V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

çelik birleşim farklılıkları

Merhaba arkadaşlar ben yeni çelik öğrenmeye başladımda videoları izliyorum. bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. çelik makas tasarımını inceliyorum. Makas çizerken makası kolonun orta noktasında birleştiriyorum. sonra alın levhalı makas birleşimi yapınca uyguluyor ama makasın bir kısmı yine kolonun içinde kalıyor aks belli olduğu için makasıda küçültemiyorum. Bunun bir programda düzeltmesi var mı. Makas çizerken tam kolonların orta noktalarından mı tanımlamalı yoksa iç kısımlarından mı ? birde makaslar kolonun üstüne mi oturmalı temel sistemiyle yoksa böyle makas birleşimi mi daha sağlıklı eğer yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkür ederim şimdiden.

Ekli dosyalar

• makas elemanın dışarı taşması .png
    makas elemanın dışarı taşması .png
    118.1 KB · Görüntüleme: 34
merhaba videolarınızı izleyerek sorduğum sorunun cevabını buldum. ve tasarımı bitirdim. bakma şansınız var mı ?
temel bağlantı tercihim için alternatif önerileriniz var mı ?
kafes bağlantısı yerine başka birşey tercih edebilirmiydim ?
eleman bağlantı tercihim alın levhalı makas birleşim oldu bu sizce sağlıklı mı ? ;
betonarme binanın etrafınca çelik yapıyı tasarlarken yapıyı 3 parçaya böldüm ve bağımsız bir şekilde tasarladım. bu tasarım uygun mu ?
burası bir süpermarket olacağı için bazı yerlere çapraz atamadım o yüzden kiriş elemanlarım narinlik hatası verdi bu durumda yapılacak en sağlıklı durum hangisi?
bu ve bunun gibi sorularıma cevap verirseniz çok memnun olurum nihan hanım @Nihan YAZICI
şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

eleman bağlantı tercihim alın levhalı makas birleşim oldu bu sizce sağlıklı mı ? ;
Makas bağlantılarında kullandığınız alın levhalı makas birleşimi, oluşan iç kuvvetleri güvenli biçimde aktarabiliyor ve birleşim tasarım kontrollerini sağlıyorsa kullanılabilir. Burada önemli olan yalnızca birleşim tipinin seçilmesi değil, analiz modelindeki birleşim kabulü ile gerçek birleşim davranışının birbiriyle uyumlu olmasıdır. Birleşim raporlarında bulon, levha, kaynak ve ilgili dayanım oranlarını ayrıca kontrol etmenizi öneririz.

betonarme binanın etrafınca çelik yapıyı tasarlarken yapıyı 3 parçaya böldüm ve bağımsız bir şekilde tasarladım. bu tasarım uygun mu ?
Projenizde betonarme yapı ile çelik elemanlar arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığı için, analiz modeli açısından sistemler birbirinden bağımsız çalışmaktadır.
Bu nedenle çelik taşıyıcı sistemi değerlendirirken, betonarme yapıyı modelden silip “Farklı Kaydet” seçeneği ile ayrı bir proje dosyası oluşturmanız daha sağlıklı olacaktır. Böylece daha sade bir proje datası üzerinden analiz sonuçlarını, eleman yetersizliklerini ve birleşim kontrollerini daha rahat inceleyebilirsiniz. Nihai proje dosyanızda betonarme ve çelik yapıları birlikte gösterebilirsiniz. Ancak analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, raporların alınması ve olası revizyonların yapılması açısından bağımsız sistemleri ayrı proje dosyalarında çalışmak daha pratik olacaktır.
Burada önemli olan, modelde olduğu gibi gerçek yapıda da bu sistemlerin birbirinden yapısal olarak bağımsız olup olmadığının kontrol edilmesidir. Çelik yapı ile betonarme yapı arasında yük aktaracak herhangi bir bağlantı, ortak mesnet veya taşıyıcı eleman bulunuyorsa bu durum ayrıca değerlendirilmelidir.

