Merhaba. Programdaki analiz yöntemleriyle alakalı 2 sorum olacak; (yeni yeni bu işlere girmeye hazırlanan biri olarak saçma sorular sorarsam kusura bakmayın lütfen)

1- Modal analiz yöntemi olarak bir admin başka bir konuda, "sadece betonarme bir yapı tasarlıyorsanız Eigen'i kullanın" demiş. Ama programda default olarak Ritz seçili ve eminim binlerce kullanıcı buna dokunmayarak Ritz ile analiz ediyor. Betonarmede Eigen daha doğru sonuç veriyorsa ve kullanıcıların çoğunluğunun da betonarme için programı kullandığını biliyorsak neden programda Eigen seçili değil?. Ben yanlış mı yorumluyorum bunu biraz açabilir misiniz rica etsem.

2-Biz direk bir analiz yaptırdığımızda (f9 ila yaptırdığımız standart analiz) zaten nonlineer analiz yaptırmış olmuyor muyuz?. Analiz seçeneklerindeki Nonlineer itme analizi standart analizden farklımdır. yoksa orada bulunan Nonlineer itme analizi, doğrusal analiz ve riskli bina analizinin tamamı mevcut var olan binalar için midir? Bunların standart analizden farkı nedir?

Deprem yönetmeliğini okuyorum, sizlerin diğer postlarda verdiği yanıtları okuyorum ama kafam çorba oluyor. bir sürü analiz yöntemi var hangisi ne zaman tercih edilecek işin içinden çıkamıyorum. 2. maddeyi detaylarla girmeden kabaca hangi analiz ne içindir gibi bi izah edebilirseniz inanın çok sevinicem...
 
1) Her türlü ritz kullanabilirsiniz. Bu mesajı gördüğünüz yerin linkini gönderebilirseniz bir bakarız, belki başka bir anlamda/bağlamda kullanılmıştır cümle içinde.
2)itme analizi ile normal (dgt) analiz farklıdır. normal analiz lineerdir. İkisi temelden farklı yöntemlerdir, farkı nedir diye özetlemek zor :)

Genel olarak basitçe söylersek:

-yeni proje yapıyorsanız normal analiz (dgt/f9) yapacaksınız. (istisnası var, şu an madem kafanız karışık, oralara girmeyelim :) )
-mevcut binayı değerlendirecekseniz (güçlendirme vs) itme analizi ya da lineer performans analizi yapacaksınız
 
neden programda Eigen seçili değil?. Ben yanlış mı yorumluyorum bunu biraz açabilir misiniz rica etsem.
Çünkü her türlü yapıda ritz kullanılabilir.
Fakat betonarme ve çelik bir arada dinamik analiz yapılırken eğer eigen metodu seçilirse Eigen vektörün doğası gereği bazı modlar yakalanmayabilir.
Ayrıca Dinamik analiz için, Eigen vektörleri yerine Ritz vektörleri önerilir çünkü aynı sayıda mod için Ritz vektörleri daha iyi bir katılım faktörü sağlar ve bu da analizin aynı doğruluk düzeyinde daha hızlı çalışmasını sağlar.

Nonlineer itme analizi standart analizden farklımdır
Nonlineer itme analizi standart DGT analizden farklıdır
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
1. maddeyi anladım teşekkürler...

2. madde ile ilgili olarak (itme analizi ile dgt analiz farkını az çok biliyorum). Benim kafamda oturtamadığım şeyi şu; İdecadin standart analizinin DGT için olduğunu söylemişsiniz. Yönetmelik sanırım (yönetmelik olmasa bile genel kabul) nonlineer analizin daha gerçekci sonuç verdiği değil midir. Neden standart analiz DGT ye göre yapılıyor. Nonlineer sadece mevcut yapılar için mi kullanılıyor bu yüzden mi? Öyle ise de başka postlarda yeni bina yapan bazı kullanıcıların normal analiz yanında nonlineer analiz yaptırdıklarını falan da okudum. O analizle kurtaran bu analizle kurtarmadı gibi konuşmalar yapılıyor. İyice tereddüte düşüyorum, tüm analizleri yapmamız lazım? Zihnim bu konuda çok bulanık şuan..

3- Nonlinear Hesap Esasları (ŞGDT) (a) maddesindeki "daha önce ön tasarımı yapılmış" ne demek. Yeni binayı mı kastediyor?

4-Bir de belki yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevaplarda bunun cevabı da şekillenmiş olacak ama yine de sorayım istedim; 2018 sihirbazında sistem sürekli DGT seçiliyor. ŞGDT bildiğim kadarıyla daha doğru sonuçlar verirken neden sürekli DGT seçili oluyor,?

Bu konuları hazırcı bi şekilde direk buraya soruyor değilim, inanın çok fazla araştırma yapıyorum, başka kaynaklardan ulaşabileceğim şeyler için bu forumda doluluk yaratmamak adına. ama bu konuda örneğin netleşemedim bir türlü. Yönetmelikler sanki daha önce bu işleri bilen insanlar için yazılmış gibi, yeni başlayanların anlamlandırması zor bi dille yazılmış çok madde var. Umarım sürklase etmemişimdir sizi :)
 
Neden standart analiz DGT ye göre yapılıyor. Nonlineer sadece mevcut yapılar için mi kullanılıyor
Yönetmelik yeni yapılarda şgdt tasarımını sadece BYS=1 için istiyor. şgdt için zaten dgt yapmanız gerekiyor önce. Siz yönetmelik istemese bile yeni yapı için de şgdt yapabilirsiniz. Ama denetim mekanizmaları sizden dgt için tüm yönetmelik kontrollerini isterler.
 
Yönetmelik yeni yapılarda şgdt tasarımını sadece BYS=1 için istiyor. şgdt için zaten dgt yapmanız gerekiyor önce. Siz yönetmelik istemese bile yeni yapı için de şgdt yapabilirsiniz. Ama denetim mekanizmaları sizden dgt için tüm yönetmelik kontrollerini isterler.
Bunu şuan çok iyi anladım,

Peki analiz seçeneklerinde bulunan nonlineer itme analizi, ŞGDT de kullanılacak analiz modeli midir, yoksa mevcut yapılar için analiz modeli midir? Bunu da bi netleştirebilirsek çok sevinicem...
 
Geri
Üst