ARSA Metodu ile Analizin Çok Uzun Sürmesi

ipekdela

Yeni Üye
Merhabalar,

Nonlineer analiz yöntemi olan ARSA metoduyla mevcut binaya güçlendirme elemanları ekledikten sonra yaptığım analiz 26 saattir devam ediyor. Bu kadar uzun sürmesi normal midir? Bir de doğrusal analizde GB 'de olan kolonlar nonlineerde kurtarıyor gözüküyor. Bu problemin sebebi mantıksal olarak ne olabilir?
 
nonlineer analiz yöntemi olan arsa metoduyla mevcut binaya güçlendirme elemanları ekledikten sonra yaptığım analiz 26 saattir devam ediyor. bu kadar uzun sürmesi normal midir?
Bu süre normal değil projenizi inceledim. Öncelikle geometri kontrollerinde hatalı kiriş kolon kesişimi hatasının düzeltilmesi uygun olacaktır. Bu durumda analiz yapıldığında tüm yükleme durumları için analiz süresi 77 dk civarında olmaktadır. Bunun yanında projeniz gönderdiğiniz haliyle de benzer dakikada çözüldü. Önce normal analiz yapıp daha sonra performans analizi yapabilirsiniz. Eğer bunların dışında bir durum var ise analiz ekranının ve analiz ayarlarının ekran görüntüsünü göndermeniz daha uygun olacaktır.

1655818206817.png

1655819091151.png


doğrusal analizde gb 'de olan kolonlar nonlineerde kurtarıyor gözüküyor. bu problemin sebebi mantıksal olarak ne olabilir?
Burada en temel sebep analizlerin birbirlerinden tamamen farklı olması. Doğrusal performans analizi, TBDY 15.5.3 'te belirtilen ve doğrusal olmayan şekildeğiştirmelerin, doğrusal bir analiz yöntemiyle hesaplandığı yaklaşık bir ŞGDT yöntemidir. Bu sebeple çoğu durumda cezalandırıcı sonuçlar çıkabilir. Bu yöntemde plastik dönme değerlerine kolonların düğüm noktası dönmesi ve göreli ötelemeleri kullanılarak hesaplanır. Bu sebeple ötelemesi fazla olan kolonlarda plastik dönme değeri de bu yönteme göre fazla çıkacaktır. Ancak doğrusal olmayan yöntemlerde kolon ve kirişlerin uçlarına plastik mafsallar tanımlanarak bu mafsalların plastik dönme değerleri spektrum eğrisi kullanılarak hesaplanan performans noktası ile hesaplanır. Detaylı bilgi ve videoları cevabımın en altında göndereceğim.

Örneğin aşağıda gönderdiğim resimde kırmızı ile işaretlediğim çerçeve için hem kolonların tamamı Y yönündeki depreme göre zayıf ekseninde yerleştirildiği ben de bazı kolonların arasında kiriş bulunmadığı için öteleme değeri fazla çıkmıştır. Bu tarz çerçevelerin tanımlanmadığı sistemlerde doğrusal olmayan analizle farklı sonuçlar çıkması beklenebilir çünkü yöntemler birbirinden farklıdır.

1655817893861.png

Bunun yanında ARSA yöntemi ile performans analizi sonuçlarında da göçme durumu çıkmaktadır. Bu arada şunu da hatırlatmak isterim. ARSA yöntemi çok modlu bir itme analizi türü olduğundan TBDY 1.3.2(d) 'ye göre "tasarım gözetmeni ve kontrolü" hizmeti istendiği belirtilmiştir.

1655819422987.png
1655819582743.png

Performans analizleri ile ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki bağlantılar ve videolardan ulaşabilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Saygılarımla...
 
Ayrıntılı yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Bu güçlendirme denemesini sadece ön proje olarak yapıyorum. Mevcut yapının güçlendirilip/güçlendirilemeyeceğini görmek için. Doğrusal performans analizini yapamamamın sebebi EKO değerleriyle ilgili olan kısıtlama. O sebeple nonlineer incelemek durumundayım. v10.92 ve i7 işlemcili bir bilgisayar ile analiz yapmaktayım. bunların bir önemi var mıdır bilemiyorum ancak belirtmek istedim. İterasyon sayısı 3, ikincil mertebe etkileri lineer ve 15 farklı yön için arsa metodu ile analizi başlattım. daha önce 257 dk civarında süren analiz şu an yaklaşık 30 saattir bitmedi.
 
idecad v10.94 'ü indirip denemenizde fayda olacaktır. Benim verdiğim cevaplar 10.94 versiyonu için geçerlidir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

başlangıçta iterasyon sayısını 1 yaparak analiz yapmayı deneyebilirsiniz. Bu durumda da söylediğim gibi tamamını 78 dakika civarında bitirecektir. Önce normal analiz daha sonra itme analizi yapmanız gerekmektedir. projenizi incelediğimde analizin 30 saattir bitmemesi normal bir durum değil. Burada analiz durumu ekranının ekran görüntüsünü atmanız durumu daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. işlemci ve bilgisayar kalitesi elbette bir miktar hızı etkiler ancak 1.5 saatlik analizi 30 saate çıkartacak kadar bir kalite farkı olacağını düşünmüyorum. Bu sebeple 10.94 versiyonunu indirip analiz yapmayı denemeniz en sağlıklısı olacaktır.

bunun yanında kullanıcılarımız için idecad teknik destek platformundan da projeniz ile ilgili soruları cevaplandırabiliriz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst