bu değerlendirmeye bir yanıt gelmemiş. adminlerden bir cevap alabilir miyiz ? çok mantıklı itirazlar hepsi.
Sanırım gözümden kaçmış kusura bakmayın lütfen. Bir açıklama yapayım.
Doğrusal performans analizi uygulama sınırları TBDY 15.5.3.1 'de belirtilir. 15.5.3.1(c) , (d) ve (e) maddelerinde açıkça belirtmektedir ki bu kontroller en üst kat hariç
tüm katlarda yapılmalıdır. ideCAD Statik içerisinde gördüğünüz raporlarda da tüm bu maddelerin her katta kontrol edildiğini görebilirsiniz.
Diğer eklenen raporun neye göre yazıldığını bilmiyorum. Tüm katlarda kontrol sağlanmış ve kritik kat adı verilen katta sonuçlar belirtilmiş de olabilir. Sadece kritik kat için de bir kontrol yapılmış olabilir. Yetkilisine sorularak bilgi alınması en doğrusu olacaktır.
Ancak kritik kat ve yalnızca bu katta kontrol yapılması gibi bir durum TBDY 'de mevcut değil.
Detaylı açıklamayı ideCAD Bilgi bankasında da bulabilirsiniz.
15.5.3.1(c) kontrolünde Düşey sünek elemanların EKO 'sunun kirişlerin EKO 'sundan küçük olması gerekiyor ki uygulama koşulu sağlansın. Diğer raporda düşey sünek elemanların EKO 'su 0.07 çıkmışken kirişlerin EKO 'su 2.14 çıkmış. Yani koşul sağlanıyor.
Sayın
@2m proje 'nin dediği tutarsızlık büyük eşit küçük eşit işaretinden kaynaklanıyor.
15.5.3.1(d) kontrolü için;
Söylediğim gibi diğer programın nasıl hesap yapıp raporlarda hangi sonuçları yazdığını bilmediğim için açıklama yapamıyorum. Raporun tamamını incelediğimde tüm katlarda EKO değeri hesaplanmış gözüküyor. Bunlar işlenmiş ve raporda en kritik olan yazılmış olabilir. Ya da sadece kritik katın değerleri de kontrol edilmiş olabilir. Bu yüzden diğer yazılımın yetkilileri ile iletişime geçmeniz daha uygun.
ideCAD Statik bu karışıklığa mahal vermeden, yapılan tüm sonuçları uygun olan tüm katlar için açık bir şekilde raporda belirtir.
Ancak Yönetmelik bazında bir şey söyleyeyim. Eğer düşey sünek elemanların EKO değerleri sıfır çıkıyorsa o katta bir düşey sünek eleman tanımlanmamış olabilir ya da düşey elemanlar hiç kuvvet almamış olabilir.
Benim burada gördüğüm esas farklılık ortalama EKO 'nun kolonlarda alt-üst olarak ayrılmasından geliyor. Diğer raporda kolonlar için alt ve üst uçlarda ayrı ayrı EKO'lar hesaplanmış ve bunlardan küçük olan ortalama EKO olarak dikkate alınmış gözüküyor. Aşağıda işaretlediğim bölümlere bakıldığında Kolon EKO'larının ortalamasının kabaca 2-3 arasında bir mertebede olmasını beklerdim. Ancak bu raporda kolon üst uçlarının eko değerleri dikkate alınmış gibi gözüküyor. Yönetmelikte bu konuda açık bir ifade yok elbette ancak ideCAD statik her iki eleman için de en büyük EKO değerini gözönüne alır.
Eko dediğimiz değer kolona gelen kuvvetin yani etkinin kolon kapasitesine oranıdır. bunu da kesme kuvveti ile ölçekleyip bir kontrol yapıyoruz. Dolayısıyla bu noktada tüm elemanı değerlendirmek gerektiğini kanaatindeyim.
15.5.3.1(e) Kontrolü için de farklı yönlerdeki kirişlerin EKO değerleri çıkmış olabilir. Birinde oran belirlerken diğerinde sadece EKO ortalaması alınıyor farklı değerler çıkması beklenebilir. Burada 3.00 değeri ideCAD sonucu ile yakın çıkmaktadır.
Burada tüm kattaki değerler tek bir yerde özet olarak verilmediği için incelemek biraz zor olabilir. Ancak farklı bir durum görülürse bize yazmanızı rica ediyorum.
Saygılarımla...