örnek proje güçlendirme

eserge

Yeni Üye
bu projede performans analizi kontrollü hasar sonucu alınmış mevcutta orta hasarlı tespiti yapılmış fakat gözle kontrol sonucunca bütün taşıyıcı sistemde 2-3 kirişte kılcal çatlak dışında bir hasar gözlenmemiştir.Güçlendirme olarak hangi taşıyıcıları ne gibi bir güçlendirme yapılabilir.
 

Ekli dosyalar

  • örnek proje.cde
    10.2 MB · Görüntüleme: 55
Orta hasar tespiti mevcut binada yapılmış ise TBDY 'de tanımlanan performans analizlerinin tamamı istediğiniz cevabı vermeyebilir. Mevcut binaların güçlendirilmesi için kullandığımız TBDY Bölüm 15, deprem sonrası hasar gören binaların deprem güvenliğinin bu bölümde verilen yöntemlerle belirlenemeyeceğini belirtir. (TBDY madde 15.1.6)

1683729417944.png

Hangi güçlendirme yapılması gerektiğinden ziyade burada hangi kriterlere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetmek isterim. Binalarda yalnızca mantolu kolonlar ile güçlendirme yapmak sistemin sünek davranacağını kabul etmektir. Bu sebeple mevcut durumdaki kirişlerin çok dikkatli modellenmesi gerekiyor. Örneğin sargı etkisi performans analizinde bir kriterdir. Eğer kirişlerde sargı etkisi dikkate alınmayacaksa "performans analizi" sekmesinden "etriye sıklaştırması var" seçeneğinin işaretlenmemesi gerekiyor. Eğer mantolu kolonlar ile bir güçlendirme yapmak isterseniz sistemin sünek davrandığından emin olmak durumundasınız. Bu da performans analizi sonucunda çıkan plastik dönmelerin tahkiki ile mümkündür.
Aşağıdaki resimde kırmızı ile işaretlediğim bölgeler bildiğiniz üzere oldukça sakıncalıdır. Bu bölgeler süneklik düzeyi yüksek moment aktaran çerçeve tipi taşıyıcı sisteme aykırı olduklarından bu bölgeler için herhangi bir süneklik beklenemez. Bu sebeple güçlendirme perdeleri tanımlayarak deprem etkilerini bu perdelere taşıtabilirsiniz. Ek olarak şunu da belirtmek isterim. TBDY Bölüm 5 ve Bölüm 15 kapsamında döşemeler doğrusal dikkate alınır. Bu sebeple TBDY döşemelerin performans analizlerinde değerlendirilmez.

1683729629431.png

Detaylı bilgi için tekirdağ imo 'da yayınladığımız performans analizi seminerini izleyebilirsiniz.


Saygılarımla...
 
Örneğin sargı etkisi performans analizinde bir kriterdir. Eğer kirişlerde sargı etkisi dikkate alınmayacaksa "performans analizi" sekmesinden "etriye sıklaştırması var" seçeneğinin işaretlenmesi gerekiyor.
Oğuzcan bey, işaretlenmesi gerekiyor "işaretlenMemesi gerekiyor" olması gerekmez mi? Atladığım bir şey mi var acaba ?
 
Geri
Üst