Asansör perdeleri ve kuyuları tasarımı konusunda bir çok hatalar yapıldığını düşünüyorum. Bu konuda foruma çok sayıda soru ve sorun geldiğini görüyorum. Epeydir bu konuda bir şeyler paylaşmak ve bir tartışma açmak istiyordum. Bu vesileyle aşağıdaki görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Bir şeyler eklemek yada çıkarmak isteyenlerin katkıları beni de, diğer arkadaşları da doğru yola sevk edecektir diye düşünmekteyim. Şimdi iki farklı şekilde dizayn edilen temel-asansör sistemini irdelemek istiyorum.
Eğer ana radye temele basan bir bir perde sistemi varsa (resim 1) bunu daha aşağı kota indirip altına temel tanımlamak ve bunu hesaplamaya kalkmak bana göre doğru değildir. Çünkü bu durumda zaten ana temelle irtibatlı olan perdeler yükü elektrik gibi aşağıya iletmezler. Bu perdelerin yükü aşağı iletmesi için ana temelin resimde görülen yeşil noktalardan kırılması gerekir.
Bu sistemde kuyu altındaki radyenin yükleri kuyu içindeki (yeşil ile işaretli) yüklerden oluşur. Bana göre böyle bir yük yoktur. Çünkü o bölge asansörün tamiri için insanın girmesini sağlamasından başka bir hükmü yoktur. Yalnızca ana radye temelin bir miktar baskısı söz konusu olabilir. Böyle bir şekil hatalı mıdır? Hayır. Fakat kuyu içindeki sistem (gerek perdelerin uzaması ve gerekse temel sistemi) tamamen konstrüktif bir yapıdır. Hesaba katılması gerekmez, Fakat imalat anlamında bir çizimin verilmesi gerekir. Bu yötemde,
genelde sistem içinde çok etkisiz kalan asansör perdelerinin yapıyla daha entegre çalışır ve yapıya pozitif katkısı olur. İki önemli handikapı var: Birincisi; perdeler ana temelin tam kenarına basması nedeniyle yüksek gerilmeler ortaya çıkar, ikincisi ise, imalat esnasında ana temel ile perde bileşim noktasının altında, kazıdan kaynaklanan boşluğun üst yapı gerilmeleri karşılayacak nitelikte dolgu yapılamamaktadır.
Gelelim ikinci yönteme; Bu yöntemde asansör perde sistemi ve temeli olduğu gibi ana temelden koparılır. (resim 2) Burada perdelerin bütün yükleri doğal olarak kendi altındaki temel tarafından taşınır. Yanlış mıdır? Hayır. Bu sistem de doğrudur. Ama yukarıda sözünü ettiğim gibi
zaten genelde sistem içinde çok etkisiz kalan asansör perdelerinin yapıyla entegre çalışması ve yapıya pozitif katkısı minimum olduğu gibi, yapının içinde bağımsız hareket etme riskine sahiptir. 15-20 m lik (5-6 katlı binalar için) bir kule söz konusu olacaktır. Bu kulenin de temel sistemi; gerek kalınlık ve gerekse genişlik olarak (mavi çizgiler) belkide ana temel sisteminin altına girecek kadar
geniş olma durumu söz konu olabilir. Yada ana radyede geniş bir yırtık açılması gerekebilir.
Burada hesap, kitap, program bir tarafa mühendislik ön sezgisinin çok ön plana çıktığını düşünüyorum. Sevgilerimle....