V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

örnek proje incelemesi

Glr

Üye
İyi Günler. Ben bir cami için minare çalışması yaptım projemi inceleyip yanlış olan yada göz ardı ettiğim yerler var mı acaba bakıp dönüş yapabilir misiniz? Farklı katlarda Radye döşemesi kullanarak döşeme modelledim acaba yanlış mı yaptım. ilgilenirseniz sevinirim.

Ekli dosyalar

Merhaba,

Öncelikle projede Geometri Kontrolü yapılmalıdır. P609 ve P103 perdelerinde TBDY 2018 7.6.9 kapsamında perde boşlukları ile ilgili hatalar görülmektedir.
1781858466683.png

Farklı katlarda radye döşemesi kullanarak döşeme modellemeniz uygun bir yaklaşım değildir. Radye temel, zeminle temas eden temel elemanı olarak kullanılmalıdır. Üst kotlarda yer alan plak/döşeme benzeri elemanlar için, modelleme amacına göre döşeme/kabuk eleman yaklaşımı değerlendirilmelidir.

ideCAD TBDY 2018’e göre bina ve bina türü yapıların analiz ve tasarımını yapar. TBDY 2018 1.1.7 maddesine göre minare tarzı yapılar bu yönetmeliğin kapsamı dışındadır. ideCAD ile modellediğiniz minareden aldığınız analiz sonuçlarını farklı hesap ve güvenlik esaslarına göre değerlendirerek tasarım yapmanız gerekebilir.

1781858188083.png

İyi çalışmalar.

analiz yaparken kule tipinde yapı ve rüzgar yüklerini diyaframa uygulatmak gibi değerler çözümü için uygun olmaz mı?

Bu seçenekler bu durum için çözüm olarak kullanılmamalıdır.

Kule tipi yapı ve rüzgar yüklerini rijit diyaframa uygula seçenekleri, yapının analiz modelindeki yük aktarımı ve davranış kabulleri ile ilgilidir.
Ancak minare türü yapıların TBDY 2018 kapsamı dışında değerlendirilip değerlendirmeyeceği ayrıca araştırılmalıdır.

Saygılarımla.

Geri