Arka dolgusu eğimli istinat hesapları

sereze

Tanınmış Üye
Selamlar,

Arka tarafı eğimli istinatlarda yük hesabı ve moment kolları hesabı temel kenarına göre yapılıyor. Temeli dolgu içine uzatmazsak hem hesaplanan yükler düşük hem de moment kolları az olduğu için daha küçük kesitler yeterli olabiliyor. Halbuki temelin dolgu içine uzatılması istinatlar için doğru bir tasarımdır. Yatay yüklerin ve moment kollarının temel kenarındaki dolgu yüksekliğine göre hesaplanmasının doğru/ekonomik olmadığını düşünüyorum. Ekli cde'de iki şekilde yapılmış istinat ektedir.

Screenshot_5.pngScreenshot_6.png

Üstte bahsettiğim konudan kısmen bağımsız arka tarafı eğimli istinatlarla ilgili genel bilgi: Yönetmelik eğimli istinatları cezalandırıyor, yükler iki katına kadar çıkabiliyor. Özellikle belli bir açı değerinden sonra formül değiştiği için alınan yükler bir anda artabilir.
 

Ekli dosyalar

  • istinat.cde
    25.8 KB · Görüntüleme: 17
Selamlar,

Arka tarafı eğimli istinatlarda yük hesabı ve moment kolları hesabı temel kenarına göre yapılıyor. Temeli dolgu içine uzatmazsak hem hesaplanan yükler düşük hem de moment kolları az olduğu için daha küçük kesitler yeterli olabiliyor. Halbuki temelin dolgu içine uzatılması istinatlar için doğru bir tasarımdır. Yatay yüklerin ve moment kollarının temel kenarındaki dolgu yüksekliğine göre hesaplanmasının doğru/ekonomik olmadığını düşünüyorum.

İstinat duvarında aktif dolgu yüksekliğine ait moment kolu Prof. Dr. Mustafa Düzgün' ün istinat duvarları kitabında belirttiği gibi hesaplanmaktadır. Eklediğiniz istinat duvarında da moment kolu buna göre hesaplanmaktadır.
İyi çalışmalar

1643705147125.png


1643705541583.png
 
Levent Bey, cevabınız için teşekkürler. Ben de birkaç farklı kaynakta hesabın Prof. dr. mustafa düzgün' ün istinat duvarları kitabında belirttiği gibi yapılması gerektiğini gördüm. Ama yine de benim mantığıma tam oturmadı. Üzerinde biraz daha düşünmem gerekecek
 
Geri
Üst