V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Herhangi bir katta kirişlerin en fazla %20'si Belirgin Hasar Bölgesi'ne geçebilir

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Emre235
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emre235

Yeni Üye
Merhaba,
Yapmış olduğum performans analizinde böyle oluyor. bu çarpıları dikkate almalı mıyım?

KH.png

Merhaba;

Performans analizi sonuçlarına göre yapı, kontrollü hasar sınırları içerisinde kalmıştır. Bu nedenle, gönderdiğiniz görseldeki durum yeterlidir. Aynı zamanda, görselde yer alan kontroller de yapının “kontrollü hasar” performans düzeyinde olduğunu doğrulamaktadır.

“Diğer taşıyıcı elemanların tümü sınırlı hasar bölgesinde olmalıdır” şartı, kontrollü hasar değil, sınırlı hasar performans düzeyi için geçerlidir. Bu nedenle, görseldeki kırmızı çarpı işareti yapının yetersiz olduğu anlamına gelmez. Bu işaret, yapıda belirgin hasar düzeyinde bazı elemanların bulunduğunu ifade eder.

Eğer bu kısımlar yeşil olarak gösterilseydi, yapı “sınırlı hasar” performans düzeyinde olurdu. Gönderdiğiniz görseldeki kontroller, TBDY 2018 Madde 15.8 kapsamında yer alan performans değerlendirme esaslarına dayanmaktadır.

1745574241993.png
Saygılarımla...

Teşekkür ederim Hocam, bir konuda daha fikrinizi almak istiyorum. analizimizde, düşey elemanların kapasitesini arttırmak ya da kirişlerin kapasitesini düşürmek işlemlerini hangi komutlar ile yapabiliyoruz?

ben bu gündemi hortlatayım bir başka benzer soruyla.
hocam performans analizi yaptığımda bir kirişimdeki eko değerlerini kontrol ediyorum. i ve j uçlarında ilgili kombinasyonlar için değerleri inceledikten sonra kirişin eko oranını daha da düşürüp belirgin hasardan sınırlı hasara çekmek için misal basınç donatısı ekliyorum ve etriye çapını ve sıklığını yükseltiyorum. fakat bunları kiriş ebatlarıyla oynamadan yapıyorum fakat nedense i ve j uçlarındaki eko oranı değişmiyor neden olabilir ? ek olarak ebat değişmeden bu oranı nasıl düşürürüz ?

ben bu gündemi hortlatayım bir başka benzer soruyla.
hocam performans analizi yaptığımda bir kirişimdeki eko değerlerini kontrol ediyorum. i ve j uçlarında ilgili kombinasyonlar için değerleri inceledikten sonra kirişin eko oranını daha da düşürüp belirgin hasardan sınırlı hasara çekmek için misal basınç donatısı ekliyorum ve etriye çapını ve sıklığını yükseltiyorum. fakat bunları kiriş ebatlarıyla oynamadan yapıyorum fakat nedense i ve j uçlarındaki eko oranı değişmiyor neden olabilir ? ek olarak ebat değişmeden bu oranı nasıl düşürürüz ?

Öncelikle bazı kavramlara açıklık getirmek istedim. Kirişlerin EKO değerleri ile hasar durumları arasında doğrudan bir ilişki bulunmuyor. Kirişin kapasitesini artırarak Sınırlı Hasar durumuna geçirebilirsiniz ve aynı zamanda kapasite arttığı EKO değerini de düşürebilirsiniz. Ancak Sınırlı Hasar durumunu EKO değeri ile kontrol edemiyoruz sadece.

Sadece basınç donatısı eklemek tüm kapasiteyi artırmaz, yalnızca donatı eklediğiniz bölümün deprem yükü ile uyumlu olan kısmında kapasite artışı olur. Diğer yönlerin kapasiteleri aynı kalır. Bu sebeple EKO değerinin aynı kalması olağan bir durumdur.

Etriye sıklığı ve çapı artırmak da kapasiteyi performans analizi anlamında bir miktar artırsa da zaten mevcutta sargılı beton etkisi kullanıyorsanız ciddi bir kapasite artışı oluşturmayacak ya da hiç artırmayacaktır. Etriyeler kesme kapasitesini artırmak için kullanılır, EKO değeri için bahsedilen kapasite eğilme kapasitesidir.

EKO değerini düşürmek istiyorsanız, Kirişin mesnetlerinde hem alt hem de üst donatıyı artırmanız gerekiyor. Depremin her yönü için bir moment kapasitesine ihtiyaç var. Bunu sağlarsanız EKO değeri düşecektir.

Saygılarımla...

Geri