15 Kasım 2025 tarihinden sonra ürün fiyatları güncellenecektir.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Ara kat döşemeleri olan kirişsiz yapı nasıl modellenir?

Herkese Selam, projem ekte görüleceği üzere 3 bodrum kattan oluşan otoparklı bir avm projesi. Mimari sebebiyle mantar döşeme olarak çözmenin daha uygun olacağını düşündüm, ayrıca ara kat döşemelerim mevcut. Bu döşemeler katların diyaframına otomatik bağlanıyor mu, yani sadece kot vererek oluşturdum bu yeterli midir? Bir de çevre kirişi dönmemi önerir misiniz bu yapıya? Genel olarak tavsiyelerinize ihtiyacım var, teşekkür ederim. (Not: Modellememi henüz bitirmedim, başındayım diyebilirim. Duvar objeleri, merdivenler henüz modellenmedi, hesap aksları düzenlenmedi vs.)

Ekli dosyalar

ara kat döşemelerim mevcut. Bu döşemeler katların diyaframına otomatik bağlanıyor mu, yani sadece kot vererek oluşturdum bu yeterli midir?
Döşemeler otomatik olarak kat diyaframlarına bağlanır. Analizden sonra deformasyonlar ve analiz modeli kontrollerinin yapılması uygun olur.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Tek kat içinda üst üste gelen döşemeler varsa bu tip döşemelerin tanımlanması ile ilgili paylaştığım forum linkini inceleyiniz.

Projenizde önemli modelleme ve tasarımsal hatalar var. Bu durumlar kontrol edilmelidir.
Döşeme kotları kat içerisinde kolon ve perdeler ile uyumlu değil. Döşemelere "+" kot verdiğinizde bu döşemeleri taşıyan elemanların kotlarını uygun şekilde düzenleyin. Bir üst katta kolon ve perdelerin kotlarını alt katın kolon ve perde kotlarına uygun olarak düzenleyin.
Kolon ve perdelerde tanımlanan kotlardan dolayı iç içe geçme gibi durumlar düzeltilmelidir.
veya bu döşemelere aktif kat kotları içerisinde kalacak şekilde "-" kot tanımlayınız.
1761054247142.png
1761054301590.png

Kirişsiz döşeme modelleme kuralları ile ilgili forum sayfalarını inceleyiniz.

Kirişsiz döşeme için döşeme açıklıklarınız çok fazla
1761055183282.png

Kirişsiz döşemelerde tbdy 2018'e uygun olarak iki aşamalı çözüm yapılır. Birinci aşamada kolonlar mafsallı kabul edildiği için her iki yönde perde olması ve genel olarak perdelerden oluşan bir taşıyıcı sistem tasarımı yapılmalıdır. Perdeler düzenli yerleştirilmelidir.
  • Birinci aşama hesapta çerçeve kolonları alttan ve üstten mafsallı alınır. Bu durumda deprem etkilerinin tamamı boşluklu veya boşluksuz perdeler tarafından karşılanır.
  • İkinci aşama hesapta çerçeve kolonları monolitik olarak modellenir.
Yardım sayfasını inceleyiniz.

Büyük döşeme boşlukları ve perdeler ile yetersiz döşeme bağlantıları olan yerler var.
1761055483077.png
1761055551944.png

Üst katlarda sehim/zımbalama sorunu oluşturacak büyük konsollar ve açıklıklar var.

1761055636933.png

Yasin bey çok teşekkür ederim. Anlamadığım bir nokta şu; ben döşemelere + kot verdim yani döşemeyi oluşturduğum kattan bir üst kata taşımış oldum, bu yanlış bir uygulamamadır? Bunun yerine bir üst katta döşemeyi oluşturup - kot vermem mi gerekiyordu? Doğrusu nedir ve aralarında nasıl bir fark oluşuyor?

Kat seviyelerine yakın döşemeleri "+" kot vererek modelleyebilirsiniz.
Örneğin +20cm kot verdiğiniz döşemeler için bu döşemeyi taşıyan kolon ve perdelerin üst kotunuda +20cm olarak düzenleyiniz.
Üst kata geçtip bu kolon ve perdelerin alt uc kotuna +20cm tanımlayarak sürekliliği sağlayınız.

veya 2.durum olan döşemelere "-" vererek modelleme yapabilirsiniz. Bu durumu kat ortasına yakın döşemelerde kullanmak uygun olabilir.
Örneğin kat ortasında bulunan bir sahanlık döşemesi için -150cm kot verebilirsiniz.

Modelleme yaptıktan sonra katları geometri kontrolü yaparak model kontrolü yapın.

Perspektif penceresinde aktif kat görünüm durumunda her katı ayrı ayrı inceleyin.
Kat seviyesi dışında mesnetlenmemiş döşeme modellemeyin.
1761122438815.png

Kolon ve perdelere verdiğini kotlar eleman boylarını, bindirme ve filiz konumlarını etkiler. Bundan dolayı beton döküm aşamalarının da dikkate alınması uygun olur.

Geri