Çelik tali kiriş hakkında

Merhabalar 2 katlı çelik binam ile ilgili döşemede çerçeve kiriş arasına tali kirişi boydan boya tek seferde attığımda ıpe300 dahi kurtarmıyor ama her bir döşemeyi ayrı ayrı kiriş arasına tali kiriş atarak çözdüğümde 6,35 metre açıklıkta ıpe80 dahil kurtarıyor ve bu profil kesiti bana ince geldi acaba döşemeden yük mü almıyor modelimi paylaşıyorum bakabilir misiniz uygulaması yapılacağı için hata olmasını istemiyorum( birleşimleri daha gözden geçirmedim ve çakışma kontrollerimi bitirmedim) ayrıca genel gözünüze çarpan hatalar varsa yazarsanız sevinirim
 

Ekli dosyalar

  • forum mail.cde
    2.5 MB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
tali kirişleri bölüm bölüm tek tek tanımlandığında ana kirişin alt kısmına hizanladığından döşeme yükü almıyor ve bu sebeple yeterli geliyor. 3D modelden bu durum görülebilmektedir.

1716550871118.png

Ancak boydan boya tanımadığınız tali kirişlerde, tali kirişler döşeme ile temas ettiği ve yük aldığı için bu şekilde modellenmesini öneriyoruz.

1716551128770.png

Bu durum tek tek tanımlamak veya toplu halde tanımlamak sebebi ile olmuyor. tali kirişleri tanımlarken 3 boyutlu ekranda kirişlere üstten bakmanız uygun olacaktır. Ana kirişlere üstten bakacak şekilde tali kirişleri tanımladığınızda ana kirişlerin üst kısmına hizalanacaktır, bu sayede döşeme ile temas edecek ve döşemeden yük alarak tasarlanacaktır.

Aşağıdaki resimde yukarıdan bakılacak şekilde olan bir görsel bulunuyor. Bu şekilde tanımlarsanız tali kirişler üst kısımda hizalanacak, döşemeye temas edecek ve yük alacaktır.

1716552136196.png

Düşük kesitlerde yeterli gelme sebebi tali kirişlerin döşeme ile temas etmemesi ve yük almamasıdır. Aktarılan yükleri görmek için için elemanlara etkiyen döşeme yükleri ekranını kullanabilirsiniz.

1716552096091.png

Saygılarımla...
 
Anladım teşekkür ederim. ama tek tek modellemek daha mantıklı sanırım çünkü kurtarmayınca komple kırmızı gösteriyor ama tek tek modelleyince lokal kesit artışına gidebiliyoruz
 
çelik tali kirişlerde lokal kurtarmayan kirişin sadece ebatını nasıl değiştirebiliriz? tek bir kiriş de kurtarmazsa tümü kurtarmamış gibi gösteriyor böyle olunca komple profil kesiti arttırmak zorunda kalıyorum.
1716558057469.png
 
çelik tali kirişlerde lokal kurtarmayan kirişin sadece ebatını nasıl değiştirebiliriz? tek bir kiriş de kurtarmazsa tümü kurtarmamış gibi gösteriyor böyle olunca komple profil kesiti arttırmak zorunda kalıyorum.
Merhaba, görselde görüldüğü gibi kurtardığını düşündüğünüz diğer kirişler de çok sınırda. Çelik tasarımında 0.8 leri geçmemenizi öneririm.

Gelelim sorunuza, tali kiriş komutu hızlıca kirişleri tanımlayabilmek ve üzerine döşeme ya da kaplama tanımlarken hızlı tanımlanmasını sağlamak içindir. Aslında her bir tali kiriş ayrı birer eleman.

Tali kiriş düğmesine basınca açılan yüzer menüdeki "tek elemanlara dönüştür" seçeneğine tıkladıktan sonra tali kiriş grubuna bir kez tıklayın, ardından fare sağ tuşu ile komutu bitirin. Komutu bitirince kirişleri hangi kiriş türüne çevirmek istediğinizi soran pencereden seçeneği seçin. Artık her kiriş ayrı bir kiriş olarak tek tek seçebilir böylece istediğiniz kirişin kesitini değiştirebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • tali-kiris-patlat.png
    tali-kiris-patlat.png
    7.1 KB · Görüntüleme: 19
  • tali-kiris-patlat-2.png
    tali-kiris-patlat-2.png
    25.8 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:
Geri
Üst