Merhaba
Sanırım bu yönetmeliğin bizim açımızdan en çok tartışılacak maddeleri 4.3.2.4. ve 4.3.4.6. olacak. 4.3.4.6. maddesi Mdev>=0.75 şartını sağlamıyorsa bizi A31 sistemine yönlendiriyor. Sn Mirza sizin projenizde A31 aktif olmamasının sebebi yükseklik sınırını aşmış olmanızdır. Çünkü A31 BYS>=7 izin verir. Şu bir gerçek ki DTS=1 ve DTS=2 deprem bölgelerinde tek doğrultulu dişli döşeme yapıyorsak Mdev>=0.75 şartını sağlamak zorundayız. Eğer bu şart sağlanamıyorsa kaset döşeme yapmanızı tavsiye ederim. Fakat Mdev>=0.75 şartını sağladığımız zaman ayrıca madde 4.3.2.4. kontrolü yapmaya gerek olmadığını düşünenlerdenim. Yönetmelik R katsayısını zaten 5 e düşürmüş. Bu konuyu İMO Bakırköy şubesindeki yetkililerle görüştüm. Onlar da 4.3.2.4. kontrolüne gerek olmadığını söylediler. Ayrıca İMO nun el kitabında da karma sistem çözümü bu şekilde yapılmuş.
 
Ayrıca yönetmeliğin 4.3.4.3. maddesini iyi yorumlamak gerekir. Burada asmolen döşemelerin perde içermedikleri taktirde sınırlı sünek kabul edileceği ve sadece DTS=3 ve DTS=4 olan binalarda kullanılabileceği belirtilmektedir. Perde içermekten kasıt nedir. Sistemimizin herhangi bir yerine 25*160 ebadında bir perde koymak mı? Yoksa 4.3.4.6 da belirtilen 0.75*M0 şartını sağlamak mı? Şüphesiz 0.75*M0 şartını sağlamak gerektiği kanaatindeyim. Bu şart sağlanmazsa sistemimiz sınırlı sünek olur.
 
MaFiAMaX":1xqoodti' Alıntı:
Muhammed Bey,

Bahsi geçen açıklama hatalıdır. Mdev>0,75*M0 ın sağlanmaması durumunda işaret edilen sistem A33 tür. Yani yönetmelik perdeniz yeterli olmadığı için size daha küçük R ve D aldırıp deprem kuvvetinizi arttırıyor.

Normalde sadece kolonlu asmolen binayı sadece DTS=3 veya DTS=4 ise yapmanıza izin verir.

Ama binanızda bir tane bile perde olsa, DTS=1, 2, 3 veya 4 te çözüm yapmanıza izin vermekle birlikte (A23, A24), eğer Mdev>0,75*M0 sağlanmazsa sizi cezalandırıp A33 teki R, D ve BYS kuralına uyun diyor.

Umarım bu sefer anlaşılmıştır.

Erhan Bey, ben de belirttiğim üzere aynen dediğiniz gibi anlıyorum. Nuray Hoca'nın açıklaması sorunlu.
 
A33 süneklik düzeyi sınırlı çerçeveler ile süneklik düzeyi sınırlı perdeleri içeriyor. 4.3.4.3. maddesi ise asmolen döşemelerin yüksek sünek perdelerle karma çözülebileceğini ifade ediyor.
 
Erhan Bey bir düzeltme yapacağım yorumunuza,
Yazdıklarınıza sadece
işaret edilen sistem A33 tür
yerine A31 yazarsak oturuyor.
Yani A31'in R/D ve BYS'si kullanılacak. 4.3.4.6 ikinci paragrafını kontrol ederseniz siz de hak vereceksiniz.
iyi çalışmalar, saygılar...
 
Re: Deprem Yönetmeligi 4.3.4.6 maddesi

servany2":1290rbmo' Alıntı:
Yönetmelik dediğimiz şey yorumlarımıza kalmış,kesin ve net olması gerekirken yazdıkları cümleleri kendileri bile emin olarak açıklayamıyor o kadar belli ki özgün bir yönetmeliğimiz olmadığı sadece gösterişten ibaret bu ülkede olan bir çok şey gibi

Aynen öyle maddelerin net olması gerekirken biz samanlıkta iğne arıyoruz . hiçbirşey net değil tam bi fiyasko
 
Yönetmelik bence çok güzel olmuş.
Analiz yapmayı sever, program çıktılarına inanan ve analiz çıktılarına mahkum olan mühendis değil,
Analizi sonuç değil kendisine fikir veren ilham kaynağı olarak gören yapı değerlendirmesinde sınırları bilen güvenlikle ekonomi arasında denge kuran bir teknik eleman istemiş diyebiliriz.
 
Geri
Üst