1. modda burulma

Yapımda 1. modda burulma görülmekte yapı sebebi ile yüksekliği nedeni ile burulmayı gideremedim. Yönetmelikçe burulma hususunda bir kısıtlama mevcut mu? hesapta nasıl önlemler alınıyor burulma olan yapılarda
 
Projeniz eklenebiliyor ben ekledim.
Teşekkür ederim yapı husunda ilk sorduğum soru konusunda yardımcı olabilir misiniz. 1. modda yer alması yönetmeliğe aykırıı mıdır?
1. modda katılımı az ise problem oluşturur mu?
yada 1. modda burulmayı engellemek için perde boyları hariç bir düzenleme yapılabilir mi ?
 
Yapıların 1. modlarının burulma olması ile alakalı herhangi bir kısıtlama TBDY içerisinde bulunmuyor. Burada modların kütle katılımlarının toplamının %95 'i geçmesi TBDY 'e göre yeterlidir.
Ancak genel kaideler birinci modum burulma olmaması yönündedir. Bu sebeple eğer 1. modda burulma modu olmasını istemiyorsanız taşıyıcı sistemi değiştirmeniz gerekiyor. Bu durumda perde boyutlarını ve onunla birlikte yönlerini de değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki resimde yeşil renk ile işaretlediğim 9 aksında yaptığım gibi perdelerin yönünü değiştirerek daha düzenli ve genel beklentilere uygun mod şekilleri çıkartan bir yapı oluşturabilirsiniz.

1683271124560.png
Burada ek olarak mor renk ile işaretlediğim kirişlerin bir ucu perdelere bir ucu kirişlere bağlı. Bu kirişler saplama kirişi olarak çalışacaktır. Bu noktada öneri olarak bu kirişler içi dikkatli olunmasını ve mümkünse kirişlerin tamamının düşey taşıyıcı sisteme bağlanmasını öneriyorum.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst