Burada bu kadar zorlanmanızın sebebini anlayabiliyorum. Ama çok da böyle şeylere girmeye gerek yok gibi görünüyor. Gelişen süreçte şöyle bir şey oluştuğunu görüyorum:
Her türlü detayı program tarafından yapmak, hesaplattırmak ve çizdirmek.... Bunu sizin nezdinizde diğer arkadaşlara da söylüyorum. Bu doğru bir çalışma yöntemi değil.
Sizin projeniz üzerinden gidersek bodrum katta (sanırım merdiveni bastırmak için bir perde yapmışsınız. Sonrasında asansör çevresine (ki su basmanın dolgu ile doldurulacağını düşünerek söylüyorum) 90 cm perdeler koymuşsunuz. Oysa su basman perdeleriniz 60 cm. Siz şöyle mi düşünüyorsunuz:
asansör perde kenarlarını ne kadar yükseklikte yaparsam asansör orada duracak. Hayır öyle değil. O yükseklik (toplamda 150 cm) asansör kuyusunda çalışacak kişinin emniyetle çalışacağı yüksekliktir. Siz bu taşıyıcı sistemle asansörü yukarıda nasıl taşıttıysanız aşağıya da taşınmış olarak gelecektir. Sizin orada perde yapmanız özellikle toprak altında olan yerlerde kuyu içine malzeme düşmesini engellemek, yapılacaksa yalıtım işini kolaylaştırmak içindir.
Asansör kuyusu konusunda ide yapının ayakları yere basan daha sağlıklı çözümler sunacağını düşünüyorum. Ama şu anki önerisi sizin projeniz için de geçerlidir. Benim yıllardan beri savunduğum bir konu var: Asansör kuyusunu perdeleri yapı ana radyesinden koparılmamışsa 60-70-90 her neyse altına yapılan temelin çok bir hükmü yok. Hatta (bana göre) kalınlığının da önemi yok. Sadece toprakla ilişiğini kesmesi gereken bir kalınlık yeter diye düşünüyorum. Ama bazı arkadaşla benimle hem fikir değil. Ana radyeye basan perde o radyeyi kırmadan daha aşağıdaki
sözde temele nasıl yük aktaracak? Eğer siz katlar boyunca gelen perdeyi ana radyeye hiç değdirmeden ona has bir temel yapıyorsanız ona sözüm yok. bunun da çok sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Özellikle yapı yükseldiğinde aşağıda
daha geniş alanlara yayılması gereken bir temel yapmak zorunda kalırsınız ki bu da ana radyenin
altını oymak gibi bir sonuca götürür. Bu da yine aynı oranda tehlikeli ve sonuçta ana radyenin zemine uyguladığı etki zemini geçip tekrar asansör temeline gelmesi demektir. Ayrıca asansör temel üzerindeki zeminin sağlıklı sıkıştırılamaması da ayrı bir sorun olur.
Her şey programla yada hesapla olmaz. İde yapının önerdiği de benim söylediğime yakın
fakat daha emniyetli tarafta kalan bir kabuldür. Sonuçta mühendislik zaten bir çok kabulden oluşmaktadır. Son zamanlarda bilgisiz idarelerin ve onlarla mücadele edemeyen genç jenerasyon mühendis kardeşlerimin en büyük sıkıntısı bütün yapıyı her haliyle olduğu gibi programın halletmesini bekleme yanlışlığıdır.. Yine bana ait olan bir cümleyi tekrarlamadan edemeyeceğim.
"programların yaptığı her şey doğru değil, yapamadıkları da yanlış değildir."
Sizin sorunuza cevap verirken herkese cevap yada çalışma olsun diye bunları yazdım. Burada ideyapıya düşen özellikle birinci örnekte olan ve ana yapıya birleşik perde ve radye grubuna etkileşimi daha doğru gösteren çizimleri de ona göre yapabilen bir modulü ortaya koymasıdır. Yoksa program boşluklar kenarındaki gerilmeleri filan da gayet güzel hesaplamaktadır. Burada işte mühendise düşen (kontrol de dahil) bu verilere göre yorumlayıp donatılandırma ve şekillendirmedir. Ama maalesef böyle bir yükümlüğün altına kimse girmek istemiyor. Ve
program yapsın beklentisi oluşuyor. (kontrol ve projeci dahil)
Size cevap: Radyenizi düşük kotta yapmak için uğraşmayın. Çizimlerle bu konuyu çözün.
Konstrüktif eleman diye bir şey var.: taşıyıcılık anlamında sisteme katkısı olmayan ama uygulama anlamında yerinde bulunması gereken....
Bu kadar uzun yazmamdaki sebep son dönemlerde bu konu ile ilgili çokça soru gelmesidir. bu nedenle hem mühendis arkadaşlara bir şeyler ifade etmek ve hem de yazılımcıya da hatırlatma yapmak içindir.
NYILMAZ