çelik çatı

İyi günler iyi çalışmalar. Çelik çatı ile alakalı Bir kaç sorum olacak takıldığım yardımcı olursanız çok sevinirim.
1)ilk olarak çelik kiriş ve betonarme kolon olarak yaptığım bağlantılar yapıyorum analiz yaptığımda dışarıda gibi gözüküyor bir hata mı var böyle gözükmesi analizi etkiler mi.
2) göreli çok yüksek geliyor yukarıda bahsettiğiniz gibi betonarme olarak seçtim analizi çelik etkisi yok mu göreliyi geçmek için ne tavsiye edesiniz
3)çelik kiriş ve betonarme kolon olarak yaptığım bağlantılar yerinde uygulama olarak en çok tercih edilen çelik küçük kolonlar yapıp petek kirişleri o betonarme kolonun üzerindeki çelik kirişe bağlamam mı daha iyi olur.
4)attığım çelik çaprazlar analizde hata veriyor alttan bağlantı yaptım ama geometrik hata diyor analiz yapılmıyor.
5)sürekli temel açıklığı için açıklığın /10 kiriş derinliği olduğu için böyle durumlarda bu proje için y yönünde bağ kiriş tanımlamam sizce doğru olur mu.
takıldığım konular için yardımcı olursanız çok sevinirim projemin (çelik çatı.cde) datasını paylaşıyorum. iyi akşamlar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • çelik çatı.cde
    142.7 KB · Görüntüleme: 21
1706537875314.pngBİRLEŞİMLERİNİZİ DÜZELTİN HATALI OLUŞMUŞ BU SIKINTI YARATIR.
Sisteminizi betonarme olarak seçe bilirsiniz sadece çatı oldugu için ancak düşeyde de çapraz vs kullanılacaksa ozaman çelik içinde analiz yapılmalı daha önceki konularda da açıklanmıştı bu durum forumda bula bilirsiniz.
1706538147410.pngprojenizde göreli öteleme hatası almadım birleşimleri düzenleyince ancak çaprazlarınız hatalı bağlantı alt başlığa olmamalı profil gövdesine olmalı bundan analiz hatası veriyordu bilginiz olsun!!!!
göreli öteleme için ya y yönünde destekleyin yapıyı stabilite kirşi çapraz vb yada yapıyı esnek derz ile çözün ancak bu çözümde yapınızı uygun şekilde imal etmelisiniz unutmayın gerekli detayları paylaşmalı ve eklemelisiniz.
 
çok teşekkür ederim burak bey. birde birleşimler de betonarme - çelik birleşimi için başka bir birleşim yapılabilir mi ?hangi birleşim kullanılabilir bu durumda.
 
Alın levhalı birleşimleri kullana bilirsiniz ancak hesapları gerekli tesirleri programdan alarak excell yada elle yada başka bir program aracılığı ile yapmalısınız
aşık oluştururken zayıf yönde olmayacak şekilde döndürün aşıklarınızı.
 
Burak bey iyi günler betonarme kolon üzerine Çelik çatı yaptığımızda analizi betonarme gibi mi seçmem gerekiyor çünkü Çelik kolon yok
 
düşeyde çelik çapraz veya kolon gibi elemanlar olmadığı için betonarme seçmek mantıklı konu ile alakalı forumda bazı başlıklar açılmıştı inceleye bilirsiniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
bunu örnek olarak paylaşıyorum..
 
Deprem Devrilme Momenti Kontrolünde sağlandı yazıyor fakat momenleri göremiyorum deprem momentlerini nasıl görebilirim.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    10.5 KB · Görüntüleme: 20
Yasin bey iyi günler tekrar analiz yaptım olmadı. datayı paylaştım bakabildiniz mi acaba, datayla alakalı bir sıkıntı mı var.
 
Deprem devrilme kontrolü yapılabilmesi için her katta en az bir döşeme(diyafram) olması gerekmektedir.
Projenizde döşeme olmadığı için bu kontrol yapılamamaktadır.
Yapı özet raporunda hatalı olarak devrilme kontrolünün basılması durumu 11 versiyonda düzeltilmiştir.

Kolon-çelik kiriş birleşimlerini aşağıda gösterilen resimde olduğu gibi betonarme kolona çelik bir koloncuk bağlayarak yapmanız daha uygun olabilir.
1709105229204.png


çatı çaprazları için de aşağıda gösterildiği gibi tek bir bölüme iki çatı çaprazını yerleştirip ara kirişler için tekil çapraz komutu ile stabilite elemanları tanımlayabilirsiniz.
1709105386552.png
 
Geri
Üst