V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

İstinat Duvarı Modelleme

aliboyar

Yeni Üye
Yaklaşık yüksekliği 10 m olacak olan ve parsel uzunluğu 30 m olan bir istinat duvarını modellemek için bina temeli ile birleştirmek uygun olur mu ? Uygun ise idecad'de temel modellemesi nasıl yapılmalı ?

Pdf dosyasında kesit verilmiştir. İstinat duvarı üzerinde yazan ölçülendirmeler temsilidir. Henüz zemin etüt değerleri elde edilmemiştir.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
İstinat duvar temellerini bina temelleriyle yada binanın herhangi bir kat hizası ile ilişkilendirmek doğru bir yaklaşım değildir. Öngöremediğiniz, hesaplayamadığınız yük ve hareketleri binaya vermiş olursunuz. Bunun yanında takdir edersiniz ki yüksekliği 10 m olan bir istinat duvarının kesitleri çok büyük olacaktır. Özellikle taban kesiti çok büyük çıkacaktır. Bu da çekme mesafesi içerisinde zaten bu şekilde bir duvarı çözemeyeceğiniz anlamına gelir. Böyle bir duvar en azından 2 kademe olmalı yada bunun yerine başkaca geoteknik çözümler bulmanız gerekir.

NYILMAZ

Merhaba, konu ile ilgili birkaç kişiye sorduğumda temel ile birleştirilmesi halini önerenler ve sorun olmayacağını belirtenler oldu. Fakat benimde içime sinmiyor. Kayma güvenliği açısından da binaya nasıl bir etki edeceğini bilmemekle beraber, doğru bulmuyorum. Parselin bulunduğu adada henüz yapılaşma yok. İstinat duvarı için zemin etütü ve zemin tomografisi işlemleri yapılacak. Elde edilen sonuçlara göre 5-6 m'lik bir istinat temeli hesaplamaları kurtarırsa, ilgili idare tarafından ada bazlı ön cephe çekme mesafesi değiştirilebilirse (örn: 7-8 m çekme mesafesi onaylanırsa), bu şartlarda istinat duvarının uygulanmasını doğru bulur musunuz ? İstinat yapısının temeli ile bina temeli arasında yaklaşık ne kadar mesafe olması gerekli?

Merhaba, konu ile ilgili birkaç kişiye sorduğumda temel ile birleştirilmesi halini önerenler ve sorun olmayacağını belirtenler oldu.
Ben yapmazdım ve daha önce benzeri bir durum karşıma gelmiş olmasına rağmen yapmadım, yaptırmadım. Önerenler neye istinaden önermiş bilmiyorum. Eğer ortaya bir mühendislik altyapısına dayanan bir şey koyarak söyleniyorsa elbette itirazım olmaz.
Elde edilen sonuçlara göre 5-6 m'lik bir istinat temeli hesaplamaları kurtarırsa, ilgili idare tarafından ada bazlı ön cephe çekme mesafesi değiştirilebilirse (örn: 7-8 m çekme mesafesi onaylanırsa), bu şartlarda istinat duvarının uygulanmasını doğru bulur musunuz ? İstinat yapısının temeli ile bina temeli arasında yaklaşık ne kadar mesafe olması gerekli?
Bence siz bir hesaplama yapın. Ne şekilde bir bir duvar yapısı ile karşılaşıyorsunuz, görün. Sonra bunun uygulanabilirliğine bakın. Ama şunu söylemeden edemeyeceğim; hesap kitap harici dayanma yapıları ne yazık ki insana her zaman tatsız sürprizler yapan yapı tipleridir. Mesafe mi? Ben boşluk bırakacak olsam sanırım dilatasyon derzi gibi bir şey olmazdı. Yani olası hareket riskini karşılayabilecek ve bu sırada önlem alınmasını sağlayacak kadar bir mesafe olmalı.

İlgilendiğiniz ve bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Zemin etüdü sonuçlarına göre bir tasarım ortaya çıktığında tekrar rahatsız edebilirim. :) Saygılarımla.

Geri