V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ÇELİK DEPO PROJE KONTROL VE TAVSİYE

basel

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar

Ekte gönderdiğim dosyada başka bir arkadaş sap2000 de projeyi çözdüğünü ve o kesitlerle idecade girebileceğimi söyledi ama ben aynı kesitleri girdiğimde idecad kurtarmıyor.Çelik konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.Projeyi inceleyip görüşlerinizi sunarsanız sevinirim.

1732868893163.pngsistemi y yönünde moment aktaran çerçeve seçmememlisiniz doğrusu C16 olacaktır, kolonlarınızı ıpe yerine hea yada heb profilden seçerseniz daha uygun olur IPE yapısı gereği çok kolona uyan bir malzeme değildir.yapıyı yarım rijit çözmelsiniz
1732869047531.png
ayrıca birleşim ve serbestlik tanımlamalarınızı yapmalısınız eksik kalmışlar.
1732869094710.pngyapınızda tasarımınız gereğince kar birikmesi durumunu da irdelemeniz gerekiyor.
1732869165566.pngçaprazlarınızı mümkün mertebe simetrik yapın daha uygun tasarım elde dersiniz bu bir hol yapısı oldugu için.
Genel olarak modellemenizi baştan sona tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederim. İyi çalışmalar.

yapınızda mesnet koşullarını eleman davranışlarını dogru tanıtmanız lazım . moment aktaran sistemlerde kesitler daha büyük çıkar hol yapılarında çok istenecek bir durummudur siz karar verin. x yönünde tanımladığınız çapraz bağlantı kirişleriniz moment aktaran vaziyette ama seçiminiz moment aktarmayan çaprazlı biçimde vb. bu durumları düzenlemeden sonuçlarınız düzelmez.

Merhaba burak bey dediklerinizi düzeltip tekrar yaptım.Birkaç sorum olacak
1-Mesnet serbestliklerim doğru mu?
2-Aşıkları analize katmam doğru mu?
3-Kuşakları Bölünce elemanlarda sehim oluyor neden?
4-Kren yüklerini kolona tekil olarak eklemem doğru mu?
5-Seçtiğim kesitlere bakıp fikrinizi söyler misiniz?
6-Aşık ve kuşaklarda soğuk haddelenmiş c seçmek mi daha doğru?
7-Kurtarmayan elemanlar için önerilerinizi alabilir miyim?

Ekli dosyalar

Merhaba burak bey dediklerinizi düzeltip tekrar yaptım.Birkaç sorum olacak 1-Mesnet serbestliklerim doğru mu? 2-Aşıkları analize katmam doğru mu? 3-Kuşakları Bölünce elemanlarda sehim oluyor neden? 4-Kren yüklerini kolona tekil olarak eklemem doğru mu? 5-Seçtiğim kesitlere bakıp fikrinizi söyler misiniz? 6-Aşık ve kuşaklarda soğuk haddelenmiş c seçmek mi daha doğru? 7-Kurtarmayan elemanlar için önerilerinizi alabilir miyim?
Ekli dosyayı görüntüle 47078sistemi y yönünde moment aktaran çerçeve seçmememlisiniz doğrusu C16 olacaktır, kolonlarınızı ıpe yerine hea yada heb profilden seçerseniz daha uygun olur IPE yapısı gereği çok kolona uyan bir malzeme değildir.yapıyı yarım rijit çözmelsiniz
Ekli dosyayı görüntüle 47079
ayrıca birleşim ve serbestlik tanımlamalarınızı yapmalısınız eksik kalmışlar.
Ekli dosyayı görüntüle 47080yapınızda tasarımınız gereğince kar birikmesi durumunu da irdelemeniz gerekiyor.
Ekli dosyayı görüntüle 47081çaprazlarınızı mümkün mertebe simetrik yapın daha uygun tasarım elde dersiniz bu bir hol yapısı oldugu için.
Genel olarak modellemenizi baştan sona tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederim. İyi çalışmalar.
Burak bey son mesaja bakar mısınız.düzelttim tekrar kontrol ederseniz sevinirim

modelinizi inceledim bence uygun olmuş sadece bir kaç hususu dile getirmek isterim;
-gergi kullanarak aşıkları ufalta bilirsiniz.
-aynı şekilde cephe aşıklarınızda da kullanarak gergiyi daha ekonomik kesitlere geçe bilirisiniz
-birleşimleriniz modelleyerek devam edin derim
-kar birikmesi hesaplarınızı da yapın derim modelde sıkıntı çıkmasın
kolay gelsin

