V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Öteleme hatasına çözüm

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan istavrili
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

istavrili

Yeni Üye
Projemde uzun zamandır çalışıyorum fakat x yönünde zemin ve 1.katta öteleme hatasına bu mimaride çözüm bulamadım. Çatı arasını ileride kullanıma açma ihtimaline karşı makas sisteminde açıklık bıraktım ve döşeme attım. Bu projeyi 30 tonu geçmeden bitirmek istiyorum fakat dediğim gibi öteleme problemini aşamıyorum. Mimari çizimlerin altlığı proje içinde üst tarafta bulunmakta, bodrumla alakalı çıkma kolonlar emsal eksikliğinden o şekilde tasarlandı. Öteleme sorunu haricinde idecad üzerinden çelik tasarımda kirişlerden konsol bir balkon nasıl yapılabilir mimaride olan balkonları tüm birleşimlerle denememe rağmen oturtamadım ve son olarak idecad içinde çelik döner merdiven yapmak mümkün mü? Bu üç konu hakkında fikirlerinizi ve yardımlarınız bekliyorum. İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Merhaba Bence çelik kolonlarının ataleti güçlü olan yönünü X e çevirmelisin ve o yönde kolon kiriş bağlantılarını moment aktaran yapmanızı tavsiye ederim. Bunun dışında merkezi ve dış merkez çaprazlar bir arada kullanılmış kesitler ve dağılımı gözden geçirmek gerekir neden 2 si bir arada kullanıldı pencere vs boşluklarımı var ? betonarme kısmında 60x200 , 100x60 gibi kolonlar var bunlar biraz fazla gibi. çelik kolon ayaklarına kolon koysanız yeter kolon boyutlarınıda bulon mesafesinden itibaren 10d olacak şekilde genişliklerini belirleseniz uygun olur gibime geliyor. çelik çatınız çok yüksek arasıını kullanmayacaksanız eğimlerini düşürmek iyi olur gibi hatta son kat tabliyesini kaldırıp direk çelik çatı ile kapatıp döşeme olacak kısma çelik gergiler çaprazlar vs atıp yanal stabilitesini sağlayabilirsiniz aşık aralıkları fazla gibi sandvç panelde burda kullanmaayabilirsiniz makas üst başlıklarının yanal ötelemesini çaprazlarla sağlamak sarsıntı esnasınsında çatı kaplamasını koruyacaktır.

Geri