ideCAD statik deprem yükü hesabını Mod birleştirme Yöntemi 'ne göre hesaplar. Bu sebeplere katlara etkiyen deprem yükü diye bir kavram aslında bu yöntemde bulunmaz.
modal analizde kullanılan bazı kavramlara açıklık getirmek isterim. Öncelikle modal hesap yöntemlerinde katlara herhangi bir kat kuvveti, kat F 'i etkitilmez. Modal analiz kat kuvvetlerinin kata kuvvet olarak uygulandığı bir yöntem değildir. Yapının düğüm noktalarında tanımlanan dağınık kütleleri ve rijitlik matrisi kullanılanılarak mod şekilleri ve periyotlar hesaplanır. Daha sonra spektrum eğrisi ve bu mod şekilleri kullanılarak her bir moda ait modal deplasmanlar ve modal iç kuvvetler diğer bir deyişle birim modal davranış büyüklükleri bulunduktan sonra tam karesel birleştirme (cqc) veya karelerin toplamının karekökü (srss) yöntemlerinden bir tanesi ile birleştirilir ve birleştirilmiş iç kuvvetler bulunur. idecad tam karesel birleştirme kullanır. bu iç kuvvet elemanın tek bir noktası için tüm modlar dikkate alınarak o noktanın alabileceği en büyük iç kuvvet değeridir.
Katlara etkiyen kuvvetlere gittiğimde ise bunu 3. katın yani son katın tepesine etki olarak ettiriyor ve deprem kuvvetlerini katlara dağıttığında ise Vt (dinamik yöntem) olanı hesaplayıp katlara dağıtıyor. Eş değer deprem yükünü değil.
Görselini aldığınız Fx değerleri mod birleştirme yöntemi ile bulunan kat kesme kuvvetleri toplamının farkıdır. Eşdeğer deprem yükü yöntemine benzer bir kuvvet dağıtma durumu söz konusu değildir. Mod birleştirme yönteminde bu şekilde bir uygulama bulunmamaktadır.
Eşdeğer deprem yükü yöntemi ile taban kesme kuvvetinin bulunmasının sebebi
TBDY 4.8.4 'te belirtilen eşdeğer taban kesme kuvveti büyütme katsayısının hesabı içindir. Bu kural şunu söyler, eğer bir yapıda mod birleştirme yöntemi uygulanıyor ise azaltılmış iç kuvvetler ile elde edilen modal taban deprem yükü değerinin, eşdeğer deprem yükü yöntemi ile elde edilen taban kesme kuvvetine eşit olması gerekiir. Eğer böyle değilde Denklem 4.31 ile mod birleştirme ile elde edilen tüm sonuçlar artırılır. ideCAD içerisinde bu deprem kuvveti büyütme katsayısıdır.
Sonuç olarak eşdeğer deprem yükü değerleri mod birleştirme yönteminde taban kesme kuvveti hesabını bulmak ve düzensizlik kontrollerinde hesaplanır. Deprem hesabında mod birleştirme yöntemi kullanılır.
N = 0.0075*N*Vte = 0.0075*5*141.38 = 5.30 yaptığımda doğru çıkıyor ancak buradaki N 4 olması gerekmiyor mu? Asansörü kat olarak mı tanımlamıyoruz?
Katlara etkiyen kuvvetlere gittiğimde ise bunu 3. katın yani son katın tepesine etki olarak ettiriyor ve deprem kuvvetlerini katlara dağıttığında ise Vt (dinamik yöntem) olanı hesaplayıp katlara dağıtıyor. Eş değer deprem yükünü değil.
Bu durumda ek eşdeğer deprem yükünün asansör katına veya 3. katın sonuna etkitilme gibi bir durum söz konusu değildir. Tüm deprem yükleri sonuçlar mod birleştirme ile hesaplanır. Mod birleştirmede de 0.0075NVte değeri diye bir değer bulunmamaktadır.
Eşdeğer deprem yükü hesabı ile yaptığınız sonuçları elbette karşılaştırabilirsiniz ancak burada sonuçlar elbette bir miktar farklı olacaktır.
N değerinin 4 olması gerektiği konusunda haklısınız onun notunu aldım. Ancak bu değer yalnızca eşdeğer taban kesme kuvvetinin değerini bir miktar azaltarak modal büyütme katsayısını değiştirir. Bu değer asansör katına veya bir alt katına da etkitilmiyor. Mod birleştirme yöntemi sonuçları teorik olarak zaten bu değerin uygun yere etkitilmiş hali ile benzer bir sonuç çıkartıyor.
Mod birleştirme yönteminde kat kuvveti uygulanmadığı ile ilgili bu forumda çok sıkça yazılar yazdık onları göndermek isterim.
Merhaba;
Etabs modelinizi ve projenizi inceledik.
TBDY 'de anlatılan bodrum katların tasarımı ile ilgili yaklaşımlardan biri olan iki aşamalı hesap metoduyla Modal kat kesme kuvvetleri ideCAD ve ETABS ile her iki programda aşağıdaki gibi oldukça yakın çıkmaktadır.
Foruma gönderdiğiniz Etabs dosyası kolonların iki ucu mafsallı olarak tanımlanmış durum. bu sebeple grafik için
|Ey (kolonların iki ucunun mafsallı olduğu durum) kombinasyonu seçilmiştir. Tüm perdelerde Y yönündeki tüm kesme kuvvetleri toplanmıştır. Bunu yapmak için Y eksenine paralel perdelerde 2-2 yönündeki...
Bu soruyu bazı kullanıcılarımız soruyor. (Bazı programlar oyle yapıyor diye)
Response spektrum hesabı yapınca kata F kuvveti etkitilir mi?
Hayır kata F kuvveti etkitilmez.
Her mod için davranış büyüklükleri hesaplanır ve birleştirilerek uç kuvvetleri göreli deplasmanlar kat ötelemeleri gibi davranış büyüklükleri bulunur.
Kat F ile yapılan hesap eşdeğer analizdir.
28 m den yüksek yapılar, burulma düzensizliği var ise , eşdeğer yöntem ile hesaplanamaz.
Mod birleştirme yöntemi ile hesap sonucunda yapıya kesinlikle bir F yük etki ettirilmez. Kütleler vardır sadece. Analiz...
tasarımını yaptığım bina 70 katlı kompozit çerçeveli yaklaşık 300m uzunluğunda bir bina. Bu tasarımda ve esas bina tasarımında gördüğüm toplam devrilme momenti 10 Kn-m olan binada ilk modda (eşdeğer deprem yöntemi) , merkezi elemanın (perdenin) aldığı toplam devrilme momenti %72 iken (7.2 kn-m), mod birleştirme ile yapılan hesapta (CQC veya SRSS) 11.619 Kn-m olan toplam devrilme momentine karşılık perdenin aldığı devrilme momenti %84 (yaklaşık 9,76 Kn-m) oluyor.
“Neden perde %84 devrilme momenti alıyor?” diye sorduğunuzu farz ediyorum.
yanıt vermek için bu durumun...
Saygılarımla...