Askı Donatısı

M.atalay

Yeni Üye
Askı donatısı gereken kırışler var dıyor raporda.

Kiriş parametrelerinden askı donatısı hesabında mevcut etrıyelerı dıkkatte al şıkkını ısaretlemeden cozdurdum ama farkı olmadı kırışı komple sıklaştırma yaptım ama yıne fayda etmedı sızın bıldıgınız bı cozum varmı acaba yardımcı olursanız çok sevınırım herkese kolay gelsın.
 
Merhaba,

Rapordaki o ifade, projede askı donatısı gerektiren kirişler mevcutur ve askı donatısı uygulaması yapılmıştır anlamına gelmektedir. Uygulanan kiriş isimleri de ifadenin altında listelenir. Kiriş çizimlerine bakarsanız etriye düzenlemesi olarak askı donatı uygulandığını görecekseniz.

Not : O ifadeyi daha anlaşılır olacak şekilde değiştireceğiz...

İyi çalışmalar.
 
Ucunda kiriş olan konsol kiriş için askı donatısı durumu nedir? TS500 Bölüm 8.1 de askı donatısı ile ilgili; "Mesnetlenmenin, kiriş alt yüzünden daha yukarıda düzenlendiği durumlarda ve diğer bir kirişe oturan kirişlerde, kesme kuvvetini kiriş üstüne taşıyan askı donatısı düzenlenmelidir." denilmektedir. Burada askı donatısı yapmaktaki hedef kesme kuvvetini karşılamak değil midir?

Program da zaten askı donatısı olması gereken kirişleri ikaz etmekte ve gerekli hesap ve donatıyı vermektedir.

Bir projede konsolun ucuna bağlanmış basit kirişin haricinde hiç saplama kiriş yoktur. Çıktılarda da program "askı donatısı gerektiren kiriş yoktur" mesajı vermiştir. Fakat yapı denetim firması yukarıda sözünü ettiğim kirişleri de askı donatısı gerektiren kiriş olarak görme eğilimindedir. O bölgede zaten etriyeler 10cm arayla olmasına rağmen etriye sıkılaştırması yapılması gereğini bildirmektedir. Arkadaşların iddiası "yönetmeliklerde yada TS500 de; konsollarda askı donatısı hesabına gerek yoktur" şeklinde bir yazı olmadığıdır. (yani o halde istenmelidir.)

Görüşlerinizi almak isterim.
 
Geri
Üst