V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Asansör kuyu perdesinin genişliği temel kalınlığı ile aynı mı olmak zorunda?

Yapı denetimdeki denetçi mühendis asansör kuyu perdesinin genişliğinin temel kalınlığı ile ve donatılarının da aynı olması gerektiğini yoksa projeyi onaylamayacağını söyledi. İlgili yapı denetimde geçen aydan böyle bir karar alınmış. Memleketimdeki başka hiçbir yapı denetim böyle bir şey istemiyor. Yaşça çok büyük mühendis bey çevre ve şehircilik bakanlığına her yapı denetiminin bunu yapması için dilekçe vereceğini de söyledi. Örnek vermem gerekirse eğer temel kalınlığım 50 cm ise perde genişliğimin de 50 cm, temel donatım Φ16/15 ise perde donatımında Φ16/15 şekilde olmalıymış. Asansör kuyu perdem 25 cm Φ12/20 ara ve bunu kabul etmiyor.
Yönetmeliğe baktım da böyle bir şey bulunmamakta. Böyle bir şey başına gelen var mı? Bulunduğum şehirde mühendis arkadaşlarıma sordum şaşırdılar.
Merak ettiğim şey ise bu yaklaşım doğru yaklaşım mı? Şimdiye kadar böyle bir şey görmediğim ve duymadığım için soruyorum.

Ayıca zımbalama donatısında çiroz hariç diğer zımbalama donatısı çeşitlerini 2026'dan sonra kabul etmeyeceklerini söyledi. Projemde kapalı etriye şeritli olan zımbalama donatıları vardı ona istinaden söyledi. Yapı denetim kendi kafasına göre hareket edebilir mi? Bu gidişle bir sonraki projede düşüttüreceğim. Bulunduğum ilde ''havuz sistemi'' olduğu için yapı denetim seçemiyoruz.

zımbalama donatıları hakkında;

Ekran görüntüsü 2025-09-26 212624.png
Ekran görüntüsü 2025-09-26 212649.png
Ekran görüntüsü 2025-09-26 212636.png

asansör çukuru ile ilgili bir tasarım kuralı olduğunu bilmiyorum. bu konuda yardımcı olabilecek meslektaşlarımız varsa değerli yorumlarını bekliyorum. ancak yapı denetimin önerisi fena bir fikir değil.

Yapı denetimlerin yönetmelikler dışında tasarımcıya karışma konusuna gelecek olursak; bu tarz eylemlerden bende hoşlanmıyorum. sizin bahsettiğiniz konudan örnek verecek olursak. kapalı etriye şeritleri kullanımına müsade etmem ancak sadece çiroz yapabilirsiniz dendiği zaman kapalı etriye şeritlerinin işe yaramadığına dair hesap veya yapılmış bir deney varsa sonuçlarını isteyiniz. canım böyle istiyor böyle yapacaksınız demek mühendisliğe yakışır bir tavır değildir.

Sizin örnekten yola çıkarsak asansör çukurunu analiz sistemine dahil ederseniz 25 cm eğer kurtarıyorsa bence yapabilirsiniz. Ama analiz sistemine dahil etmeden 2b araçlarla detay verecekseniz güvenli tarafta kalmak için asansör çukuru perde ve temelini ana temel boyut ve donatısında yapmanız bence doğru olacaktır.

Sizin örnekten yola çıkarsak asansör çukurunu analiz sistemine dahil ederseniz 25 cm eğer kurtarıyorsa bence yapabilirsiniz. Ama analiz sistemine dahil etmeden 2b araçlarla detay verecekseniz güvenli tarafta kalmak için asansör çukuru perde ve temelini ana temel boyut ve donatısında yapmanız bence doğru olacaktır.
programda tasarlasanız bile program böyle bir hesap yapıyor mu? sonuçta program kendisine tanımlanan analizleri yapıyor.

programda tasarlasanız bile program böyle bir hesap yapıyor mu? sonuçta program kendisine tanımlanan analizleri yapıyor.
Ben de asansör kuyusunu olduğu gibi tanımlıyorum zaten. Kuyuyu içine alacak şekilde radye döşeme kenarı çiziyorum. İstenen eksi kotta radye döşeme tanımlıyorum. Perdeleri eksi kotla radye döşeme kotuna indiriyorum. Sonra kendi kotunda ana temeli tanımlıyorum.

Geri