Asansor perdesi

Kirissiz radye temeli tanimladiktan sonra asansor perdelerinin arasindaki temel doseme boslugu ile tanimladiktan sonra perdelerin alt kotu girilerek programa veri girisi yapilmaktadir. Asansor perdelerinin (u seklinde perde) acik olan kisminada bag kirisi kapatabiliyoruz. Bundan sonra asansorun etrafina doseme kenari ile tanitip perdenin alt kotuna doseme atabilriz. Cozdugumuz zaman genelde olumsuz radye sonucu cikmaktdir. Sadece doseme boslugu olusturulup perdenin alti asagiya indirilmesi yeterli olmazmi ?bu konuda yardmlarinizi bekliyorum. Iyi calismalar...
 
Sayın rifatdagdelen27,

Asansör kovası temeli için kuyu alt kotuna tanımlanan, asansör kovası boyutlarındaki radye plak için olumsuz sonuç alman normaldir. Genelde asansör kovasında extreme iç kuvvetler olduğu için bu kuvvetleri elbetteki küçük boyutlu radye plak ile her zaman karşılayamazsın. Asansör kovası perdelerini plak tanımlamadan sadece aşağı indirsek olmaz mı diye sormuşsunuz. Böyle yaptığınız taktirde ideCAD direk olarak bu perdelerin alt noktasına ankastre temel tanımlar, çünkü bunu yapmazsa rijitlik matrisi tekil olacağından sistemi matematiksel olarak çözümsüzlüğe iter. Peki gerçekte gereli mi derseniz evet gereklidir, çünkü asansör perdeleri yeterli rijitlikte bir temele oturmazsa temelde tutulu olması gereken serbestlik dereceleri serbest ötelenme ve dönme davranışı gösterir, diğer bir değişle yapısal güvenliği emanet ettiğin perdeler işlevini kaybeder.

İyi çalışmalar...
 
Asansör perdeleri ve kuyuları tasarımı konusunda bir çok hatalar yapıldığını düşünüyorum. Bu konuda foruma çok sayıda soru ve sorun geldiğini görüyorum. Epeydir bu konuda bir şeyler paylaşmak ve bir tartışma açmak istiyordum. Bu vesileyle aşağıdaki görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Bir şeyler eklemek yada çıkarmak isteyenlerin katkıları beni de, diğer arkadaşları da doğru yola sevk edecektir diye düşünmekteyim. Şimdi iki farklı şekilde dizayn edilen temel-asansör sistemini irdelemek istiyorum.

Eğer ana radye temele basan bir bir perde sistemi varsa (resim 1) bunu daha aşağı kota indirip altına temel tanımlamak ve bunu hesaplamaya kalkmak bana göre doğru değildir. Çünkü bu durumda zaten ana temelle irtibatlı olan perdeler yükü elektrik gibi aşağıya iletmezler. Bu perdelerin yükü aşağı iletmesi için ana temelin resimde görülen yeşil noktalardan kırılması gerekir.
Bu sistemde kuyu altındaki radyenin yükleri kuyu içindeki (yeşil ile işaretli) yüklerden oluşur. Bana göre böyle bir yük yoktur. Çünkü o bölge asansörün tamiri için insanın girmesini sağlamasından başka bir hükmü yoktur. Yalnızca ana radye temelin bir miktar baskısı söz konusu olabilir. Böyle bir şekil hatalı mıdır? Hayır. Fakat kuyu içindeki sistem (gerek perdelerin uzaması ve gerekse temel sistemi) tamamen konstrüktif bir yapıdır. Hesaba katılması gerekmez, Fakat imalat anlamında bir çizimin verilmesi gerekir. Bu yötemde, genelde sistem içinde çok etkisiz kalan asansör perdelerinin yapıyla daha entegre çalışır ve yapıya pozitif katkısı olur. İki önemli handikapı var: Birincisi; perdeler ana temelin tam kenarına basması nedeniyle yüksek gerilmeler ortaya çıkar, ikincisi ise, imalat esnasında ana temel ile perde bileşim noktasının altında, kazıdan kaynaklanan boşluğun üst yapı gerilmeleri karşılayacak nitelikte dolgu yapılamamaktadır.

Gelelim ikinci yönteme; Bu yöntemde asansör perde sistemi ve temeli olduğu gibi ana temelden koparılır. (resim 2) Burada perdelerin bütün yükleri doğal olarak kendi altındaki temel tarafından taşınır. Yanlış mıdır? Hayır. Bu sistem de doğrudur. Ama yukarıda sözünü ettiğim gibi zaten genelde sistem içinde çok etkisiz kalan asansör perdelerinin yapıyla entegre çalışması ve yapıya pozitif katkısı minimum olduğu gibi, yapının içinde bağımsız hareket etme riskine sahiptir. 15-20 m lik (5-6 katlı binalar için) bir kule söz konusu olacaktır. Bu kulenin de temel sistemi; gerek kalınlık ve gerekse genişlik olarak (mavi çizgiler) belkide ana temel sisteminin altına girecek kadar :D geniş olma durumu söz konu olabilir. Yada ana radyede geniş bir yırtık açılması gerekebilir.

Burada hesap, kitap, program bir tarafa mühendislik ön sezgisinin çok ön plana çıktığını düşünüyorum. Sevgilerimle....
 

Ekli dosyalar

  • 2.png
    2.png
    174.7 KB · Görüntüleme: 8,541
  • 1.png
    1.png
    137.5 KB · Görüntüleme: 8,538
Herkese iyi geceler,

Şayet ben asansör kuyusu temelinin Nedim beyin 1. resimde gösterdiği şekilde ama daha rijit yapılmasından yanayım. Örneğin ben kuyunun yan perdelerini ve alt plağını hep ana radye temele (sürekli temele) yakın veya eşit alıyorum. Böyle asansör kovası perdeleri rijit kaideye oturuyor. Dolayısı ile hesaplarda kabul ettiğimiz gibi perde temelleri ankastre davranıyor. Ayrıca kuyu altındaki grobetondan bir üst seviyedeki ana radye temel altındaki grobetona geçiş 30 ya da 45 derecelik açı ile yapılmadığı taktirde kademede aşırı gerilme yığılmaları oluşur, ki %95'in atladığı husus budur.

İyi çalışmalar...
 
Geri
Üst