V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

16.8.4.Yüzeysel Temellerin Yatayda Kayması

Sn muvayapı,
Müsait olamadım, ancak aşağıdaki sorunuza Sn sarıdurmuş cevap vermiş ve benim de şu ana kadar bilgim o yönde.

Teşekkürler sn Mirza zemin etüdü hazırlayan ekibe derken farklı bir ekibin mi hazırlaması gerekiyor raporu yoksa ortak bir rapor mu hazırlamalıyız proje müellifi inşaat mühendisi,jeolog ve jeofizikçi ile birlikte? Yeni yönetmelikte bildiğim kadarıyla zemin etüdünün veri raporu ve geoteknik rapor diye iki bölümde hazırlanması gerekiyor. Geoteknik rapor bölümündeki hesaplamaları da biz proje müellifi inşaat mühendislerinin sorumluluğu altında diye algıladım. Sizlerin görüşü ne bu konuda acaba?

Veri raporunu Jeoloji ve Jeofizik mühendisi hazırlayacak.
Temel etüdü Geoteknik raporunu ise Geoteknik uzmanı olan İnş. Müh. hazırlayacaktır.

Ancak hali hazırda her nekadar proje üretimi süreci şartnamenin kaotik yazım dili nedeniyle durmuş olsa da yapacağım şey; projeyi etkileyen geoteknik kontrollerde aktif bir şekilde müdahil olmak olurdu.
Bölüm 16 maalesef oldukça eksik bırakılmış. bir çok yerde literatüre atıf yapılmakta, sınır değerler, ilgili bağıntılar vs verilmemekte. Bu da kontrol mekanizmalarıyla proje müellifleri arasında ciddi tartışmalara yol açacaktır.
Ör: Taşıma Gücü bağıntısındaki Nc, Nq Ny denklemleri.... fi=0 icin Nc değeri tanımsız olmakta... literatürde Meyerhof, Terzaghi 5.70 alırken, Hansen vesic 5.14 almış.. 1-2 MPa taşıma gücünün tartışıldığı kontroller mekanizmalarında bu boşluk oldukça tartışılacaktır. neden 5.70 aldın gibi.

s,b,i,d gibi faktörler... terzaghi de hepsi yok, meyerhof farklı, hansen farklı...

zemin oturma hesabı için sınırlama var ama bu sınır nedir? nasıl hesaplanmalı, cevap yok... literatüre bakın deniyor.

yatayda kayma hesabı için Huseyin Bey'in sorduğu Rpk değeri yönetmelikte yok... literatürde, yalın ifade de var (Sn 2m projenin yazdığı) dinamik etkilerle birleştirilmiş hali de...
Bodrum perdelerine etkiyen basıncların hesabı... trapez yükleme yapılmayacak, düzgün yayılı olacak denmiş.. su basıncı bildiğimiz kadarıyla üçgen yayılı olarak etkir ancak su kuvveti diye bir denklem verilmiş ve ordan anlıyoruz ki üçgen degilmiş ve neden zemin için basınc hesaplarken su icin kuvvete dönüştürme gereği duyulmuş onu da anlamış değilim. (belki de geoteknikçi olmadığım için)

anlayacağınız şartname yazarları diğer bölümlerde olduğu gibi bu bölüm için de "herşeyi devletten beklemeyin kardeşim" demişler...

çok uzatmak istemiyorum ancak TBDY 2018'e eleştriler içeren bir çalışma.... ufuk açıcı olacaktır.

iyi çalışmalar, saygılar..

Ekli dosyalar

Sn mirza her şeyi özetlemişsiniz kısaca bizede araştırma yapmak, öğrendiklerimizi paylaşmak kalıyor. İmonun düzenlemiş olduğu yeni deprem yönetmeliğinde geoteknik hususlar adında 3 partdan oluşan geoteknikle alakalı videosu var her meslektaşımızın ön bilgilendirme için izlemesini temenni ederim. Herkese güzel yorumları için teşekkür ederim. İyi çalışmalar

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Teşekkürler Sayın Mirza gönderdiğiniz belge için akşam okurum sadece kulaktan dolma bu konuda bilgim vardı.

Bu arada sn.ilkem'in hazırlayıp paylaştığı bağıntıları kullanarak yatayda kayma kontrollerinizi yapabilirsiniz. Kendisine paylaşım için tekrar teşekkürler.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Temel ve zemin etüdü uygulama esasları ve rapor tebliğ bugün itibari ile resmi gazete de yayınlanmıştır.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Tebliği okuyan var mı? Raporda 3 kategori olarak ayrılmış ve duruma göre inşaat mühendisi jeoloji ve jeofizik mühendisi tarafından ortaklaşa yapılacaktır denilmiş.Yani geoteknik uzmanı tarafından dememiş ben öyle anladım.

Kategoriler ve kategorilere göre raporu hazırlaması gereken ekipleri derledim.

Ekip ve kategorilerden yana beklenmedik birşey yok da Kategori 2'de altını çizili ifadeden ne anlamalıyız?

"...yüksek risk taşımayan, alışılmamış taşıyıcı sistem ve yükler içermeyen..."

Ekli dosyalar

• 1.JPG
    1.JPG
    368.1 KB · Görüntüleme: 4,260
Geri