Çelik kirişlerin veya aşıkların standart tip malzemesi biliyorsunuz ki 6m veya 12 m uzunluğunda olmaktadır. uygulamada da örnek veriyorum 20 m bir açıklığa 12 m + 8 m veya 6m +6m+6m+2m şeklinde parçalar birleştirilerek yapılıyor idare bizden yine bu birleşimlerin hesap raporunu ve moment aktarma raporunu talep ediyor bu gibi durumlarda idecad te malzemeyi tek parça imiş gibi gösterdiği için biz buraya ayrıca bir birleşim yapmıyoruz zaten idecad te örnek veriyorum aşık atarken böyle bir birleşim yapmakta mümkün değil bize bu konuda yardımcı olur musunuz.
1- Aşıkları modellediğinizde program seçtiğiniz elemanlar arasında aşıkları tek parça oluşturur. Analiz yapıp perspektif ekran sağ tus analiz görüntüleme aşık sonuçları sekmesine giderseniz moment diyagramından birleşimlerin moment aktardığını görebilirsiniz.
2- Aşıklar sadece tüm kesişimlerden böl-birleştir komutu ile bölünebilir. Bu durumda ana kirişleriniz, makaslarınız ve kolonlarınıza göre program otomatik böler ve aşık birleşimini oluşturur. Kirişleriniz 6+6+6+2 ye uyuyor ise aşıklarınızda tam aynı hizadan bölünmüş olur. Bu birleşim moment aktarmaz. Tüm kesişimlerden bölündüğünde program hesabı gereken bu olduğu için gerber kirişi mantığında yapar.
Bölündüğü nokta 6+6+6+2'ye denk gelmiyor ise arayüzde bir müdahalede bulunamazsınız. Örneğin açıklık ortasına denk geliyor ise belirttiğiniz hizalar için ek birleşimi girmeniz gerekir, bunu arayüzde yapamıyoruz. Çelik çizimler - Montaj ve Tekil elemanda değişiklikler yapmanız gerekir. Bunun içinde çizimlerde 6+6+6+2 ye denk gelecek şekilde aşıkları bölüp bindirme levhalı ek birleşimine ait kesiti ekleyerek bu noktaları çözebilirsiniz. Veya teklaya aktarıp oradan devam edebilirsiniz.
Kullanılan bindirme levhalı ek birleşimi literatürde moment aktardığı kabul edilen bir birleşimdir zaten. Bunun içinde açıklamaya Çelik Yapılar yönetmeliği uygulama kılavuzundan ilgili bölümü bulup ekleyebilirsiniz. Kılavuzu internet aracılığı ile bulabilirsiniz. Program arayüzünde böl ve birleşimi tanımla işlemini yapmadığımız için arayüzden bir moment diyagramı ile konuyu çözemeyiz.
3- Çelik kirişler için arayüzde böl komutuna giriniz. Açılan pencerede başlangıç ve sondan mesafe girebilirsiniz. Bölünen noktadan projenize uygun olan ve hesabı yapılan bindirme levhalı ek birleşimi veya alın levhalı ek birleşimi ile bağlantı oluşturabilirsiniz. Analiz sonrası perspektif ekran sağ tus analiz görüntüleme kesit tesirleri sekmesine giderek moment diyagramları üzerinden birleşimlerin moment aktardığını gösterebilirsiniz. Buradan alacağınız ekran görüntülerini rapora eklemeniz yeterli olacaktır.
Aynı zamanda her iki birleşiminde tasarım raporunu da rapora ekleyebilirsiniz.
Sorununuz bu durumların dışında ise lütfen bir proje ve bir görsel ile kısaca anlatınız.