Analiz Süresi nasıl kısaltılır

Merhabalar. B+Z+1+2+3 bir projem bitirmek üzereyim. Biraz büyük proje olduğu içindir idecadde analiz sürem 30 dakikayı buluyor veya sürekli 11. 12. dakikalarda takılıp kalıyor ilerlemiyor veya bazen idecad anlamsızca kendini kapatıyor. Bilgisayarım Asus Tuf gaming i5 11. nesil RTX350 ekran kartım var turbo modda çalıştırdığım halde bu analizlerin 30 dakikayı bulması benim işlerimi bitirme süremi çok uzatıyor. Projeyi ekte sunuyorum inceleyip yardımcı olursanız çok sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • Güzel sanatlar.cde
    4.5 MB · Görüntüleme: 12
Merhaba,
-Projenizde bilgilsayarımda yaptığım analizlerde herhangi bir kapanma sorunu oluşmamaktadır.
-Proje dosyasının 3 ayrı bloktan oluştuğu görülüyor. Blokların taşıyıcı sistem tipi seçimi, perde devrilme kontrolleri, rijit kat tanımları vb. yönetmelik kontrolleri açısından da ayrı proje dosyalarında çözümlenmesi uygun olur. Blokların ayrı proje dosyalarında modellenip çözümlenmesi analiz sürelerini de azaltacaktır.
İlave bazı notlar;
-1. bodrum katta bodrum çevre perdeleri var. TBDY2018 madde 3.3.1.1.a) ya göre katın rijit kabul edilmesi uygun olur. Rijit bodrum kat olan yapılarda iki yükleme durumlu hesap yöntemini seçmenizi öneririz.
-Enkesit şekli U, T,C vb. perdelerin grup perde olarak tanımlanması uygun olur.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
-Taşıyıcı sistem tipinin A15 seçilmesi uygun olur.
-Orta blokta 15-17 aksları arasındaki merdivenin ayarlarında çıkış yönü değiştirilmiş. Merdiven kolları arasahanlığa bağlanmıyor.
 
Sonlu elemanların boyutlarını bir miktar büyütebilirsiniz. Sonlu elemanların sayısı arttıkça hassasiyet arttığından analiz süresi uzayacaktır. Bu sebeple analiz sonuçlarının doğruluğunu etkilemeyecek en büyük sonlu eleman boyutunu seçebilirsiniz.

Modal analiz yaparken rx ve ry serbestlikleri işaretli seçilmiş. bu serbestlikleri kaldırabilirsiniz. Bu durumda analiz süresi kısalacaktır. Ayrıca mod sayısını da kütle katılımını sağlayacak şekilde azaltmanız da analiz süresinin kısalmasına sebep olacaktır.

Projede dilatasyonu 3 ayrı blok bulunuyor. Bu yapıları hem analiz-tasarım açısından hem değerlendirme açısından hem de hız açısından ayırabilirsiniz. Ayrıca ayırdığınız yapılarda A2-A3 düzensizliği bulunmuyorsa rijit diyafram ile çözüm yapabilirsiniz. Bu iki işlem de analiz süresini oldukça kısaltacaktır.

Yapıda görüldüğü üzere döşemeler, temeller ve perdeler kabuk sonlu elemanlar ile modellenmiştir. Bu büyüklükte bir yapı için analiz süresi uluslararası programlara göre oldukça hızlıdır. Yukarıda bahsettiğim optimizasyonlar ile birlikte bu süre daha da kısalacaktır.

1658224335494.png

Bunların dışında analiz süresini azaltmak için yapılabilecekler ile ilgili yazdığımız idecad bilgi bankasında bulunan metnin bağlantısını aşağıda gönderiyorum.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst