Yaptığım inceleme sonucu tespitlerimi belirtmek isterim. Bahsettiğiniz duruma göre çıkan sonuçlar aslında tam da beklenen sonuçlar.
3 Katlı bir yapının periyodu 5 katlı bir yapıya göre daha düşük çıkmaktadır. Bu durum da deprem etkilerinin daha büyük oluşması anlamına gelmektedir çünkü spektrum eğrisinde düşük periyot yüksek deprem etkisi anlamına gelir. Aynı zamanda TBDY 4.8.4 uyarında hesaplanan eşdeğer taban kesme kuvveti büyütme katsayısı yani dinamik büyütme katsayısı da 3 katlı olan yapıda daha fazla hesaplanmaktadır. Bu katsayı da iç kuvvetlerin daha fazla artırılması gerektiği anlamına geliyor.
Bunun da sebebi yapının taşıyıcı sisteminde perdenin kenarda modellenmesi ve burulma düzensizliği oluşturması olarak görülebilir.
5 Katlı yapıda hesaplanan donatı düzeninde ilgili kirişlerin donatı alanları sınıra yakın bir şekilde yerleştirilmiştir. 3 katlı yapıda ise tasarım moment değeri düşük bir oranda artmıştır. Aslında teorik olarak kiriş momentleri arasındaki fark oldukça küçük ancak donatı yerleşimi sınıra yakın olduğundan bu şekilde bir sonuç çıktığını söyleyebiliriz. Aşağıdaki resimde sol kısımda işaretlediğim 3 katlı yapının sağ kısımda işaretlediğim 5 katlı yapının sonuçlarıdır. (Donatıların sabit olması durumu dikkate alınarak yapıldı) Buradan yukarıda bahsettiğim durum için çıkan kiriş momentlerinin artışı gözüküyor ama artış ufak bir miktarda.
Burada kolonlar ile ilgili de şu bilgiyi verebilirim. Kolonlarda eksenel kuvvet ve iki eksenli eğilme etkileşimine göre donatı belirlenmelidir. Eksenel kuvvet değeri de moment dayanımını değiştirir. aşağıda gönderdiğim etkileşim eğrisinde bu durum görülüyor. Mavi çizgili olan kolonda normal kuvvet değeri daha yüksek olduğundan moment dayanımı da daha büyük çıkmaktadır. Ancak yeşil çizgide normal kuvvet az olduğu için moment dayanımı da düşük çıkıyor. Burada yukarıda bahsettiğim deprem yüklerinin artışı durumu ile birlikte kolonlarda bu tip bir yetersizlik beklenebilir.
Sonuç olarak burada önerimiz her iki duruma göre yapılacak bir analizde en olumsuz şartları dikkate alan bir tasarım yapmaktır.
Bu durumu yalnızca DGT yaklaşımı ile yapılan normal analize göre belirledim. Bunun yanında performans analizleri, yapının mevcut durumu, beton ve donatı dayanımının zamana göre değişmesi, bilgi düzeyi gibi etmenler gözönüne alınması da ayrıca gerekiyor.
Saygılarımla...