İDECAD Vs ETABS İÇİN RADYE TEMEL KARŞILAŞTIRMASI

Aynı yapısal tasarımın iki programda çözülüp sonuçlarının karşılaştırılması üzerine bir proje üzerine çalışıyorum. Radye temeli etabsta çizerken mesnetler arasına parça parça çiziyorum. ayrıca restraintsleri UX,UY VE RZ olarak ayarlamam gerekiyor. Aşağıya nasıl parça parça çizdiğime dair bir fotoğraf ekledim.
1.Sorum şu, anladığım kadarıyla idecad de bir restraints ayarı yapmayacağım, doğru mudur?
2. olarak da idecadde temeli tek parça olarak yine aşağıda ki gibi çizsem sonuçların karşılaştırılmasında sorun yaşar mıyım?
3. Ayrıca etabsta area spring tanımlıyorum, idecadde temel yayı(area spring) tanımlayacak mıyım? yoksa temel yatak katsayısını programa nasıl aktabilirim?

1674468367347.png1674468419248.png
 
Merhaba,

etabs adına;

etabs da radye temeli görseldeki gibi her bir düğüm noktasında ayrı ayrı oluşturmak yerine uçtan uca programda döşeme çizim komutuyla yekpare olarak çiziniz ve hatırlatmak adına( radye temel döşemesini(shell-thick) olarak tanımlayınız).akabinde sizin paylaştığınız görseldeki gibi yeniden 2 öteleme ve 1 dönme (ux,uy,rz) kısıtlamalarını ilgili düğüm noktalarına yeniden tanımlayın.ilgili etabs yay tanımlama görseline ise sırasıyla define-spring properties-area springs ikonlarını seçerek işaretli kırmızı bölge düşey yatak katsayısını tanımlayınız ve sonrasında radye temel döşemesini seçerek sırasıyla assign-shell-area springs ikonlarını seçerek önce apply a ardından ok a basarak tanımladığınız yayı temele atayın.son olarak yeniden radye temeli seçip sonrasında sırasıyla assign-shell-floor auto mesh options ikonlarını seçerek ilgili görseldeki gibi auto cookie cut sekmesini ve ilgili opsiyonlarını seçip kırmızı işaretli bölgeye sonlu eleman aralığını tanımladıktan sonra apply a tıklayıp ardından ok a tıklayarak tamamlayın.

idecad adına;

restraints ayarı yapmanıza gerek yok.temeli bu şekilde çizmek (sonlu eleman aralıklarını etabs ile aynı değer girmek şartıyla) doğru olandır.idecad e analiz ayarları sekmesindeki temel-zemin bölümünde yatak katsayısını ve ilgili parametreleri tanımlamanız yeterli olacaktır.kolay gelsin, İyi çalışmalar dilerim.
ETABS YAY VE DÜŞEY YATAK KATSAYISI TANIMI.PNGETABS RADYE TEMEL-SONLU ELEMAN ARALIĞI.PNG
 
Açıklayıcı cevabınız için çok teşekkür ederim. Anlıyorum ki etabsa hakimsiniz bu yüzden izninizle bir soru daha sormak isterim. Etabsta zemin birim ağırlığı ve zemin taşıma gücü qt değerlerini nereye girmemiz gerekiyor?
 
Merhaba,
etabsda taşıma gücü kontrolü diğer bir deyişle zemin gerilmeleri kontrolü deprem yönetmeliği kombinasyonları vasıtasıyla analiz sonucunda soil pressures adlı sekmeden taşıma gücünü sağlayıp sağlamadığı kontrol edilerek yapılır,etabsa tanımlanmaz.ek olarak etabsa zemin birim hacim ağırlığını tanımlamanıza bu hususta gerek yoktur.zemin birim hacim ağırlığı ve zemin katman bilgileri etabsda zemin-yapı etkileşim hesaplarında(gerilme-şekil değiştirme) önem kazanır.
 
Geri
Üst