Son kullanıcı ve upgrade fiyat listeleri 15 Haziran 2025 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra yeni fiyatlar geçerli olacaktır.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

çelik çatı çizimi

gozdegokcen

Yeni Üye
Merhaba yeni çelik programı aldım ve ilk defa çelik çatı çiziyorum biraz karmaşık bir yapı nasıl çözümleyeceğimi bilemedim. Yardımcı olabilir misiniz?

Ekli dosyalar

Çatı planı çizimlerini oluşturmak için Çelik sekmesinde yer alan Çizim Oluştur > Çatı Planı Çizimleri komutunu kullanabilirsiniz.
İşlem adımları şu şekildedir:
1749558131314.png
  • Çatı Planı Çizimleri ikonuna tıklayın.
  • Çatı planı çizimleri oluşturulacaktır.
  • Çizimleri oluşturmadan önce çelik çizimleri diyaloğundan ayarlar butonuna tıklayarak
    Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
    diyaloğuna ulaşabilirsiniz. Bu diyalogdan pafta ayarları, ölçekler, yazı tipleri vb. çelik çizimlerle ilgili parametrelere ulaşabilirsiniz.
1749558163881.png
Bu konu ve daha fazlası hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz bilgi bankası linkini inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhabalar ilk defa çatı projesi çiziyorum bazı sorunlarla karşılaştım:
- Bazı bölgelere aşık tanımlayamıyorum. (Kaplama olmayan tüm yerler)
- 3d kısmında kirişlere sağ tıklayınca proje kapanıyor bazen.

Ekli dosyalar

Merhaba,
Ekteki gibi modelleme yapabilirsiniz. Örnek olması açısından bazı yüzeylere tanımlama yaptım. Siz de diğer yüzeyleri bu şekilde oluşturabilirsiniz. Malzeme kesit ve aralıklarını siz tekrar gözden geçiriniz.

'' Bazı bölgelere aşık tanımlayamıyorum. (Kaplama olmayan tüm yerler)'' bu durum eski versiyonda bazen bende karşılaşıyordum. Sizin projede denediğim kirişlerde olmadı .

İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Aşıkların bazılarını halletim ama şu açılı olan iki kiriş arasında diğer aşıklarla sürekli olacak şekilde aşık atayamadım bi türlü. Çatıyı doğru oluşturduğumdan şüpheleniyorum acaba yanlış yaptığım için mi böyle oluyor?

Ekli dosyalar

• 1749900752021.png
    1749900752021.png
    39.9 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
Kırmızı renkli kirişi ok yönünde kopyalayın. Daha sonra aşık makrosu ile aşıkları oluşturun. Yeşil renkli kiriş üzerinden aşıkları kesişiminden bölün. Sonra aşıkları tekil aşıklara dönüştürdükten sonra gereksiz olan aşıkları ve kirişleri silin. Poligonal veya elemanlar arası kaplama makrosu ile kaplama tanımlayabilirsiniz.
Genel olarak çatının geometrisinin yeniden gözden geçirmelisiniz.(2. resim)
İyi çalışmalar.

1.png

1749904747037.png

Ekli dosyalar

Hocam dediklerinizi uygulayarak istediğim şekilde aşık tanımladım. Kaplamayı da poligonal veya elemanlar arası yaparak tanımlayabiliyorum ancak bu 2 seçenekte tanımladığım kaplama aşıkların altına tanımlanıyor. Sizin dosyanızdan devam edersem düzgün tanımlıyor işimi görür ancak bununla tekrar karşılaşırsam diye sormak istedim. Çok sağ olun

Neyden kaynaklandığını şimdi anladım hocam. Poligonal veya elemanlar arası seçim yaptığımızda seçtiğimiz elemanların üst noktasını baz alıyor kaplama için. Ben daha alçakta kalan referanslar seçtiğim için kaplamayı da daha düşük kotta tanımlıyor

Geri