1789975355654.png
Projenizde birleşim noktalarında hala düzenlenmesi gereken detaylar dikkatimi çekti. Öncelikle Kolonun zayıf ekseninden bağlanan kirişlerin birleşim detayları oluşturulmamış. Bunları uygun birleşimleri ekleyiniz. Zayıf eksende kullanıma uygun rijitleştirilmiş alın levhalı birleşimi kullanbilirisniz.
Makas altındaki tanımlanmış cephe çaprazlarının çapraz uç birleşimleri makas ile kolon birleşimi olan alın levhalı birleşim ile çakışmaktadır. Bu durumu makas yerleşim ayarlarından makası bir miktar öteleme ile çakışmaları düzenleyebilirisniz.
1789975343062.png

Kolon ayağı birleşimlerinde ayrıca serbestlik seçimlerini ve bu kabullerin taşıyıcı sistem davranışıyla uyumunu da gözden geçirmenizi öneririm. Birleşimde tanımlanan mafsallı veya rijit davranışın, analiz modelindeki sistem kabulü ve gerçek uygulamadaki bağlantı detayıyla uyumlu olması gerekir. Kolon ayağı birleşimlerinde öncelikle ankraj bulonlarının geometrik yerleşim koşullarını kontrol etmenizi öneririm. Özellikle bulonlar arası mesafeler, levha kenarlarına olan uzaklıklar ve bulonların birleşim geometrisi içerisindeki konumları incelenmelidir.
Bu nedenle ankraj bulonlarının geometrik yerleşim kontrollerinin yanı sıra, birleşim serbestliklerinin taşıyıcı sistem kurgusuna uygun şekilde tanımlandığını da kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

1789975772745.png
Projenizde genel anlamda birleşim noktalarını projeyi sonuçlandırmadan önce incelemeniz ve kolon ayak birleşimi ile çapraz uç birleşimi çakışmalarını da çapraz yerleşim ayarlarından düzenlemenizi öneririm.

1789975697459.png
Projenizde makasların üst başlıklarında tanımladığınız stabilite elemanlarına benzer şekilde, alt başlıklarda da stabilite elemanları tanımlamanız gerekir. Bu elemanlar makasın düzlem dışı davranışını sınırlandırarak sistemin genel stabilitesine katkı sağlar.
Tanımlanan stabilite elemanlarının makas düğüm noktalarına uygun şekilde bağlanabilmesi için ilgili noktalarda çapraz uç birleşimi tanımlanmasını öneririz. ideCAD’de herhangi bir birleşim tanımlanmayan düğüm noktaları analiz modelinde rijit birleşim olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, stabilite elemanlarının gerçek çalışma biçiminin analiz modeline daha doğru yansıtılması için uç birleşimlerinin ayrıca tanımlanması önemlidir.
Bu düzenlemeleri yaptıktan sonra modeli yeniden analiz ederek özellikle makas başlıkları, stabilite elemanları ve bağlantı bölgelerindeki sonuçları tekrar kontrol etmenizi öneririz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1789974547411.png

Ekli dosyalar

• 1789975530812.png
    1789975530812.png
    53.7 KB · Görüntüleme: 12
  • 1789975224815.png
    1789975224815.png
    112.1 KB · Görüntüleme: 11
Nihan hanım yazılarınızı dikkate alarak tekrar bir tasarım yaptım.
burada sistemi çalıştırırken en son tekil temel eklediğimde sistem taban levhasını kalınlaştırmamı istiyor. piyasayı biraz incelediğimde 3 cm den fazla taban levhasının pek nadir kullanıldığını farkettim. levha alanını büyütmeme, tekil temel betonunu 30 dan 35 e veya temel birleşimindeki berkitme levhalarını kalınlaştırma veya yükseltmeme rağmen bu oranı düşüremedim. bunun nedeni tasarımı yanlış yapmam mı yoksa yanlış temel sistemi seçmem mi ? sisteme herhangi bir temel sistemi tanımlamadığımda sistem sorunsuz çalışıyor.
Ayrıca genelde bu tarz tek katlı 4 metre yüksekliğinde bir alan için seçeceğim temel tipi tekil temel mi olmalı ve olmalıysa aralarına bağ kirişi atmalımıyım? programda buda mevcut.
yeni tasarladığım sistemde kafesleri iptal edip çelik kolon ve kiriş sistemine döndüm. bu yüzden stabilite elemanı tanımlamadım çatı bölgesini komple çapraz elemanla geçtim. Bu modelim doğru mu sizce ? bir sıra çapraz sıra stabilize elemanı mı yapmalıyım çünkü videolarınızda böyle yapmıştınız?
son olarak tekrar modelimi yorumlar ve eksik gördüğünüz noktaları söylerseniz çok sevinirim iyi çalışmalar dilerim? @Nihan YAZICI @Oğuzcan HADİM

Ekli dosyalar

Geri