Çelik projem hakkında sorular

i.can

Yeni Üye
Merhaba. Henüz çelik tasarımı öğrenme aşamasındayım ve ekte eklemiş olduğum bir çelik proje hakkında kafama takılan soruları sizlere danışmak istiyorum. İzlediğim webinarlarınız doğrultusunda projemi hazırlamaya çalıştım. 280 m2 bir depo olacak ama çözüm için kullanmak zorunda kaldığım kesitler bana gereğinden büyük geldi. 4-C aksındaki kolonuma arsa koşulları sebebiyle 2 makas oturtmaya çalıştım. Çakışma hatası olmaması adına ekte görebileceğiniz bir çözüme gittim. Denediğim bu çözüm doğru mu? Bu çözüm denemesi B-5 kolonuna makasın tam oturmamasına sebebiyet verdi. Orada da yine ekte görebileceğiniz gibi bir çözüme gittim. Bunun da ne kadar doğru bir tasarım olduğunu öğrenebilir miyim? Genel hatlarıyla çözümümü böyle tamamladım ancak aşağıda soracağım sorulara cevap alabilirsem daha sağlıklı şekilde tasarlayabilirim diye düşünüyor ve sizlerden yardım istiyorum.
1- Çelik projelerde m2 başına düşmesi beklenen ortalama metraj ne kadardır?
2- Birleşim tanımlamalarımda veya herhangi bir tanımlamamda bir sorun var mı?
3- Kullandığım kesitlerin gereğinden büyük olduğunu düşünüyorum. Gerçekten öyle mi eğer öyleyse küçültmek adına neler yapabilirim?
4- 4-C aksındaki çaplık sebebiyle aşıklarım birbirine temas ediyor. Ekte düzeltilmiş hali olmasına karşın aralıklarla en ufak oynamada görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda sadece manuel olarak denk gelmemelerini mi sağlamalıyım?
5- Çatıda kullandığım makaslarımın birleşimleri neredeyse her analizden sonra 3 boyutlu gösterimde kayboluyor. Makas ayarlarını açıp hiçbir şey yapmadan kapatınca geri geliyorlar sebebi nedir?
6- Yazmayı unuttuğum veya göremediğim her ne hatam varsa öğrenmem adına yazabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • ideyardım.cde
    12.3 MB · Görüntüleme: 22
sorularınıza sırayla cevap vermeye çalışıp daha sonra projenizle ilgili önerilerde bulunacağım.
1- çelik projelerde m2 başına düşmesi beklenen ortalama metraj ne kadardır?
Bu soruya net bir şey söylemek zor. Projeye göre değişkenlik gösterebilir elbette. Ancak m2 için 100 kg denebilir. Ancak altını çizerek söylüyorum bu değer daimi referans olarak alınmamalı.

2- birleşim tanımlamalarımda veya herhangi bir tanımlamamda bir sorun var mı?
Aşık profilleri kutu olduğu için burada bulonlu birleşim kullanmak anlamlı olmayabilir.
1674136438934.png

Makas-kolon birleşimde şu duruma dikkat edilmeli. Burada makas elemanı kolona yükü direk olarak uygun serbestlikle aktaracak şekilde modellenir. Ancak gerçek davranışa bakıldığında bu birleşim levhasına eğik akstan gelen makas oturtulduğunda birleşim levhası eğilmek isteyecektir çünkü yükü aktardığı bölümde aslında kolon yok. Bu bölümde yük aktarımını düşünerek bir birleşim ve modelleme yapılması daha uygun olacaktır.

1674136495355.png

3- kullandığım kesitlerin gereğinden büyük olduğunu düşünüyorum. gerçekten öyle mi eğer öyleyse küçültmek adına neler yapabilirim?
Pmm oranları ve sehim değerlerine göre uygun karar verilebilir. Elbette göreli kat ötelemesi kontrolü gibi rijitlik kontrolleri de kesit belirlemekte önemli kontrollerdir.

4- 4-c aksındaki çaplık sebebiyle aşıklarım birbirine temas ediyor. ekte düzeltilmiş hali olmasına karşın aralıklarla en ufak oynamada görebilirsiniz. bu gibi durumlarda sadece manuel olarak denk gelmemelerini mi sağlamalıyım?
Bu tip durumlarda geometrinin uygun şekilde ayarlanması gerekiyor. Örneğin bu gibi durumlarda dikey öteleme mesafesi vermek bir çözüm. Bu aşık birleşimlerinin biraz uzun olmasına sebep olacak ancak çakışmayı engelleyecektir. Kolon kesitini bu duruma uygun seçme, kolonu uygun açıyla yerleştirme gibi çözümler de burada üretilebilir.

1674136903933.png
5- çatıda kullandığım makaslarımın birleşimleri neredeyse her analizden sonra 3 boyutlu gösterimde kayboluyor. makas ayarlarını açıp hiçbir şey yapmadan kapatınca geri geliyorlar sebebi nedir?

Çapraz birleşimlerini makas kesitlerinin gövdesine kaynaklanacak şekilde tanımlanması gerekiyor. Bu durumda birleşimler istediğiniz gibi tanımlanacaktır. Bunu yapmak için çaprazlara iki kere tıklayarak açtığınız çapraz özellikleri penceresinden

1674137064038.png
1674137184663.png

6- yazmayı unuttuğum veya göremediğim her ne hatam varsa öğrenmem adına yazabilirseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkür ederim.

Aşağıdaki çerçevede yalnızca üst kısma merkezi çaprazlar tanımlanmış. Burada yatay yük taşıyıcı sistemin "merkezi çapraz" olarak sayılabilmesi için iki açıklığa da bu çaprazların tanımlanması gerekiyor.

1674137224659.png
Birleşim kolaylığı açısından aşıklarını kutu profil yerine C profil seçebilirsiniz.

Çatı çaprazlarını tüm boşluklara tanımlamak zorunda değilsiniz. Burada yalnızca düşey çaprazların oldukları çerçevede çatı çaprazı tanımlayıp aralardaki bölümlerde stabilite elemanı tanımı yapabilirsiniz. Detaylı anlatım eğitim videosunda mevcuttur.

Makasların kolonlarla birleştiği bu bölümlerde kalan boşluklar stabilite anlamında oldukça sorun oluşturur. Bu bölümlere uygun şekilde çapraz veya stabiliteyi sağlayacak başka çelik elemanlar konulabilir. Örnek olması açısından aşağıda yeşil renkler ile bunu gösterdim. Buna alternatif olarak kolonları makasların üst başlığına kadar uzatıp makasın alt ve üst başlıklarını ayrı ayrı kolonlara bağlayabilirsiniz. Detaylı anlatım yine eğitim videosunda bulumaktadır.

1674137676503.png

Eğitim videolarımıza aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.




Bunun yanında bu tarz projenize özel sorularınız için teknik destek portalından da faydalanabilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

SAygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • 1674137464068.png
    1674137464068.png
    1.4 MB · Görüntüleme: 27
Merhaba ben bu şekilde çelik kolonları da makas olarak tasarlamak istiyorum yardımcı olabilir misiniz .ne yaptıysam olmadı çatı için izin veriliyor gördüğüm kadarıyla
 

Ekli dosyalar

  • SPOR SALONU.pdf
    2.5 MB · Görüntüleme: 12
Geri
Üst