modelinizi inceledim bence uygun olmuş sadece bir kaç hususu dile getirmek isterim;
-aynı şekilde cephe aşıklarınızda da kullanarak gergiyi daha ekonomik kesitlere geçe bilirisiniz
kolay gelsin
teşekkür ederim

kolay gelsin
Burak bey tekrar merhaba
Şimdi ekte gönderdiğim dosyada dediğiniz gibi gergileride koydum şuan sadece bir aşık elemanında ppm oranı fazla ve bunun nedenini bilmiyorum.Sadece 1 eleman için tüm aşıkların kesitlerini arttırmak ekonomik olmuyor.Sizce bunun nedeni nedir ayrıca bir çözüm öneriniz var mı?

ikinci olarak temel tanımladığım zaman kolonlarda ve makaslarda ppm sorunu alıyorum.Bunu ne şekilde düzeltebilirim.Kat ötelemeleride artıyor.Analiz ayarlarını mı değiştirmem gerekiyor.Önerilerinizi bekliyorum.

Ekli dosyalar

Merhaba aşıklarınızı analizden çıkart seçeneği ile seçerseniz hem daha küçük profiller olur hem de kurtaracaktır analiz.
1734260221029.pngbağ kirişleriniz hatalı çerçeve kirşi gibi tanımlamışsınız temel bağlantısını yapın bunlarla
1734260832312.pngbirleşim noktalarını tanımlamalı yada kolonların nasıl bağlanacağını tanıtmalısınız programa birde kolonlarınız ıpe seçmişsiniz geniş gövdeli bir profil bu dolayısıyla göreli öteleme veriyor onun yerine hea yada heb tercih ederseniz ve çaprazlardaki sorunlarıda giderirseniz kurtaracaktır.

Ekli dosyalar

• 1734259972445.png
    1734259972445.png
    423.5 KB · Görüntüleme: 17
Burak bey tekrar merhaba

Dediklerinizi dikkate alarak yeniden projeyi gözden geçirdim ama farklı kesitlerle denedim.
Sizce bu kesitler uygun mu?
Temel oluşturduktan sonra göreli kat ötelemeleri çıktı bunları nasıl düzeltebilirim?
ayrıca
kolon kiriş kiriş kiriş kolon temel gibi birleşimlerde hangi detayları kullanmalıyım bilgilendirirseniz sevinirim.İlginize çok teşekkür ederim

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
1734357760591.pngbirleşim menüsünden dilediğiniz birleşimle hesap yapa bilirsiniz mühim olan doğru mesnet koşullarına uygun birleşimleri kullanmak birde bazı birleşimler konstrüktif olarak yer alıyor programda onları kullanmak isterseniz eğer , başka bir programda yada excell kullanarak birleşimin tahkiklerini yapmanız gerekir unutmayın.
Göreli ötelemeleri kesit artırarak yada çapraz elemanları ile azalta bilirsiniz. yada ilgili koşulları sağlarsanız %50 oranında artıra bilirsiniz.
Birde nacizane tavsiyem eğer ilk defa çelik yapı tasarımı yapıyorsanız bir süre bu konu hakkında yazılmış kitapları ve çözümlü problemleri inceleyin derim.

İlk defa yapoyorum
Ekli dosyayı görüntüle 47518birleşim menüsünden dilediğiniz birleşimle hesap yapa bilirsiniz mühim olan doğru mesnet koşullarına uygun birleşimleri kullanmak birde bazı birleşimler konstrüktif olarak yer alıyor programda onları kullanmak isterseniz eğer , başka bir programda yada excell kullanarak birleşimin tahkiklerini yapmanız gerekir unutmayın.
Göreli ötelemeleri kesit artırarak yada çapraz elemanları ile azalta bilirsiniz. yada ilgili koşulları sağlarsanız %50 oranında artıra bilirsiniz.
Birde nacizane tavsiyem eğer ilk defa çelik yapı tasarımı yapıyorsanız bir süre bu konu hakkında yazılmış kitapları ve çözümlü problemleri inceleyin derim.
İlk defa yapıyorum o yüzden görüş ve önerilerniz benim için çok önemli.teşekkür ederim

anlıyorum o zaman tavsiyem çelik yapılar ve çözümlü problemleri kitabını ve yönetmeliğimizin kılavuzunu yanınızda bulundurmanız iyi yol gösterici olacaklardır.

Geri