü kolon zayıf kiriş vb. kapasite tasarımı ile yapılan eleman prensiplerinde, kirişlerin güçlü kalması durumu için gözönüne alınan bir konudur. Normal şartlarda TBDY Bölüm 7 de böyle bir madde bulunmamaktadır. Burada tablalı kirişe yayılan donatılar ile ilgili pratik anlamda doğrudur diyebileceğimiz yönetmelik maddesi bulunmamaktadır.
Bu durumda benim kişisel yorumum, donatıların tablaya yayılmadan yapılması gerektiği yönündedir. Çünkü kiriş boyuna donatılarının sarılması ve etriyenin içerisinde kalması da kapasiteyi konstrüktif olarak etkileyecektir. Güçlü kolon zayıf kirşi kontrollerinde ve kolon kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliğinde bu tip bir durum belirtilmemesi de teorimi güçlendirmektedir. Anca performans analizlerinde döşemeler içersindeki donatı durumu da kolon mafsallaşmasını kontrol etmek için gözönüne almak gerekir diye düşünüyorum. Biraz uzun bir konu olduğu için kısa yazmaya çalıştım.
Tabla donatılarının performans hesabında gözönüne alındığı kabuller mevcut ve bununla ilgili yukarıda bir makale paylaşılmış. ideCAD v11 de bu konu ile alakalı çeşitli eklemeler yapıldı öncesinden yapılmıştı. Örneğin moment eğrilik bağlantısında tablada bulunun ekstra donatı alanını ekleyerek kapasite hesabındaki değişimi görebilirsiniz. Ancak bu olanaklar ŞGDT hesapları için geçerlidir. Normal analizde yani DGT yaklaşımında döşemelerdeki donatıların katkısı donatı alanı hesabında gözönüne alınmaz.
Saygılarımla...