Çelik proje göreli kat ötelemesi kurtarmıyor

Meraba değerli forum üyeleri,
Göreli kat ötelemesi yüksek sistem rijitliğini arttırın diye hata alıyorum. Çözüm önerilerinizi almak isterim. hepinize iyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • Çelik- göreli kat ötelemesi sorunu.cde
    784.8 KB · Görüntüleme: 23
Kolonlar Y yönünde herhangi bir çerçeve ile taşınmadığından böyle bir durum ortaya çıkmaktadır. Bir kaç çözüm önerisi sunabilirim. Uygun olanları projenize uygulayabilirsiniz.

İlk önerim makasları kolonlara alttan üstten bağlayarak yatay rijitliği arttırmaktır. Burada hem makasların düzlem içi rijitliği arttırmış olursunuz hem de ötleme için Y yönünde taşıyıcı bir çerçeve oluşturursunuz. Aşağıdaki resimde işaretlediğim bölümde yanal stabilite sağlanmamış durumda. Yapının mod şekillerini incelediğinizde de oluşan şekildeğiştirmelerden durum anlaşılabilir. Bunu yapabilmek için eğitim videosunun ilgili bölümünü izleyebilirsiniz.

1672836959172.png


Diğer bir çözüm makas yapmak yerine dolu gövdeli çerçeve yapmak bir çözüm. Dolu gövdeli sistem moment aktaran bir çerçeve oluşturacağı için ötelemeyi azaltacaktır. kolon boyutlarını büyütmek de ayrı bir çözüm olabilir.

Bunların dışında projenizle alakalı bazı önerilerim olacak. X ve Y yönünde R katsayıları 8 olarak girilmiş. Analiz ayarları sihirbazından Yatay yük taşıyıcı sistemleri uygun şekilde seçerek R katsayılarını düzenlemeniz gerekmektedir. Örneğin X yönünde merkezi çaprazlı çelik çerçevenin seçilmesi gerekiyor.

Çatı çaprazlarının kesiştikleri bölümlerden makas düzlemine dik stabilite elemanlarının tanımlanması gerekmektedir. Bu çatının hem stabil olmasına hem de çatının bir bütün olarak çalışmasını sağlayacaktır.

SAygılarımla...
 
Oğuzcan bey teşekkür ederim, Dolu gövdeli sisteme göre örgü makas daha ekonomik bir çözüm olacağından bu sistemi oluşturdum. Tabi bunun için farklı modellerle kıyaslama yapılabilir. Makasların kolona dik olarak oturması, makasları kolonlara alttan üstten bağlanmasından daha sağlıklı değilmidir. Stabilite kirişlerini makas üst başlığında yaptım ancak, yetersiz sanırım. Birde stabilite kirişleri için alt veya üst başlıktan yapılması arasında tercih ne olmalıdır.
 
Makas her zaman ekonomik bir çözüm olmayabilir. Özellikle görece küçük açıklıklarda dolu gövdeli sistemler de ekonomik olabiliyor. Elbette son karar sizin makas sistemi de uygulayabilirsiniz. Yalnızca her daim makas ekonomiktir demek doğru olmayabilir. Bunu anlatmak istedim.

makasların kolona dik olarak oturması, makasları kolonlara alttan üstten bağlanmasından daha sağlıklı değilmidir.
Yanal stabilite açısından değildir. Burada sıkça yapılan hata makasların yanal stabilitesini sağlamadan kolonların üzerine oturtulmasıdır. Aşağıdaki makas düzlemine dik şekildeğiştirmeyi göstermeye çalıştım. Görüldüğü gibi makas düzlemine dik doğrultuda hiçbir şekilde kolonlara yük aktarımı sağlanmıyor.
1672845016687.png
Bu durumda aşağıda kirişler ile gösterdiğim gibi bir stabilite uygulanabilir. Tabi bunun tüm yapı boyunca uygulanması gerekiyor. Ancak bu şekilde yapıldığında da ilk cevabımda belirttiğim gibi yapı makas düzlemi yönünde süneklik düzeyi yüksek moment aktaran çerçeve sınıfına girmeyecektir. R katsayısının da bu duruma göre seçilmesi gerekiyor.

1672845227834.png

stabilite kirişlerini makas üst başlığında yaptım ancak, yetersiz sanırım. birde stabilite kirişleri için alt veya üst başlıktan yapılması arasında tercih ne olmalıdır.
Çatı stabilitesi için ideal olan çaprazların kesiştikleri noktadan stabilite kirişi yapmaktadır. Üst başlığa yapılması yeterli. Alt başlığa da yalnızca orta bölümden bir stabilite elemanı tanımlamak bu yapı için yeterli olacaktır. Çünkü ciddi bir açıklık söz konusu değil.

Son olarak burada karar elbette sizin. Ben sadece sistemlerin nasıl dikkate alınması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum.

Saygılarımla...
 
merhaba projem x yönünde moment aktaran y yönünde moment aktarmayan bir sistem. kolonlar sağlamasına rağmen kat ötelemesinden kurtarmakta sorun yaşadım. ve kolon kesitlerini büyütmek durumunda kaldım. kolonları nasıl küçültebilirim yardımcı olursanız sevinirim
 

Ekli dosyalar

  • depo.cde
    10.5 MB · Görüntüleme: 11
Geri
Üst