V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

TBDY 2026 Tebliğ

Bu tebliğ aslında yetkin mühendisliğin gelmemesi üzerine gelen, inşaat mühendisi seviyemizin genel olarak çok düşük olması -saha ve proje- sebebiyle geldi. Bu tebliği hazırlayan komisyondaki hocalarla fikir alışverişi yaptığımızda, aslında hocalarda bu tebliğden memnun değil, acı reçete olarak geldiği söylenebilir. Bu tebliğin TBDY 2018 gibi aslında anlaşılabilir bir yönetmeliğin anlaşılamaması, mühendislerin sürekli programları ve yönetmeliği manipüle etmesi sebebiyle geldi. Kısacası ne kadar kötü tasarım yaparsak yapalım belli bir rijitlik ve sünekliği garanti altına alan, sahadaki sargı donatılarının ihmalini, kötü beton ihmallerini tolere edebilecek bir tebliğ geldi. Biraz kendimizi de eleştirmemiz gerekiyor, foruma sürekli 50/32 kirişleri olan sözde kaset döşeme sistemlerin R katsayıları 8-7 alınıyor, proje yüklendiğinde bütün forum, şunu yapın, şuna tıklayın gibi tavsiyeler veriyor. Forumda neredeyse yapısal davranış konuşulmuyor, hasar mekanizmaları konuşulmuyor, yeşil yandı, raporda hata yok odaklı bir teşvik olduğunu düşünüyorum. Program hatası olarak görülüyor çoğu problem, bunu yaparsam hata düzelir mantığını geçemiyoruz çoğumuz maalesef.

BYS<=6 ve N>1 diyor. arada "ve" olduğuna göre iki şartında birlikte sağlanması gerekiyor demek. bys 7-8 için 1 den fazla katlı bile olsa perde zorunluluğu yok demek oluyor. Ben öyle anlıyorum en azından.
Zaten ben de dediğin gibi anladım da sorun olan şu. DTS=1 veya 2 olan yerde iki katlı depo bile çoğu zaman bu maddeye takılacak. Çünkü çoğunda kat yüksekliği 5-6 metreden fazla oluyor. Temelde üzerinde de çoğu zaman 1 metreye varan dolgu oluyor. Bir bakmışsın Hn>10.5 m oluyor haliyle BYS=5 oluyor....

Bu tebliği yaptılar ama asıl mevcut yönetmelikteki soru işareti olan konulara hala açıklık getiremediler. Örneğin çift yönlü dişli döşemede hala açık kapı var. Toprak yüklemesi ile ilgili de bence bir sorun var.

Benim anlamadığım başka bir nokta var. Aşağıdaki madde sebebiyle A11 sistemlerin BYS sınırın 7 ve 8 ile sınırlandırılmış. Zaten N>1 dediği için iki katlı bina olduğunda mecbur perde koyacaksın diyor.

Fabrika gibi yayvan yapılarda asansör perdelerini özellikle yaptırmayıp boşluk bırakıyorum ki bina da burulma düzensizliği oluşmasın. Çünkü kocaman yapı da o bir iki perde hem yapının davranışını bozuyor hem de kesiti kurtarmak imkansız hale geliyor. Fabrika bu, çoğu aksa perde koyamıyorsun. Bu tebliği yazarken bunlar akıllara gelmemiş mi? Acaba "bina" derken konut mu kastediliyor diye de düşündüm ama değildir herhalde.

Ekli dosyayı görüntüle 58925
hocam
izle istersen cok detaylı bir şekilde anlatmış

Tebliğ resmi gazetede yayınlandıktan sonra en kısa sürede 11 versiyon için güncelleme yayınlanacaktır.
Bu başlık altında gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Göreli kat ötelemesi kontrolünde DD3 etkisi dikkate alınmayacağı için Lamda çarpanı da artık yok dolayısıyla hesaplanacak göreli öteleme değeri yaklaşık %50 artıyor, sınır her ne kadar 0.008 den 0.01 e çıkarılsa da artık ZD zeminlerde de çok ciddi sıkıntılar yaşanacak. (ZE zaten sorunluydu, o da artık imkansız olur :))
Hocam benim bu maddeden anladığım TBDY'ye ek olarak ötelenme kontrol etmemiz gerekiyor, ayrıca TBDY'de belirtilen etkin göreli kat ötelenmesi değeri üst kat ile alt kat arasındaki yerdeğiştirme farkı olarak hesaplanıyor yani kat yüksekliğine bölünmüyor kontrol edildiği formülde kat yüksekliği var bu sebeple çok fazla bir değişiklik olmuyor diye düşünüyorum. Eskiden yaptığım bir proje üzerinde kontrol ettiğimde 0.01 değerinin baya altında kalıyor değerler.

Tebliğin 6.maddesinin 4- ç-2 fıkrasında bahsedilen “Kolon veya perde merkezinden kiriş merkezine yatay dış merkezlik mesafesi kirişin birleştiği eleman yüzü genişliğinin 1/3’ünden fazla olamaz. Bu şartı sağlayan çerçeveler sürekli çerçeve olarak kabul edilir. ”
Bu kural kirişin sürekli olduğu kenar akslarımız içinde geçerli midir? Aşağıdaki örnekte 60/90 kolona kenardan bağlanan kiriş süreksiz aks mı sayılacak? Yoksa bu durum sadece eksantirik olarak bağlanan kirişler için mi geçerli?

Ekli dosyalar

• Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    23.2 KB · Görüntüleme: 92
  • Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    81.8 KB · Görüntüleme: 75
Son düzenleme:
Tebliğin 6.maddesinin ç-2 fıkrasında bahsedilen “Kolon veya perde merkezinden kiriş merkezine yatay dış merkezlik mesafesi kirişin birleştiği eleman yüzü genişliğinin 1/3’ünden fazla olamaz. Bu şartı sağlayan çerçeveler sürekli çerçeve olarak kabul edilir. ”
Bu kural kirişin sürekli olduğu kenar akslarımız içinde geçerli midir? Aşağıdaki örnekte 60/90 kolona kenardan bağlanan kiriş süreksiz aks mı sayılacak? Yoksa bu durum sadece eksantirik olarak bağlanan kirişler için mi geçerli?
Madde süreklilikle ilgili konunun içerisinde anlatılıyor. Bana göre 1. resimdeki gibi bir durum test edilmez.

Ben de Nedim Bey ile aynı kanaatteyim. Aksi durumda dış cepheye gelen perdelerde bu kontrolü sağlamak için anlamsız genişliklerde kirişler kullanmak durumunda kalırız.
Programda (V11) yer alan veri özetlerinde dış akslar değerlendirme dışı bırakılmış olarak görülüyor.

1770388098721.png

Geri