Mod şekillerini kontrol ederken analiz görüntüleme seçeneklerinden "modal" sonuçlarını inceleyebilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 59826
Bunun dışında modal analiz raporlarından da bu sonucu görebilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 59827
Yapılan birinci modunun burulma olması simetrik olmasına veya karmaşık olmasına bağlı olmayabilir. Bu durumun sebebi burulma rijitliğinin düşük olmasından kaynaklanıyor.
Burulma rijitliğini artırmak için tüp benzeri bir şekil oluşturmaya çalışmak çözüm olabilir. Yani sadece X yönünde değil Y yönünde de dış çerçevelerde perde kullanımı düşünülebilir.
Örnek olması bakımından mimariden bağımsız aşağıda kırmızı ile işaretlediğim perdeleri ekledim. Bu durumda birinci ve ikinci modda X ve Y yönü baskın olan modlar oluştu. Burada burulma rijitliğini azaltmak için cepheye paralel perdeler, kolonların kuvvetli eksenlerinin cepheye paralel olması gibi önlemler almak gerekir.
Ekli dosyayı görüntüle 59831
İlk modda burulma olması TBDY 'de yasaklanmış bir durum değil. Ancak TBDY bilgilendirme Eki EK3A 'da önerilmiyor. Bu konuda daha önceden yazdığımız forumda da yazılarımız mevcuttur bir tanesini aşağıda gönderiyorum.
Merhaba, burulmanın 2. modda oluşmaması içine ne yapabiliriz? Yapımız uzun ince bir şekilde olduğu için bu durumdan kaçmanın zor olduğunu düşünüyorum. Bu tarz yapılarda öneriniz ne olur?
Teşekkür ederim
Rijitlik merkezini kütle merkezine yaklaştırmayı deneyebilirsiniz. Bunun dışında en dış çerçevelerdeki Y yönü rijitliği artırmayı deneyebilirsiniz. Planda ince-uzun binalar burulmaya meyillidir. Bu sebeple mümkün mertebe dış çerçevelerde zayıf yönde rijit elemanlar teşkil ederek burulma rijitliğinin artırılması lazım ki burulma modunun periyodu düşsün.
Burulma rijitliğini artırmak...
Saygılarımla...