Teşekkür ederim baktığınız içindeprem yönetmeliği ve modelleme açısından problem görülmüyor.
Ekli dosyayı görüntüle 35680
teşekkür ederim hocam. Programdan bağımsız sizin düşünceleriniz ne bu yapı hakkında merak ediyorumYapınız TBDY 2018’e göre yeni yapılardan beklenen kontrollü hasar performansı düzeyini sağlıyor. Kısacası bu yapı hem dgt açısından hem nonlineer performans açısından uygun bir yapı.
Ekli dosyayı görüntüle 35689
odanın içinde fazla kiriş gözükmesini istemedim. ne gibi bir sakıncası var böyle olmasınınNaçizane düşüncem çerçevelerin daha sürekli olabiliyorsa olması,
Ekli dosyayı görüntüle 35694
Çok teşekkür ederim hocam. Yedekleme sen kastınız nedirBence 30 cm tavan dahi yapılabilir zaten kesitleriniz küçük. Sünekliği etkileyen bir faktör. Çerçeve davranışı iki deprem yönünde daha sağlıklı olması için süreklilik bence çok önemli. Ayrıca ankastrelik arttığı için yedekleme ve enerji sönümleme açısından daha sağlıklı bir sistem oluşturmuş olursunuz. Şart mı derseniz o konuda bir şey diyemem analizinizde bir sorun gözükmüyorsa bu halini de düşünebilirsiniz.
Sayın @insan önerileriniz DGT kapsamında tasarım için geçerlidir. ancak bölüm 5 kapsamında hem döşemelerin doğrusal modelleneceğinden bahsedilmiş hem de bölüm 5 mevcut yapıları da kapsadığı için taşıyıcı sistemi özgürce seçme şansınız yoktur. Eğer doğrusal performans hesabı kullanılamıyor ise şgdt sonucu çıkan performans düzeyi dgt hesabına göre oldukça güvenlidir.
bahsettiğiniz 3a3 konusunu dgt kapsamında ayrıca modelleyip bakma şansınız da vardır. şöyleki çerçeve oluşturmayan kirişin çerçeve oluşturmayan ucunu mafsallı tanımlayarak burada bahsedilen dayanım azalmasını yedek elemanlara aktarma işini kontrol edebilirsiniz.
Doğrusal olmayan analizde ise bir aşamada taşıyıcı elemanın dayanımının azalması hatta tamamen kaybolması sonucu diğer taşıyıcılar bu yedeklenmeyi üstlenirler. Sistem kararsız duruma düşerse idecad stabilite hatası verir.
Yukarıda önerdiğim yol dışında Dgt için bildiğim başka bir kontrol yok. Ancak böyle durumlarda ŞGDT (nonlinear analiz) yapmak en güvenilir yol.bahsettiğiniz 3a3 konusunu dgt kapsamında ayrıca modelleyip bakma şansınız da vardır. şöyleki çerçeve oluşturmayan kirişin çerçeve oluşturmayan ucunu mafsallı tanımlayarak veya kirişte rijitlik azaltması yaparak burada bahsedilen dayanım azalmasını yedek elemanlara aktarma işini kontrol edebilirsiniz.
Kiriş açıklığının kısa olması demek o kirişi rijit hale getirmek demektir, bu da ciddi anlamda kesme kuvveti almasına sebep olacaktır. Kısa kirişler bu denli tehlikeli iken, bu yapıda bu kadar fazla kısa kiriş tasarlamak ne kadar doğrudur?Hepinize merhabalar. Ben geçen gün böyle bir yapı modellemek istedim kolon kiriş ve döşeme ölçülerini küçültüp sayılarını çoğalttım olumlu bir sonuç aldım. Vakti olan varsa bakabilir mi?
kısa kiriş olma koşulu ne hocam?Kiriş açıklığının kısa olması demek o kirişi rijit hale getirmek demektir, bu da ciddi anlamda kesme kuvveti almasına sebep olacaktır. Kısa kirişler bu denli tehlikeli iken, bu yapıda bu kadar fazla kısa kiriş tasarlamak ne kadar doğrudur?
Aslında bir koşulu tam olarak var mı bilmiyorum. Ancak kiriş açıklığı ne kadar kısa olursa; kiriş o kadar rijit hale gelir. Hatta bu denli rijit kirişleri canlı bomba olarak nitelendiririm. O yüzden tasarımını yapmış olduğunuz yapı ne kadar sağlıklı; tartışmak gerek.kısa kiriş olma koşulu ne hocam?
Kısa kirişler rijit perdeleri bağlayan bağ kirişleri veya çok yüksek katlı yapıların alt katları için söz konusudur ve bu kirişlerin kesme kuvvetleri karşılanamayacak kadar büyük olur. kısa kiriş tanımı sadece kirişin boyu ile değil, kirişin rijitliği, aldığı uç tesirleri ve bağlandığı düşey elemanın rijitliği ile de ilgilidir. bu projede böyle bir durum söz konusu değil. eğer bir projede kiriş kısalığından ötürü etriye sıklaştırması yapılmasına ve kesme kapasitesini artırmaya yönelik her türlü önlem alınmasına rağmen gevrek olarak davranırsa o kiriş önlem alınması gereken kiriştir.kısa kiriş olma koşulu ne hocam?
Çok açıklayıcı oldu hocam teşekkürlerKısa kirişler rijit perdeleri bağlayan bağ kirişleri veya çok yüksek katlı yapıların alt katları için söz konusudur ve bu kirişlerin kesme kuvvetleri karşılanamayacak kadar büyük olur. kısa kiriş tanımı sadece kirişin boyu ile değil, kirişin rijitliği, aldığı uç tesirleri ve bağlandığı düşey elemanın rijitliği ile de ilgilidir. bu projede böyle bir durum söz konusu değil. eğer bir projede kiriş kısalığından ötürü etriye sıklaştırması yapılmasına ve kesme kapasitesini artırmaya yönelik her türlü önlem alınmasına rağmen gevrek olarak davranırsa o kiriş önlem alınması gereken kiriştir.
Teşekkürler hocamAslında bir koşulu tam olarak var mı bilmiyorum. Ancak kiriş açıklığı ne kadar kısa olursa; kiriş o kadar rijit hale gelir. Hatta bu denli rijit kirişleri canlı bomba olarak nitelendiririm. O yüzden tasarımını yapmış olduğunuz yapı ne kadar sağlıklı; tartışmak gerek.